Υποτυπώδη υλικά κι η έλλειψη επιθεωρήσεων αύξησαν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία

ΟΖΑΝ ΚΟSE / ΑFΡ
Freepen.gr - Το Τουρκικό Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών (İMO) δήλωσε ότι οι κακές εδαφικές συνθήκες, η χρήση υποβαθμισμένων υλικών και η έλλειψη αποτελεσματικών επιθεωρήσεων ήταν μεταξύ των βασικών αιτιών που οι μεγάλοι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν τόσες καταστροφές στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Artı Gerçek την Τρίτη.

Το επιμελητήριο, που συνδέεται με τα Επιμελητήρια της Τουρκικής Ένωσης Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB), δημοσίευσε την Τρίτη μια προκαταρκτική έκθεση για το σεισμό 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ καθώς οι άνθρωποι κοιμόντουσαν στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά κτίρια που χτίστηκαν μετά το 2000 κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στους μεγάλους σεισμούς, επειδή κατασκευάστηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε έδαφος με δυνατότητα ρευστοποίησης ή σε περιοχές με το βράχο θαμμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια.

Το επιμελητήριο απαρίθμησε άλλες αιτίες της μαζικής καταστροφής, όπως η απουσία τοιχοποιίας πλήρωσης στα ισόγεια των κτιρίων και η έλλειψη αποτελεσματικών επιθεωρήσεων, αποτρέποντας έτσι τον εντοπισμό κατασκευών που δεν είναι αντισεισμικές.

Το επιμελητήριο επεσήμανε στο πόρισμά του ότι οι νόμοι που θα διασφαλίζουν την καλή λειτουργία όλων των σταδίων της κατασκευής κτιρίων και θα καθιστούν την «αξία και την ικανότητα» μέρος της θα πρέπει να θεσπιστούν το συντομότερο δυνατό.

«Με αυτόν τον σεισμό, όλα τα ζητήματα που ξεχάστηκαν, αγνοήθηκαν, παραμελήθηκαν ή δεν έγιναν αποδεκτά παρά την [επιστημονική απόδειξη] θα πρέπει να τα θυμηθούμε και να αντιμετωπίζονται [με τρόπο που] εξαλείφονται οι νομικές ελλείψεις», ανέφερε ο ΙΜΟ, προσθέτοντας ότι ο νόμος αριθ. 3458 για τη Μηχανική και Αρχιτεκτονική θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα όσον αφορά την «αρμόδια μηχανική».

«Οι υλικές και ηθικές ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς [στην Τουρκία] τα τελευταία 30 χρόνια είναι σχεδόν πανομοιότυπες», είπε επίσης το επιμελητήριο, αναφερόμενο στην κακή ανταπόκριση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας.

Σημειώθηκε στην έκθεση ότι οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκαν σε πολύ περιορισμένες περιοχές, με ανεπαρκές προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς οι αρχές άργησαν «πολύ» να τις οργανώσουν και να κινητοποιήσουν πολίτες, όπως εργάτες ορυχείων, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτές.

«Σοβαρή έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση καταστροφών παρατηρήθηκε σε όλες τις σεισμογενείς ζώνες. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν μπόρεσαν να κατευθυνθούν σωστά και η βοήθεια δεν μπόρεσε να παραδοθεί [έγκαιρα]. Υπήρξε μια ανθρωπιστική κρίση στην παροχή στέγης και τροφής», ανέφερε το επιμελητήριο.
 
* πληροφορίες Turkishminute
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail