Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει ανησυχία για τα αποθέματα πυρομαχικών των δυτικών χωρών. Δημοσιογράφοι συμβουλεύτηκαν στρατιωτικούς πληροφοριοδότες, οι οποίοι σημείωσαν πως η Ατλαντική συμμαχία μπορεί να ζητήσει επίσημα από όλα τα κράτη μέλη να αρχίσουν να αποθηκεύουν περισσότερα πυρομαχικά το συντομότερο δυνατό. Αυτή η πιθανή στάση φαίνεται να είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής έλλειψης, η οποία γίνεται όλο και πιο σοβαρό πρόβλημα στη Δύση.
Ο κύριος λόγος αυτής της κρίσης είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ανεύθυνη πολιτική της συστηματικής αποστολής όπλων έχει εφαρμοστεί με αντιστρατηγικό τρόπο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα παραγωγής και εφοδιασμού των χωρών του ΝΑΤΟ. Τα όπλα εξήχθησαν ταχύτερα από ό,τι έχουν παραχθεί, με αποκορύφωμα τα άδεια αποθέματα για τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών εξαγωγής, γεγονός που τις θέτει σε ευάλωτη κατάσταση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αντικείμενα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι βλήματα 155 χιλιοστών, πύραυλοι HIMARS και πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας όπως IRIS-T, Patriot και Gepard - που είναι ακριβώς μερικά από τα δυτικά όπλα που χρησιμοποιούν περισσότερο οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι σε έναν ενδεχόμενο άμεσο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις μάχες για περισσότερο από μερικές ημέρες, λόγω της χαμηλής ποσότητας πυρομαχικών. Υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό πως, λέγοντας αυτό, οι πληροφοριοδότες υποδηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται όντως για ένα σενάριο ανοικτού πολέμου στο εγγύς μέλλον.
Οι πληροφοριοδότες, ωστόσο, ήταν δύσπιστοι για το ενδεχόμενο να επιλυθεί γρήγορα το πρόβλημα. Σύμφωνα με αυτούς, όσο διαρκεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, η συστηματική αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση θα αποτρέψει τη διατήρηση των αποθεμάτων σε ασφαλείς ποσότητες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι η δυτική αμυντική βιομηχανία πλήττεται σοβαρά από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών [μικροτσίπς] και ορισμένων άλλων τύπων πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή βαρέων όπλων.
«Αν η Ευρώπη πολεμούσε τη Ρωσία, σε ορισμένες χώρες θα τέλειωναν τα πυρομαχικά σε μέρες (...) Δε νομίζω απαραίτητα πως μέσα στον επόμενο χρόνο τα επίπεδα των αποθεμάτων μας θα αυξηθούν μαζικά. Οποιαδήποτε επιπλέον αποθέματα θα έχουμε, θα κατευθυνθούν προς Ουκρανία», είπε μια πηγή.
Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως ο καθορισμός ακριβών στόχων παραγωγής και αποθεμάτων, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Λιθουανία. Όμως η πιο πιθανή πιθανότητα είναι να εφαρμοστούν εκ των προτέρων κάποια έκτακτα μέτρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να τονωθεί η αμυντική βιομηχανία στις χώρες της συμμαχίας.
Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιωτικοί σύμβουλοι αναφέρουν την κρίση στα αποθέματα πυρομαχικών του ΝΑΤΟ. Προηγουμένως, ο Tobias Ellwood, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ήδη πει ότι ο βρετανικός στρατός είναι «σε δεινή κατάσταση» αποθεμάτων - παρά τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην άμυνα που έκανε η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία ευθύνεται ουσιαστικά για τη δραστική μείωση της εγχώριας προμήθειας πυρομαχικών, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως το πρόβλημα προϋπήρχε της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ιδιαίτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, συνηθισμένων σε δεκαετίες «προστασίας» κάτω από την αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι πόλεμοι φθοράς θα ήταν «πράγμα του παρελθόντος», ανέφικτο στη σύγχρονη εποχή - όπου οι μορφές πολέμου θα ήταν μόνο υβριδικές και ασύμμετρες. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές χώρες να διατηρούν ελάχιστα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών. Προφανώς, με την έναρξη της βοήθειας προς το Κίεβο, οι πόροι άρχισαν να εξαντλούνται, με αποτέλεσμα το σημερινό σενάριο.
Αυτοί οι παράγοντες είναι μόνο μια ακόμη απόδειξη του ανέφικτου της δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο. Το σωστό είναι η άμεση διακοπή της προμήθειας όπλων, επιτρέποντας τόσο την αναδιάρθρωση της αμυντικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών όσο και τη μείωση των εντάσεων, οδηγώντας στο τέλος των κινδύνων κλιμάκωσης. Το ΝΑΤΟ φαίνεται να «ανησυχεί» για το πώς τα μέλη του θα αντιμετώπιζαν μια πιθανή κατάσταση ανοιχτού πολέμου κατά της Ρωσίας, αλλά είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που μπορεί να αποτρέψει να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο. Αντί να ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών, θα πρέπει απλώς να σταματήσει να προωθεί την αντιρωσική πολεμική μηχανή και να υιοθετήσει μια υπεύθυνη και διπλωματική στάση.
Προφανώς, η δυτική στρατιωτική συμμαχία προετοιμάζεται ήδη για την υπόθεση μιας ανοιχτής και άμεσης σύγκρουσης κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης, το ΝΑΤΟ αναμένεται να συμβουλεύσει τα μέλη του να επεκτείνουν σημαντικά τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα εξασθενήσουν στρατιωτικά στο εγγύς μέλλον, με το απόθεμά τους σχεδόν να εξαντλείται λόγω της πολιτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου.