The Jamestown Foundation - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν και η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι δεν κατέβαλε αρκετή προσπάθεια στη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης, η επίτευξη επιτυχίας στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από την κορεατική χερσόνησο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της άρσης μιας ισχυρής δικαιολογίας για τις ΗΠΑ και τους γείτονες της Κίνας να αφιερώσουν πόρους στην περιφερειακή ασφάλεια. Εν μέρει λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία ενίσχυσαν πρόσφατα τα αντίστοιχα προγράμματα ανάπτυξης πυραύλων. Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε άρση των περιορισμών που είχαν επιβάλει στη Νότια Κορέα περιορίζοντας το βεληνεκές και το ωφέλιμο φορτίο των βαλλιστικών πυραύλων της. Σύμφωνα με τον προηγούμενο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι, αυτό έχει αφαιρέσει τους «δεσμούς ασφαλείας» - επιτρέποντας στη Νότια Κορέα να ανακτήσει την πυραυλική της αυτονομία ( Korea Herald, 22 Μαΐου 2021).
Νέες προσεγγίσεις στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα
Το 2022, με νέα ηγεσία υπό τον Πρόεδρο Yoon Suk Yeol, η Σεούλ υποστήριξε βήματα για την επέκταση και την «ομαλοποίηση» των λειτουργιών του THAAD στη Νότια Κορέα, κάνοντας τεχνικές αναβαθμίσεις και δίνοντας επιπλέον οκτώ στρέμματα γης για να στεγάσει το σύστημα (South China Morning Post , Αύγουστος 12, 2022). Η ΛΔΚ επέκρινε την κίνηση για παραβίαση των «τριών όχι», η οποία είχε γίνει αρχή λειτουργίας για τις σχέσεις Κίνας-Νότιας Κορέας που προωθήθηκαν από τον προηγούμενο Πρόεδρο Μουν Τζε-ιν: όχι άλλες αναπτύξεις THAAD, καμία ένταξη σε δίκτυα πυραυλικής άμυνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ· και καμία συμμετοχή σε τριμερή στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (Korea Herald, 28 Ιουλίου 2022). Η κυβέρνηση Μουν είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως τα Τρία Όχι για να καθησυχάσει την Κίνα, η οποία βοήθησε στην σταθεροποίηση των σχέσεων στα τέλη του 2017, μετά από μια διπλωματική ρήξη που προκλήθηκε από τα οικονομικά αντίποινα της Κίνας κατά της Νότιας Κορέας μετά την αρχική ανάπτυξη του αμερικανικού THAAD νωρίτερα εκείνο το έτος για να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Βόρεια Κορέα (China Brief , 31 Μαρτίου 2017).
Όχι μόνο η Νότια Κορέα έχει αλλάξει πρόσφατα την προσέγγισή της ως προς την ασφάλεια, αλλά η Ιαπωνία έχει επίσης κινηθεί για να ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη. Το Νοέμβριο του 2022, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τον μικρότερο εταίρο του στο συνασπισμό, Κομέιτο, κατέληξαν σε συναίνεση πως η Ιαπωνία θα πρέπει να επιδιώξει να αποκτήσει ικανότητες αντεπιθέσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ταχέως επιδεινούμενο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας (Kyodo News, 2 Δεκεμβρίου 2022). Ενώ ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτό το επιδεινούμενο περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας, το ίδιο ισχύει και για την πυρηνική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα το Τόκιο να αγοράσει ακόμη και πυραύλους κρουζ Tomahawk κατασκευασμένους από τη Raytheon (The Defense Post, 30 Νοεμβρίου 2022). Η Αυστραλία, επίσης, προσπάθησε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων πυραύλων κρουζ (Australian Defense Magazine, 29 Σεπτεμβρίου 2022).
Η Κίνα θα άλλαζε πορεία;
Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη Βόρεια Κορέα θέτουν τόσο παραδοσιακές όσο και μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφαλείας για την Κίνα. Ενώ η αυθάδεια της Βόρειας Κορέας αφήνει την Κίνα με τους γείτονες να ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, η συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας παρουσιάζει και άλλες προκλήσεις. Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι ότι καθώς η οικονομία της Βόρειας Κορέας αγωνίζεται κάτω από το βάρος των διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν για τις δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα επιδιώξει να διαφύγει βόρεια στην Κίνα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Και πάλι, η αντιμετώπιση μιας πυρηνικής Βόρειας Κορέας που έχει επιθετικές και απρόβλεπτες τάσεις αποτελεί ανησυχία για την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο και τον κύριο οικονομικό υποστηρικτή της.
Εν μέσω αυτών των ανησυχιών, η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να διαδραματίσει πιο ενεργό και κεντρικό ρόλο στην προώθηση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου (Μόνιμη αποστολή της ΛΔΚ στον ΟΗΕ, 8 Ιουνίου 2022). Αυτό συμβαίνει επειδή, αυτή την στιγμή, μόνο η Κίνα και η Ρωσία είναι αρκετά κοντά στη Βόρεια Κορέα ώστε να έχουν μόχλευση με την Πιονγκγιάνγκ σχετικά με το πυρηνικό αίνιγμα. Η νέα ηγεσία στη Νότια Κορέα βρίσκεται σε διαμάχη με την Πιονγκγιάνγκ, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Μουν, η οποία είχε μια πιο εγκάρδια σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει τόσο το κίνητρο όσο και την ικανότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έμπνευση για μια αλλαγή πορείας από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, η Κίνα έχει ένα κίνητρο να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) θα αρθούν σιγά σιγά, ώστε η οικονομία της Βόρειας Κορέας να μην εκραγεί περαιτέρω, κάτι που θα είχε δευτερογενείς επιπτώσεις στην Κίνα (Xinhua, 12 Μαΐου, 2022).
Ο ρόλος της Κίνας στην πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας έχει γίνει πιο εμφανής καθώς η Πιονγκγιάνγκ έχει ακυρώσει το αυτοεπιβληθέν μορατόριουμ για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του 2017 και επανέλαβε τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) (Yonhap News Πρακτορείο, 18 Νοεμβρίου 2022). Ο ρόλος της Κίνας στο πυρηνικό ζήτημα έχει επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς δημιουργούνται αμφιβολίες για τις προθέσεις του Πεκίνου να διασφαλίσει μια Βόρεια Κορέα χωρίς πυρηνικά όπλα που θα είχε ως αποτέλεσμα μια ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα (NWFZ) στην κορεατική χερσόνησο. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει μια έβδομη δοκιμή πυρηνικών όπλων φέτος, η οποία θα είναι η πρώτη της από το 2017 (CTBO, 3 Σεπτεμβρίου 2017).
Για την Κίνα, η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σε πάνω από μισή δεκαετία θα μπορούσε να σημαίνει προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή για την προστασία των συμμάχων τους, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα (Huanqiu, 22 Νοεμβρίου 2022). Το Δεκέμβριο του 2022, ο Anthony Carullo, διευθυντής σχεδίων και πολιτικής στη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα σχετικά με την εκτεταμένη αποτροπή της που περιλαμβάνει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές ικανότητες (VOV World, 6 Δεκεμβρίου 2022).
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαίωσε επίσης αυτή τη δέσμευση δηλώνοντας πως «εργαζόμαστε στο πλαίσιο των συμμαχιών μας, τόσο με τη Δημοκρατία της Κορέας όσο και με την Ιαπωνία, για να αναπτύξουμε έναν αποτελεσματικό συνδυασμό απτών μέτρων για το σκοπό αυτό και συγκεκριμένα πρακτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχύσουμε την εκτεταμένη δέσμευση αποτροπής» (The Korea Times, 1 Δεκεμβρίου 2022). Αυτό συνεπάγεται ένα ενισχυμένο πυρηνικό περιβάλλον στην άμεση γειτονιά της Κίνας με το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το Πεκίνο.
Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι θετικές ενδείξεις για την ασφάλεια της ίδιας της Ταϊβάν, ειδικά καθώς η Ταϊβάν αντιμετωπίζει εδαφικές διαφορές τόσο στην Ανατολική Κίνα όσο και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ενώ οι διαφωνίες για το νησί Senkaku/Diaoyu παραμένουν ένα ζήτημα στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Ταϊβάν διεκδικεί την κυριαρχία όλων των νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η Ταϊβάν έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων με ζωντανό πυροβολικό. Ως εκ τούτου, τυχόν στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή θα έχουν αποτέλεσμα ντόμινο στην Ταϊβάν (India Today, 9 Αυγούστου 2022).
Συμπέρασμα
Όλες αυτές οι εξελίξεις προσθέτουν όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές πιέσεις στην Κίνα. Ως εκ τούτου, η Κίνα θα πρέπει να διαδραματίσει πιο θετικό ρόλο στη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας ενεργώντας ως μεσολαβητής.
Μερικά από τα βήματα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν είναι:
- Ενημέρωση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με τα πλεονεκτήματα της κατάργησης των κυρώσεων.
- Υποστήριξη της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
- Να πεισθεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο μορατόριουμ που επέβαλε από μόνος της στις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων.
- Να πεισθεί επίσης η Νότια Κορέα να μη συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει εντάσεις. Αυτή η αμφίδρομη διαδικασία μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και στους δύο Κορεάτες ομολόγους.
Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να αναλυθούν από την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να σκιαγραφήσει τον αντίκτυπο που θα είχαν αυτά τα μέτρα στη Βόρεια Κορέα και την κορεατική χερσόνησο μακροπρόθεσμα. Η διασταύρωση του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και των συμμάχων τους και των αυξανόμενων πυρηνικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας υπογραμμίζει ότι η επιδίωξη των πυρηνικών της φιλοδοξιών από την Πιονγκγιάνγκ έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια που αντηχούν όχι μόνο στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και παγκοσμίως.