Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι περισσότεροι από εμάς στο δυτικό κόσμο απλά δεν καταλαβαίνουμε πόσο οι άσχημες συνθήκες έχουν ήδη επιδεινωθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Για παράδειγμα, το Reuters παραδέχεται πως η κρίση πείνας στην Αφρική έχει γίνει πλέον «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι έχει δει ποτέ η ήπειρος»:
Σε ολόκληρη την Αφρική, από την ανατολή προς τη δύση, οι άνθρωποι βιώνουν μια επισιτιστική κρίση που είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι έχει δει ποτέ η ήπειρος, λένε διπλωμάτες και εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.
Παρακαλώ αφήστε το στην άκρη για μια στιγμή.
Υπήρξαν πολλοί λιμοί στην Αφρική στο παρελθόν, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα όσο είναι τώρα.
Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή μια σοβαρή έλλειψη σιταριού αναγκάζει πολλούς Πακιστανούς να περιμένουν στην ουρά για ώρες «για να λάβουν ένα μόνο σακουλάκι»:
Το Πακιστάν υποφέρει επί του παρόντος από τις εκτοξευόμενες τιμές και την έλλειψη αλεύρου σίτου, με τους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για ώρες για να παραλάβουν ένα μόνο σακουλάκι.
Θα περιμένατε στην ουρά με τις ώρες για ένα σακουλάκι αλεύρι;
Αν πεινούσατε απελπιστικά θα το κάνατε.
Στη Νότια Αμερική, οι φαινομενικά ατελείωτες εμφύλιες αναταραχές έχουν εντείνει τις πολύ σοβαρές ελλείψεις που συμβαίνουν στο Περού:
Καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Περού δε δείχνουν σημάδια λήξης, η χώρα αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή έλλειψη βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ειδών διατροφής και καυσίμων.
Και στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι Αυστραλοί γίνονται όλο και πιο απογοητευμένοι για την πολύ οδυνηρή έλλειψη πατάτας που έχει κυριεύσει αυτό το έθνος:
Οι πατάτες είναι από τα αγαπημένα λαχανικά της Αυστραλίας. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε έλλειψη επεξεργασμένων πατατών, ειδικά κατεψυγμένων πατατών. Ο Coles εισήγαγε ένα όριο δύο ειδών για τους αγοραστές που αναζητούν κατεψυγμένα προϊόντα πατάτας. Οι επιχειρήσεις ψαριών και τσιπς βρίσκονται υπό πίεση και ορισμένοι είναι εξοργισμένοι. Η McDonald's λανσάρει ένα νέο προϊόν πατάτας εν μέσω κρίσης.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρξαν στιγμές που σημειώθηκαν τοπικοί λιμοί σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι παγκόσμιο.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ελλείψεις τροφίμων «προκαλούν έντονο πόνο στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική»:
«Έχουμε να κάνουμε τώρα με μια τεράστια κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας», είπε ο Antony J. Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα σε μια σύνοδο κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον. «Είναι προϊόν πολλών πραγμάτων, όπως όλοι γνωρίζουμε», είπε, «συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Οι ελλείψεις τροφίμων και οι υψηλές τιμές προκαλούν έντονο πόνο στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το Αφγανιστάν και την Υεμένη, που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και άλλες μεγάλες χώρες που εισάγουν τρόφιμα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη και τα άλλα έξοδά τους επειδή το κόστος έχει αυξηθεί. Ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός που οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές του πολέμου έχει αφήσει τους φτωχότερους ανθρώπους χωρίς αρκετό φαγητό.
Σε έπεισα ή όχι ακόμα;
Αυτό είναι σοβαρό.
Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κλιμακώνονται σε τρομακτικά επίπεδα. Για παράδειγμα, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού μόλις εκτοξεύτηκε σε ολοκαίνουργιο υψηλό ρεκόρ, επειδή προβλέπεται πως η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Φλόριντα θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1945:
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης OJ έχουν φτάσει σε νέο υψηλό, σημειώνοντας αύξηση 10 σεντς ή 4,56% στα 2,292 $/λίβρα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2016 των 2,2585 $, λόγω περιορισμένης προσφοράς.
Το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών της Φλόριντα θα φτάσει τα 44,5 εκατομμύρια κιβώτια φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μικρότερη συγκομιδή πορτοκαλιού της πολιτείας από το 1945. Αυτό οφείλεται στην «πρασίνιση ασθένεια» και τις ζημιές από τον τυφώνα στους ελαιώνες εσπεριδοειδών της Φλόριντα.
Το 1945, ζούσαν 139 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα, ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί στα 329 εκατομμύρια.
Έτσι υπάρχουν πολύ λιγότερα πορτοκάλια ανά άτομο τώρα.
Το μέγεθος του εθνικού κοπαδιού βοοειδών επίσης συρρικνώνεται:
Τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση απογραφής βοοειδών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ την Τρίτη έδειξαν 89,3 εκατομμύρια βοοειδή από την 1η Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η πτώση δεν ήταν απροσδόκητη και ήταν σύμφωνη με έρευνα του Bloomberg.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του βοείου κρέατος θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά.
Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αλλάξετε σε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αλλά χάρη στην πανδημία της γρίπης των πτηνών σίγουρα δεν είναι φθηνά.
Σε αυτό το σημείο, η γρίπη των πτηνών έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα από 58 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, τώρα πολλοί εκτροφείς κοτόπουλου σε όλη τη χώρα αναφέρουν πως οι κότες τους σταμάτησαν ξαφνικά να γεννούν αυγά. Αυτό είναι κάτι που συζήτησε πρόσφατα ο Tucker Carlson:
Τώρα οι υγιείς κότες γεννούν αυγά σε τακτική βάση, κάθε 24 έως 26 ώρες. Ξαφνικά, όμως, οι ιδιοκτήτες κοτόπουλων σε όλη τη χώρα –όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς– αναφέρουν ότι δεν παίρνουν αυγά ή τόσα πολλά. Τι το προκαλεί λοιπόν αυτό; Προφανώς, κάτι το προκαλεί. Κάποιοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η τροφή κοτόπουλου μπορεί να είναι υπεύθυνη.
Οι τιμές των αυγών έχουν ήδη εκτοξευθεί σε ένα επίπεδο που οι περισσότεροι άνθρωποι δε φαντάζονταν ποτέ ότι θα ήταν εφικτές, και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πανικό.
Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ άλλοτε ενδιαφέρονται ξαφνικά να εκτρέφουν τα δικά τους κοτόπουλα και αυτό έχει πυροδοτήσει αρκετή φρενίτιδα αγορών στα τοπικά εκκολαπτήρια:
Το ενδιαφέρον αναζήτησης της Google για την «εκτροφή κοτόπουλων» έχει αυξηθεί σημαντικά από ένα χρόνο πριν. Η στροφή είναι μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου: Ένα μικρό αλλά ταχέως αυξανόμενο κομμάτι του αμερικανικού πληθυσμού έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια και την παραγωγή τροφίμων στο σπίτι, μια τάση που γεννήθηκε πριν από την πανδημία και που ενισχύθηκε από τις ελλείψεις που προκάλεσε.
«Καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ελλείψεις, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να παράγουν μόνοι τους την τροφή τους», παρατήρησε η κ. Στίβενσον ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, καθώς 242 επισκέπτες στο εκκολαπτήριο κάθονταν σε αναμονή, προφανώς περίμεναν να προμηθευτούν τα δικά τους κοτοπουλάκια και αξεσουάρ.
Δυστυχώς, όλα όσα έχω μοιραστεί σε αυτό το άρθρο μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να γίνονται στενότερες τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε τώρα.
Αν ξαφνικά σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε όλα τα λιπάσματα αμέσως, θα μπορούσαμε να ταΐσουμε μόνο περίπου τον μισό κόσμο.
Άρα η παραγωγή λιπάσματος είναι απολύτως κρίσιμη.
Δυστυχώς, σχεδόν όλος ο φώσφορος που χρησιμοποιούμε στα λιπάσματα μας προέρχεται από «μη ανανεώσιμο φωσφορικό πέτρωμα» και το 85 τοις εκατό της υπόλοιπης προμήθειας βρίσκεται σε μόλις πέντε χώρες:
Χωρίς φώσφορο δεν μπορεί να παραχθεί τροφή, αφού όλα τα φυτά και τα ζώα τον χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Με απλά λόγια: αν δεν υπάρχει φώσφορος, δεν υπάρχει ζωή. Ως εκ τούτου, τα λιπάσματα με βάση το φώσφορο - είναι το "P" στο λίπασμα "NPK" - έχουν γίνει κρίσιμα για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.
Ο περισσότερος φώσφορος προέρχεται από μη ανανεώσιμα φωσφορικά πετρώματα και δεν μπορεί να συντεθεί τεχνητά. Όλοι οι αγρότες χρειάζονται επομένως πρόσβαση σε αυτό, αλλά το 85% των εναπομεινάντων πετρωμάτων υψηλής ποιότητας φωσφορικών αλάτων στον κόσμο συγκεντρώνεται σε μόλις πέντε χώρες (μερικές από τις οποίες είναι «γεωπολιτικά περίπλοκες»): Μαρόκο, Κίνα, Αίγυπτος, Αλγερία και Νότια Αφρική.
Καθώς οι προμήθειες μη ανανεώσιμων φωσφορικών πετρωμάτων συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο στενές, οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο περιορισμένες.
Τελικά απλά δε θα υπάρχει αρκετός μη ανανεώσιμος φωσφορικός λίθος για να κυκλοφορήσει, και στο σημείο αυτό θα αντιμετωπίσουμε σε κάθε είδους προβλήματα.
Το είδος του τρομακτικού παγκόσμιου λιμού για το οποίο προειδοποιούσα ανηλεώς έχει γίνει αναπόφευκτο.
Είναι απλά θέμα χρόνου.
Θα σας ενθάρρυνα να μάθετε πώς να καλλιεργείτε τη δική σας τροφή τώρα, γιατί περνάμε σε εποχές που θα είναι πραγματικά εξαιρετικά «ενδιαφέρουσες».