Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Νέα START (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων) ουσιαστικά τέθηκε σε αναμονή πέρυσι, καθώς η Μόσχα δεν είχε τρόπο να επιβεβαιώσει κανέναν από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση του στρατηγικού οπλοστασίου της Αμερικής. Τα αιτήματα της Ρωσίας για επιθεώρηση των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ (αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας) απορρίφθηκαν. Ο ευρασιατικός γίγαντας δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναστείλει απλώς τη συνθήκη, καθώς έγινε μια απλή τυπική διαδικασία. Και δεδομένης της σειράς πρόσφατων παραδοχών από διάφορους δυτικούς ηγέτες ότι σχεδόν όλες οι συνθήκες με τη Ρωσία ήταν εκεί για να «αγοράσουν χρόνο», η Μόσχα έχει κάθε λόγο να αμφιβάλλει για κάθε λέξη που εκφωνείται από οποιονδήποτε αξιωματούχο των ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να λύσει το πρόβλημα στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δηλώσεις των δυτικών ηγετών αποδείχθηκαν δόλιες και αναληθείς», περιέγραψε (με μεγάλη ακρίβεια) ο Πούτιν τη συμπεριφορά των δυτικών πολιτικών ελίτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Η νέα START ήταν η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Υπεγράφη από τους τότε προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα το 2011, δημιουργώντας ένα νομικό πλαίσιο και για τις δύο υπερδυνάμεις για να περιορίσουν την ανάπτυξη πυρηνικά οπλισμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), βαλλιστικών πυραύλων υποβρυχίων (SLBM) και στρατηγικών βομβαρδιστικών/πυραύλων αερομεταφορέων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, περιλάμβανε επίσης τακτικές αμοιβαίες επιθεωρήσεις, που διεξάγονταν τακτικά έως ότου η Ουάσιγκτον DC και οι υποτελείς της στο ΝΑΤΟ επέλεξαν να διακόψουν μονομερώς αυτή τη νομικά δεσμευτική πρακτική.
Η πρώτη συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν έως και 60.000 πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον κόσμο. Η START απαιτούσε και οι δύο πλευρές να μην έχουν περισσότερες από 6.000 ενεργές κεφαλές ανεπτυγμένες σε έως και 1.600 πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά/φορείς πυραύλων. Μέχρι το 1994, ο αριθμός των θερμοπυρηνικών κεφαλών μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο. Το 2010, ο Ομπάμα και ο Μεντβέντεφ μεσολάβησαν στο ανενεργό πλέον New START, το οποίο περιόρισε περαιτέρω τον αριθμό των αναπτυσσόμενων κεφαλών και πυραύλων σε 1.550 και 700, αντίστοιχα. Λίγες μέρες πριν λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να την παρατείνουν για άλλα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Ρωσίας να διατηρήσει τη συμφωνία, η αδιάκοπη μη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τις υπάρχουσες συνθήκες και η συρόμενη επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη δεν άφησαν τη Μόσχα χωρίς άλλη επιλογή. Οι αμερικανικές επιθέσεις σε ρωσικής στρατηγικής ενεργειακή υποδομή ήταν επίσης ένας από τους λόγους για την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά ίσως η χειρότερη παραβίαση των ΗΠΑ ήταν τα πολλαπλά χτυπήματα που στόχευσαν ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις το Δεκέμβριο. Και ενώ το καθεστώς του Κιέβου τράβηξε την σκανδάλη, οι πρόσφατες παραδοχές πως η Ουάσιγκτον ελέγχουν τους στόχους που πλήττουν οι Ουκρανοί, υπονοεί ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ διέταξαν τις επιθέσεις. Αυτή ήταν προφανώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Μόσχα, αφού τα χτυπήματα θα μπορούσαν να είχαν υπονομεύσει την στρατηγική ασφάλεια της Ρωσίας. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες οδήγησαν αναπόφευκτα στην κατάρρευση του New START.
Και όμως, η νέα στρατηγική κατάσταση σίγουρα δε θέτει τη Ρωσία σε μειονεκτική θέση. Αντίθετα, είναι οι ΗΠΑ που πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα από αυτό. Η Ρωσία απολαμβάνει ένα άνετο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της πολεμικής θαλασσοκρατίας, καθώς οι ICBM της (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι) είναι ασύγκριτα πιο σύγχρονοι, μεγαλύτεροι και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Για παράδειγμα, οι επίγειοι πύραυλοι της Μόσχας μπορούν να μεταφέρουν έως και επτά φορές περισσότερες κεφαλές MIRV (πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου) από τα απελπιστικά ξεπερασμένα ICBM των ΗΠΑ "Minuteman 3", τα οποία δεν μπορούν να φέρουν περισσότερες από 3 κεφαλές ανά πύραυλο. Αυτό έδωσε επίσης τη δυνατότητα στη Ρωσία να αναπτύξει λιγότερους πυραύλους από τις ΗΠΑ, ενώ έχει περισσότερες κεφαλές, καθώς τα ICBM της έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.
Επιπλέον, το ποσοστό του νέου εξοπλισμού στις Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις (RVSN) ανέρχεται επί του παρόντος στο εκπληκτικό 91%. Για σύγκριση, τα προαναφερθέντα αμερικανικά ICBM "Minuteman 3" αναπτύχθηκαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ ο πιο σύγχρονος πύραυλός των ΗΠΑ, ο "Trident 2" SLBM (υποβρυχιακός βαλλιστικός πύραυλος) είναι άνω των 30 ετών. Και παρόλο που εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα, τα στρατηγικά όπλα των ΗΠΑ φτάνουν ουσιαστικά στο τέλος της ζωής τους, ενώ οι αντίστοιχοι αντικαταστάτες τους δεν είναι σχεδόν ολοκληρωμένοι, πόσο μάλλον έτοιμοι για ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία όχι μόνο μπόρεσε να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει σε βάθος τις στρατηγικές της δυνάμεις της σοβιετικής εποχής, αλλά έχει πλέον αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τα παλαιότερα συστήματα.
«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να παραβιαστεί», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ομιλία του την Τρίτη.
Αυτή η δήλωση περιγράφει σωστά την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας ισχύος. Ωστόσο, για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την εν λόγω ισορροπία, θα χρειαστεί να επενδύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται πολλές παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις με επιχειρησιακά ICBM και SLBM, ένας στρατηγικός εφιάλτης που μια σοφή ηγεσία θα είχε σίγουρα προσπαθήσει να αποφύγει.
Επιπλέον, αυτό που ο Πρόεδρος Πούτιν περιέγραψε ως «παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία» θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ως η αποτροπή της πραγματικά απρόκλητης και βάναυσης επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου , καθώς ο μόνος τρόπος να κάνει την Αμερική να σκεφτεί δύο φορές πριν ξεκινήσει άλλον έναν πόλεμο είναι η ικανότητα της στοχευμένης χώρας να την καταστρέψει μέσα σε λίγα λεπτά. Δυστυχώς, ο κόσμος απλώς δεν έχει άλλο τρόπο να περιορίσει τους εγκληματίες πολέμου στην Ουάσιγκτον.
Πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας και ακόμη και κυβερνητικά ιδρύματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της συνθήκης New START με τη Ρωσία ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Το 2020, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) υπολόγισε πως η Αμερική θα χρειαστεί να επενδύσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκσυγχρονίσει το στρατηγικό της οπλοστάσιο, καθώς και άλλα 28 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο για να το διατηρήσει. Αυτό αναφέρεται μόνο στα αμερικανικά όπλα που στοχεύουν στη Ρωσία. Ωστόσο, παρά τους γελοίους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερα χερσαία ICBM από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης των στρατηγικών του δυνάμεων, κυρίως λόγω της αμερικανικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ασία. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει επίσης το στρατηγικό της οπλοστάσιο, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει τις αμερικανικές δυνατότητες ABM (αντιβαλλιστικών πυραύλων).
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου της Ρωσίας, με διάφορες εκτιμήσεις να την τοποθετούν μεταξύ 43% και 51% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα θα μπορούσε να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ όσον αφορά τις νέες πυρηνικές κεφαλές, ασκώντας παράλληλα πρόσθετη πίεση στην παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας και προκαλώντας δραματικές αυξήσεις των τιμών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, η Ουάσιγκτον είχε μια απλή επιλογή, αλλά ως συνήθως, επέλεξε την αντιπαράθεση. Τώρα, θα υποστεί τις συνέπειες της εχθρότητάς της προς τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και, μακροπρόθεσμα, ακόμη και το Ιράν, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει θερμοπυρηνικά όπλα για να αντισταθμίσει την πιθανότητα επίθεσης των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να ρωτήσει την πολεμοχαρή κυβέρνησή του γιατί η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου στρατηγικού οπλοστασίου στρέφεται τώρα εναντίον τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την πολυαναμενόμενη ομιλία του στις 21 Φεβρουαρίου και ενώ τα περισσότερα από τα σημεία που έκανε ήταν γνωστά και αναμενόμενα, μια συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε σοκ σε όλη την πολιτική Δύση. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή ήταν μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη τόσο για την Ουάσιγκτον DC όσο και για τις Βρυξέλλες, καθώς περίμεναν πως η Μόσχα θα παραμείνει συμμορφωμένη με μια συνθήκη που τόσο κατάφωρα παραβιάζουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.