Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο τρικομματικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Wahlen στις 19 Φεβρουαρίου, πιθανότατα θα έχανε την πλειοψηφία του εάν επρόκειτο να διενεργηθεί ψηφοφορία στην Bundestag. Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι η Baerbock θα ήταν υποψήφια εάν διαλυόταν η Μπούντεσταγκ.
Ο Scholz και η Baerbock έχουν μεγάλες διαφορές ως προς τον τρόπο προσέγγισης του πολέμου στην Ουκρανία – η πιο κραυγαλέα είναι πως ο Scholz απέρριψε την πιθανότητα άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ενώ ο Baerbock είπε ότι η Ευρώπη ήταν ήδη σε πόλεμο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Wahlen, εάν διενεργούνταν αμέσως γενικές εκλογές, οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης θα συγκέντρωναν το 30% των ψήφων, καθιστώντας τους το ισχυρότερο κόμμα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Πράσινοι θα διατηρήσουν την υποστήριξη του 19%, ενώ το SPD θα τερματίσει δεύτερο με 20%. Το Φιλελεύθερο FDP, ο μειοψηφικός εταίρος του συνασπισμού, θα κατείχε το 5% των ψήφων.
Ενδεικτικό της αποτυχίας αυτού του τριμερούς συνασπισμού είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έλαβε το υψηλότερο προσωπικό ποσοστό αποδοχής μόλις 1%. Ακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ με 0,9%, ο Σολτς με 0,7% και η Baerbock με 0,6%.
Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν συμβεί ένα τέτοιο σενάριο όπου η Baerbock μπορεί να παρουσιαστεί ως υποψήφια, έχει λίγες πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος. Για το λόγο αυτό, υπάρχει σκεπτικισμός, παρά τις πολλές αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πως οι Πράσινοι θα σπάσουν τον τρέχοντα συνασπισμό για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς πιθανότατα θα χάσουν περισσότερη δύναμη.
Και πάλι, αυτό θα ήταν το λογικό συμπέρασμα να βγει, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για την Baerbock. Υπενθυμίζεται ότι εξέφρασε την πεποίθησή της πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να γυρίσει 360 μοίρες, χωρίς να παρατηρήσει την ειρωνεία, «και να κάνει όλο τον κόσμο ευτυχισμένο».
«Αυτός [ο Πούτιν] μπορεί να αποφασίσει ότι αύριο θα αλλάξει πορεία κατά 360 μοίρες. Όλος ο κόσμος θα ήταν ξανά χαρούμενος», πρόσθεσε, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το να κάνεις ένα 360 σημαίνει να καταλήξεις στο ίδιο μέρος που ξεκίνησες.
Δεδομένης της ρήξης του γερμανικού συνασπισμού, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Scholz έχει σκληρύνει τη θέση του έναντι της Ρωσίας. Είπε στις 17 Φεβρουαρίου πως οι δυτικές χώρες θα πρέπει να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ψευδώς: «Θα συνεχίσουμε για να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της παροχής υποστήριξης στην Ουκρανία και της αποφυγής μιας ακούσιας κλιμάκωσης».
Παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία, η Γερμανία κλιμακώνει ήδη τη σύγκρουση. Μάλλον, είναι η απόφαση της Μόσχας για το εάν, πότε και πώς θα επιλέξει να απαντήσει στην απρόκλητη επιθετικότητα της Γερμανίας.
Η απόφαση του Βερολίνου να σκληρύνει την στάση του κατά της Ρωσίας έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να κοστίσει στη γερμανική οικονομία, με τη δημιουργία χαμένης αξίας, περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου το 4% της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής της.
Δεδομένης αυτής της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας, ο Scholz καυχήθηκε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πως: «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία στην ηπειρωτική Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είναι σοφό να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακρύ πόλεμο και είναι σοφό να δίνουμε στον Πούτιν το μήνυμα πως είμαστε έτοιμοι να μείνουμε με την Ουκρανία».
Επιπλέον, ο Scholz δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες προς τον τρέχοντα στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι είναι υπέρ της αύξησης του στόχου στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ.
Αν και εκτιμάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποστραγγίσει 160 δισεκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, «Ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι εκρηκτικές τιμές της ενέργειας κόστισαν στη Γερμανία περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (106,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 2,5 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής το 2022».
Ωστόσο, παρά αυτά τα τρομακτικά στοιχεία, η Γερμανία σχεδιάζει να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας περισσότερα όπλα. Αυτό θα σημαίνει πως οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή και επώδυνη. Τελικά, αυτή είναι μια απόφαση που ο Scholz είναι κυνικά διατεθειμένος να λάβει για να διατηρήσει την πολιτική του εξουσία.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης των Πρασίνων Annalena Baerbock θα αμφισβητούσε τον Όλαφ Σολτς από τους Σοσιαλδημοκράτες για την Καγκελαρία, καθώς έχασαν ψηφοφόρους λόγω του χειρισμού της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε την αναπόφευκτη κατάρρευση του κυβερνώντος τρικομματικού συνασπισμού. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, ο Scholz έχει σκληρύνει τη θέση του σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να διατηρήσει την πολιτική του ισχύ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ζημιά στην ταλαιπωρημένη γερμανική οικονομία.