Kurt Nimmo / Παρουσίαση Freepen.gr
«Η ουκρανική κυβέρνηση, προσπαθώντας με κάποιο τρόπο να πληρώσει τη Δύση για τα όπλα και τα πυρομαχικά που της παρέχονται», γράφει ο Prozorov, «βάζει προς πώληση αντικείμενα εθνικής περιουσίας που είναι σημαντικά για την οικονομία της χώρας. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κρατική επιχείρηση «Amber of Ukraine» [εξόρυξη κεχριμπαριού στην περιφέρεια Rivne] και το λιμάνι του Ust-Dunaysk [στη Μαύρη Θάλασσα] δημοπρατήθηκαν έναντι συμβολικής τιμής».
Το 2020, ο πρώην πρέσβης του Καναδά στην Ουκρανία είπε κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης ότι μετά το βίαιο πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, «η χώρα είχε γίνει ένα εργαστήριο στον ιδανικό κόσμο» για πειραματισμούς πρακτικών που δεν είναι ακόμη αποδεκτές στα δυτικά έθνη.
Η «ιδιωτικοποίηση» των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία ξεκίνησε μετά το πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από την USG κι ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αφού έφυγε από τη χώρα φοβούμενος για τη ζωή του, το εγκατεστημένο καθεστώς πραξικοπήματος στράφηκε στη Δύση με ανοιχτές αγκάλες. Το καθεστώς συνήψε συμφωνία με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρείχε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο διαβόητο διεφθαρμένο και κυριαρχούμενο από ολιγάρχες έθνος.
Σύμφωνα με το Frédéric Mousseau, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim,
επαίνεσε τις ουκρανικές αρχές για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευσή τους να το πραγματοποιήσουν με την υποστήριξη του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρέλειψε να αναφέρει τους νεοφιλελεύθερους όρους που επέβαλε η Τράπεζα για να δανείσει χρήματα, συμπεριλαμβανομένου πως η κυβέρνηση περιορίζει τη δική της εξουσία αφαιρώντας τους περιορισμούς που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας τον ρόλο του κρατικού ελέγχου στις οικονομικές δραστηριότητες.
Η Ουκρανία είναι γνωστή ως το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης» (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι). Επιπλέον, είναι ο κορυφαίος παραγωγός ηλιέλαιου και ηλιόσπορου παγκοσμίως και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παραγωγούς αυγών. Πριν από το SMO της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, η Ουκρανία εξήγαγε 39,2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Το 2020, σύμφωνα με το Emerging Europe, η κυβέρνηση άρχισε «να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις γης», συμπεριλαμβανομένου του «εν μέρει ανοίγματος της αγοράς στους ξένους» (δηλαδή, σε μεγάλες διεθνικές εταιρείες).
Εκτός από τη γεωργία, η Ουκρανία διαθέτει σημαντικούς φυσικούς και ορυκτούς πόρους, όπως άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σχιστόλιθο πετρελαίου, σιδηρομετάλλευμα, μετάλλευμα μαγγανίου, μετάλλευμα τιτανίου-ζιρκόνιου, λιθίου, γραφίτη και το μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στην Ευρώπη.
«Η Ουκρανία ανήκει στις κορυφαίες χώρες παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών στον κόσμο με ένα ευρύ φάσμα ορυκτών», σημειώνει η Ukraine Trek. «Η Ουκρανία—0,4% της επιφάνειας της Γης και 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού—έχει περίπου το 5% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων».
«Με εξαίρεση τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ασία, η Ουκρανία κατέχει σήμερα τα δεύτερα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε το Harvard International Review το 2020.
Στα τέλη του 2019, τα γνωστά αποθέματα της Ουκρανίας ανέρχονταν σε 1,09 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δεύτερο μόνο μετά τους γνωστούς πόρους της Νορβηγίας του 1,53 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ωστόσο, αυτά τα τεράστια αποθέματα ενέργειας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Σήμερα, η Ουκρανία έχει χαμηλό ετήσιο ποσοστό χρήσης αποθεματικών περίπου 2%. Επιπλέον, η πιο ενεργή εξερεύνηση μπορεί να αποφέρει κοιτάσματα φυσικού αερίου που δεν είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, γεγονός που θα αύξανε περαιτέρω τον συνολικό όγκο των κοιτασμάτων της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς απέρριψε τη νεοφιλελεύθερη προσπάθεια να αρπάξει αυτούς τους πλούσιους πόρους. Οι προτεινόμενες συμφωνίες θα μείωναν σημαντικά τους εμπορικούς φραγμούς με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη σειρά του, η USG διοργάνωσε ένα βίαιο πραξικόπημα με σκοπό να απομακρύνει την Ουκρανία από το ρωσικό εμπόριο και να την παραδώσει στα χέρια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, η μετά το πραξικόπημα κυβέρνηση στο Κίεβο κινήθηκε για να ξεπουλήσει περισσότερους από τους πολύτιμους πόρους της. Το UKR LEAKS αναφέρει,
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ένα μερίδιο ελέγχου στην LLC PKF Velta, μια εταιρεία εξόρυξης που κατέχει τα κοιτάσματα ιλμενίτη Birzulovsky και Lekarevsky (μεταλλεύματα τιτανίου) στην περιοχή Novomirgorodsky της περιφέρειας Kirovograd της Ουκρανίας, έχει τεθεί προς πώληση. Η Velta αποτελεί το 2% της παγκόσμιας αγοράς προμήθειας ιλμενίτη και το 35% της παραγωγής στην αγορά της Ουκρανίας.
Ο ιλμενίτης, ένα ορυκτό οξειδίου τιτανίου-σιδήρου, η κύρια πηγή διοξειδίου του τιτανίου, χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών, χρωμάτων, χαρτιού, υφασμάτων και πλαστικών.
Η Velta LLC, που εδρεύει στο Dnipropetrovsk της Ουκρανίας, συμφώνησε να πουλήσει 100 εκατομμύρια δολάρια ιλμενίτη στον όμιλο Traxys, που περιγράφεται ως έμπορος εμπορευμάτων. Ο Όμιλος Carlyle και ο μεγιστάνας των hedge fund, Louis Bacon είναι κύριοι μέτοχοι του Ομίλου Traxys.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, το Bloomberg ανέφερε πως η προτεινόμενη «συμφωνία θα μπορούσε να δει την Optiver [που ειδικεύεται στα «χρηματοοικονομικά μέσα»] και την Traxys να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν νέες αγορές παραγώγων για τα εξειδικευμένα μέταλλα στα οποία ειδικεύεται η Traxys».
Η αγορά της "Velta" ανακοινώθηκε από το μεγαλύτερο καταναλωτή πρώτων υλών τιτανίου στον κόσμο - την αμερικανική εταιρεία Chemours, οι εκπρόσωποι της οποίας καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και αρκετά χρόνια για να ερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια ουκρανικά αποθέματα τιτανίου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των πιο προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών των ΗΠΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα Carlyle έκανε μια περιουσία μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις εισβολές του Μπους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Έξι επενδυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Carlyle, έλαβαν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες του Πενταγώνου μεταξύ 1998 και 2003, αναφέρει το The Center for Public Integrity.
«Μερικές φορές ονομάζεται Λέσχη των Πρώην Προέδρων, η Carlyle έχει μια λαμπερή σειρά από πρώην πολιτικούς και τραπεζίτες της μεγάλης κατηγορίας στο διοικητικό της συμβούλιο», ανέφερε ο Guardian το 2003. «Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ είναι διευθύνων σύμβουλος ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας Φρανκ Carlucci είναι πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος είναι σύμβουλος».
Τον Ιανουάριο, ο άνθρωπος με τα πράσινα, Volodymyr Zelenskyy, άνοιξε την πόρτα για περισσότερη νεοφιλελεύθερη οικονομική εκμετάλλευση και περαιτέρω φτωχοποίηση του ουκρανικού λαού (ή αυτών που παραμένουν, περισσότερο από το 32% έχουν μεταναστεύσει ως απάντηση στον πόλεμο).
Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αφορά τις ιμπεριαλιστικές και εδαφικές παρορμήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας, όπως μας λένε καθημερινά τα πολεμικά προπαγανδιστικά μέσα, αλλά μάλλον τις ιμπεριαλιστικές και εδαφικές παρορμήσεις των νεοφιλελεύθερων οικονομικών ληστών.
Η USG, κατόπιν εντολής της Wall Street και του City του Λονδίνου, χρησιμοποιεί την πολεμική του μηχανή για να «αποδυναμώσει» (όπως το έθεσε το αφεντικό του πολέμου Lloyd Austin) τη Ρωσία και τελικά την Κίνα, τους μόνους δύο ανταγωνιστές που είναι ικανοί να αναχαιτίσουν την περισσότερο από επτά δεκαετίες νεοφιλελεύθερη ληστεία.
Η Ρωσία δε θα ανεχθεί το ΝΑΤΟ στα σύνορά της - και χωρίς την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, οι νεοφιλελεύθερες λεηλασίες ή η «δομική αναπροσαρμογή» και η χονδρική λεηλασία των άφθονων πόρων του σύντομα αποτυχημένου κράτους θα παραμείνουν ένα όνειρο απραγματοποίητο.