Το Πεκίνο έχει δίκιο να καταδικάζει το σύμφωνο ως υποκίνηση μιας κούρσας εξοπλισμών και πως υπονομεύει την σταθερότητα Ασίας-ΕιρηνικούGlobal Look Press/Keystone Press Agency
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μια τριμερής σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο Σαν Ντιέγκο για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS που παρέχει στην Καμπέρα πυρηνικά υποβρύχια, με την πρόθεση να περιοριστεί η Κίνα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το σύμφωνο θα δημιουργήσει επίσης μια εκ περιτροπής παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κοντά στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, ξεκινώντας από το 2027. Στόχος είναι να ενσωματωθεί ο πυρηνικός υποστόλος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Αυστραλία «χτίζει τις απαραίτητες επιχειρησιακές δυνατότητες» από μόνη της.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, μια ετήσια γιορτή των πρώην κυριαρχιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την «ολοκληρωμένη αναθεώρησή της», με την οποία δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak στη συνέχεια περιέγραψε την Κίνα ως μια «πρόκληση που καθορίζει την εποχή», πλαισιώνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμμαχία AUKUS γενικότερα, ως μια καλοπροαίρετη δύναμη αφιερωμένη στο να κρατά τον Ινδο-Ειρηνικό ανοιχτό και ελεύθερο. Η Κίνα αντέδρασε καταδικάζοντας σκληρά τη συνάντηση, αποδοκιμάζοντας την για μια «τυπική ψυχροπολεμική νοοτροπία» που «μόνο θα επιδεινώσει [μια] κούρσα εξοπλισμών, θα υπονομεύσει το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Η ερμηνεία της Κίνας για τη συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS είναι σωστή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επεκτείνει επιθετικά το σύστημα συμμαχίας της σε μια προσπάθεια να περιορίσει στρατιωτικά το Πεκίνο. Μαζί με το σύμφωνο AUKUS, πιέζει επίσης για τριμερή συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, κάτι στο οποίο είναι ανοιχτός ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Seok Yeol, επεκτείνοντας την στρατιωτική της παρουσία στις Φιλιππίνες και συμμετέχοντας σε άλλες περιφερειακές ομάδες όπως το Quad. Ωστόσο, το AUKUS είναι μοναδικό επειδή αποτελείται αποκλειστικά από έθνη της Αγγλόσφαιρας και ως εκ τούτου ενσαρκώνει το νεοϊμπεριαλιστικό συναίσθημα της αγγλόφωνης εξαιρετικότητας.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσει μια ολοένα και πιο αντι-κινεζική εξωτερική πολιτική επηρεάζεται, φυσικά, από τις ΗΠΑ και ενάντια στα καλύτερα συμφέροντα της Βρετανίας. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της αφήγηση, ειδικά υπό το πρίσμα του Brexit, είναι ντυμένη με αυτοκρατορική νοσταλγία, η οποία αντανακλά τη Βρετανική Αυτοκρατορία ως «δύναμη για το καλό». Δεν ανασύρει αναμνήσεις υποδούλωσης, εκμετάλλευσης ή επιθετικότητας εναντίον άλλων χωρών, αλλά την ιδέα της Βρετανίας ως «καλοπροαίρετης» αυτοκρατορίας που επέβαλλε τους «κανόνες του κόσμου» ενεργώντας ως «παγκόσμιος αστυνομικός», χρησιμοποιώντας την απαράμιλλη ναυτική της δύναμη για να νικήσει τους επιτιθέμενους και να επιβάλει τη θέλησή του.
Όποιος γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για την ιστορία θα γνωρίζει ότι αυτή είναι μια ιδεαλιστική και αναθεωρητική άποψη και πως η Κίνα δέχτηκε ακραία επιθετικότητα καθώς η Βρετανία προσπαθούσε να ανοίξει βίαια τη χώρα, να καταλάβει λιμάνια και να προσαρτήσει εδάφη στο όνομα του Χονγκ Κονγκ δίνοντας τη θέση του σε αυτό που το Πεκίνο περιγράφει ως «ο αιώνας της ταπείνωσης». Αν και η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πλέον, οι ηγέτες της χώρας συνεχίζουν να ζουν στο παρελθόν και η κληρονομιά του βρετανικού ιμπεριαλισμού ζει μέσω της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών που γέννησε η Αυτοκρατορία, όπως η Αυστραλία. Αυτοί οι απόγονοι συνεχίζουν να «κουβαλούν την σκυτάλη» μέσω αυτού που τώρα διακηρύσσουν πως είναι η «τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Ως αποτέλεσμα, πλαισιώνουν τον συνεχιζόμενο στρατιωτικό επεκτατισμό κατά του Πεκίνου ως ηθικό, ιδεολογικό και δικαιολογημένο σκοπό.
Στην πραγματικότητα, το AUKUS είναι μια αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που προκαλεί αγώνες εξοπλισμών και αυξάνει τις εντάσεις. Οι ουδέτερες χώρες, με τις οποίες η Δύση κανονικά θα ήλπιζε να ευθυγραμμιστεί, όπως η Ινδονησία, είναι επιφυλακτικές για το AUKUS. Κι αυτό γιατί απειλεί την στρατηγική ισορροπία της περιοχής. Επιπλέον, ενώ το AUKUS ισχυρίζεται ότι αποτρέπει τον πόλεμο, στην πραγματικότητα τον ενθαρρύνει. Όπως εύστοχα περιέγραψε ο μελετητής Adam Ni «είναι σαν να πληρώνεις ασφάλιστρα για να αυξήσεις την πιθανότητα ενός τροχαίου ατυχήματος». Η Κίνα είναι πλέον αναγκασμένη να απαντήσει στο AUKUS αυξάνοντας τις δικές της αμυντικές δαπάνες και στρατιωτική παρουσία και ευθυγραμμίζοντας βαθύτερα με χώρες όπως η Ρωσία. Αυτό παίζει ρόλο στις ΗΠΑ δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα πολέμου.
Το AUKUS είναι μια μετα-ιμπεριαλιστική σταυροφορία, μέρος της πολύπλευρης εκστρατείας της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανατροπή της ειρήνης στην Ασία και τη μετατροπή της περιοχής σε στρατιωτική αρένα. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος τύπου ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό, το οποίο μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον. Δεν είναι δέσμευση για ειρήνη, αλλά δέσμευση για πόλεμο και αποσταθεροποίηση, με ρητή πρόθεση να στοχοποιηθεί η Κίνα. Η συμμαχία είναι φορτωμένη με την ταυτότητα, την ιδεολογία και τη νοσταλγία του βρετανικού ιμπεριαλισμού, που δε σέβεται την περιοχή, την ιστορία ή το λαό της, και ως εκ τούτου τα ειρηνόφιλα έθνη θα πρέπει να την απορρίψουν. Αν και είναι πιθανό να περάσουν χρόνια μέχρι να φανούν πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμμαχία, οι προβλεπόμενες εντάσεις και το πολιτικό αίσθημα θα γίνουν αισθητές αμέσως και απότομα.