Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε διαβεβαιώσεις από την Ινδία στις 25 Φεβρουαρίου ότι όχι μόνο θα αρνηθεί να εμποδίσει, αλλά και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας. Μετά τις συνομιλίες του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο καγκελάριος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ακριβώς συζήτησαν σε σχέση με την Ουκρανία.
Αν και τα περιεχόμενα της συζήτησης αναφέρθηκαν ως εμπιστευτικού χαρακτήρα, είναι πιθανό πως ο Scholz δεν ήθελε να παραδεχτεί ταπεινωτικά ότι η Ινδία αρνήθηκε να υποχωρήσει από τη δοκιμασμένη σχέση της με τη Ρωσία. Ο Scholz αποκάλυψε ωστόσο πως αυτός και ο Modi είχαν συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «πολύ εκτενώς και πολύ έντονα».
Σημειώνεται ότι αυτό το ταξίδι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Scholz στην Ινδία αλλά η τέταρτη συνάντησή του με τον Modi από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021. Αν και συζήτησαν επίσης τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, δεν μπορεί να αγνοηθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έφτασε στο Νέο Δελχί λίγες μόνο μέρες μετά τον Scholz.
Μέρες πριν φτάσει στην ινδική πρωτεύουσα, ο Blinken είπε ότι χώρες όπως η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν προσχωρήσει στη Δύση για να καταγγείλουν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, βρίσκονταν σε μια υποτιθέμενη τροχιά μακριά από την ευθυγράμμιση με τη Μόσχα. Τόνισε ότι η διαδικασία δε θα συμβεί «με μία κίνηση».
«Υπάρχουν χώρες που έχουν μακροχρόνιες, δεκαετιών σχέσεις με τη Ρωσία, με τη Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν, που είναι δύσκολο να διακοπούν με μια κίνηση. Δε γυρίζεις ένα διακόπτη φώτων, μετακινείς ένα αεροπλανοφόρο», είπε ο Blinken σε συνέντευξή του στο The Atlantic στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, για όλους τους ισχυρισμούς του Blinken ότι η Ινδία απομακρύνεται από τη Μόσχα, δεν υπάρχει καμία πραγματική ένδειξη πως αυτό συμβαίνει. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συνεργάζονται μέσω του σχήματος QUAD, ενός ναυτικού μπλοκ με στόχο την Κίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει υποταγή της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, όπως προφανώς περίμεναν οι Αμερικανοί.
Αν και η Ινδία έχει αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις από τη Δύση να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα, το Νέο Δελχί έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί, επικαλούμενο τους μακροχρόνιους δεσμούς του με τη Ρωσία και τα οικονομικά και πετρελαϊκά συμφέροντά της. Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα από τότε που οι ΗΠΑ παραδοσιακά ευνοούσαν το Πακιστάν.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να απομακρύνει το Νέο Δελχί από τον κύριο στρατιωτικό προμηθευτή της (αλλά χωρίς να θέλει να προσαρμόσει την πολιτική της στο Πακιστάν).
«Η Ινδία για δεκαετίες είχε τη Ρωσία στον πυρήνα της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού σε αυτήν και στις άμυνές της, αλλά αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι μια τροχιά μακριά από το να στηριχθεί στη Ρωσία και να προχωρήσει σε εταιρική σχέση με εμάς και άλλες χώρες», δήλωσε ο Blinken χωρίς να αναφέρει το γεγονός ότι η Ινδία κινείται προς την εγχώρια παραγωγή, κάτι στο οποίο η Ρωσία διαδραματίζει βασικό ρόλο.
Παρόλα αυτά, αναμένεται πως ο Blinken, όπως και ο Scholz, θα προσπαθήσει να πείσει την Ινδία να αλλάξει πορεία όσον αφορά τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον επικεφαλής αναλυτή αργού πετρελαίου της Kpler, Viktor Katona, «η Ινδία δεν αγόρασε σχεδόν καθόλου ρωσικό πετρέλαιο πριν από ένα χρόνο, αλλά έχει γίνει μια κρίσιμη αγορά μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα. Η ασιατική χώρα εισήγαγε περίπου 1,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, κοντά στο δυνητικό μέγιστο όριο των περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα».
Τα σκληρά γεγονότα είναι πως η Μόσχα και το Νέο Δελχί έχουν μια μακροχρόνια σχέση που η Ινδία δε θα διακόψει μόνο για χάρη της εξυπηρέτησης των δυτικών συμφερόντων. Πέρα από τους διαχρονικά δοκιμασμένους δεσμούς ασφαλείας, η Ρωσία προσφέρει στην ενεργοβόρα Ινδία την καλύτερη συμφωνία για το πετρέλαιο, κάτι που δε θα θυσιαστεί εξαιτίας ενός μακρινού πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το QUARTZ, η Ινδία έχει εξοικονομήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια αυξάνοντας τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό για μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει το 85% των αναγκών της σε πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar δήλωσε πως «η Ρωσία υπήρξε ένας σταθερός και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος. Οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση της σχέσης μας εδώ και πολλές δεκαετίες θα επιβεβαίωνε ότι έχει πράγματι εξυπηρετήσει και τις δύο χώρες μας πάρα πολύ καλά».
Με αυτή τη δήλωση, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής παρά τη συνεχιζόμενη πίεση - μια πίεση που οι Scholz και Blinken είναι οι τελευταίοι που εφαρμόζουν. Ωστόσο, είναι επίσης οι πιο πρόσφατοι που δεν μπόρεσαν να πείσουν το Νέο Δελχί να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τη Ρωσία.
Με την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία να καταστρέφει προφανώς τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο επειδή η Μόσχα δεν έχει απομονωθεί. Η Ρωσία δεν κατέρρευσε οικονομικά, όπως προβλεπόταν στη Δύση, εν μέρει λόγω της ισχυρής και μακροχρόνιας σχέσης που έχει με την Ινδία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η Γερμανία και οι ΗΠΑ πίεσαν την Ινδία να συνθηκολογήσει όσον αφορά την κυριαρχία της και να εξυπηρετήσει τα δυτικά συμφέροντα αντί τα δικά της.