Από: tovima.gr - Νίκος Χασαπόπουλος
Από τις 6 Φεβρουαρίου όταν σημειώθηκε ο φονικότατος σεισμός στην Τουρκία, μία παράξενη ηρεμία επικρατεί έως σήμερα στο Αιγαίο και στον ουρανό και στη θάλασσά του. Εάν εξαιρέσει κανείς τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό που (ίοως από κεκτημένη ταχύτητα) που οι Τούρκοι έστειλαν μερικά UAV και ένα- δυο ελικοφόρα CN-235, ναυτικής συνεργασίας εντός του FIR Αθηνών, τίποτα το επιθετικό δεν σημειώθηκε.
Κατάλαβαν πως οι Έλληνες της ΕΜΑΚ ήρθαν μια νύχτα στην πατρίδα τους για να σώσουν ζωές και σταμάτησαν και αυτές τις πτήσεις. Εντολή Ερντογάν, ειπώθηκε, να μην υπάρξουν παραβιάσεις στο Αιγαίο έως τις τουρκικές εκλογές, αφού πλέον θεωρεί την επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα (για τη συνδρομή της προς τους σεισμόπληκους) ότι επηρεάζουν «θετικά» την προεκλογική του εικόνα.
Έτσι από τότε σημειώθηκαν μερικά βήματα επανέναρξης του διαλόγου. Δεν είναι μόνον οι συνομιλίες για την θετική ατζέντα (για θέματα χαμηλής πολιτικής- όπως ονομάζονται) που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα στις 22 Μαρτίου, ούτε βεβαίως τα μηνύματα συμαράστασης για την τραγωδία των Τεμπών που ακόμα και ο Ακάρ έστειλε, ή ο τερματισμός των ασκήσεων στο Αιγαίο που αποφάσισαν μονομερώς (για πόσο χρόνο όμως;) οι Τούρκοι. Είναι ότι για για πρώτη φορά μετά τους σεισμούς Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν στην ίδια μεριά σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες έστειλαν υποβρύχια και ανθυποβρυχιακές δυνάμεις (δηλαδή δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών)
Πρόκειται για τη συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANTA 23», που ξεκίνησε τέλος Φεβρουαρίου και έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας. Σημειώνεται πως η διαρκής συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην σειρά ασκήσεων «DYNAMIC MANTA» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.
Η Άσκηση σχεδιάστηκε από την Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Command Submarine Operations (COMSUBNATO), με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.
Σε αυτήν λοιπόν την άσκηση στείλαμε υποβρύχιο, το οποίο πραγματοποποίησε εντυπωσιακές ασκήσεις, κερδίζοντας τα εύσημα από τους συμμάχους. Ήταν ένα από τα υποβρύχια που βρέθηκε να φρουρεί τα χωρικά μας ύδατα στη διάρκεια της κρίσης του OrucReis.
Στην άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ασκήσεις:
* Anti Surface Warfare (ASUW) επιχειρήσεις.
* Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare – ASW).
* Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
* Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).
* Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
* Ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου.
Η τουρκική επίθεση φιλίας στην Ελλάδα, τα βήματα επανέναρξης διαλόγου και η κοινή ΝΑΤΟϊκή άσκηση.