Anton Novoderezhkin, TASS |
Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Είκοσι ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα κήρυξαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση και έκτοτε αυξάνουν σταθερά το εμπόριο μεταξύ τους -- και στα δικά τους εθνικά νομίσματα. Όταν, ωστόσο, πρόσφατα αναφέρθηκε ότι «η Κίνα παρέχει τεχνολογία που χρειάζεται ο στρατός της Μόσχας», συμπεριλαμβανομένου «εξοπλισμού πλοήγησης, τεχνολογίας παρεμβολών και εξαρτημάτων τζετ-μαχητικών», η κίνηση φαινόταν να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η Κίνα «εξετάζει» αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αποκάλεσε «θανατηφόρα» υποστήριξη στη Ρωσία, όπως είπε σε συνέντευξή του στο CBS στις 19 Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς τι σημαίνει «θανατηφόρα υποστήριξη», ο Blinken απάντησε: «Όπλα... Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα πραγμάτων που ταιριάζουν σε αυτή την κατηγορία, από πυρομαχικά μέχρι τα ίδια τα όπλα».
Φαίνεται, ωστόσο, πως η Κίνα κάνει πολλά περισσότερα από το να «εξετάζει» απλώς τη θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία. Η Κίνα έχει ήδη παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή προϊόντων διπλής χρήσης που έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones και κατευθυνόμενους πυραύλους. Σύμφωνα με τη Maria Shagina, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών:
"Υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ημιαγωγών -- συχνά μέσω εταιρειών βιτρίνας στο Χονγκ Κονγκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -- στη Ρωσία. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν επίσης πολιτικά drones, εκμεταλλευόμενοι το γκρίζο διάστημα μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών σκοπών"
Ήδη τον Ιούλιο του 2022, ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες ότι οι κινεζικές εξαγωγές ημιαγωγών στη Ρωσία είχαν υπερδιπλασιαστεί μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ενώ οι κινεζικές αποστολές οξειδίου του αλουμινίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή όπλων, ήταν 400 φορές υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μια πρόσφατη δημοσίευση της Wall Street Journal έδειξε πως, εκτός από την εξαγωγή ημιαγωγών, οι κινεζικές κρατικές αμυντικές εταιρείες έχουν αποστείλει εξοπλισμό πλοήγησης για τα ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα M-17 και ανταλλακτικά αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ρωσικά μαχητικά Su-35. Η Κίνα έστειλε επίσης στους Ρώσους drones που χρησιμοποιούσαν για να εντοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις για να τις στοχοποιήσουν με πυροβολικό.
Σύμφωνα με τη Ναόμι Γκαρσία, αναλύτρια στο Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ που ειδικεύεται στον εντοπισμό απειλών για την εθνική ασφάλεια:
"Παρά τα πρωτόκολλα διεθνούς ελέγχου και κυρώσεων, αξιόπιστα δεδομένα παγκόσμιου εμπορίου δείχνουν ότι οι κινεζικές κρατικές αμυντικές εταιρείες συνεχίζουν να στέλνουν εξαρτήματα στρατιωτικής εφαρμογής σε ρωσικές αμυντικές εταιρείες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Αυτές οι ρωσικές εταιρείες έχουν καταγραφεί χρησιμοποιώντας αυτούς τους ίδιους τύπους εξαρτημάτων απευθείας στον πόλεμο της Ρωσίας στο Ουκρανία"
Ο Blinken έθεσε το θέμα της θανατηφόρας υποστήριξης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς τη Ρωσία όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου.
«Ο υπουργός ήταν πολύ ωμός προειδοποιώντας για τις συνέπειες της παροχής υλικής υποστήριξης από την Κίνα στη Ρωσία ή της παροχής βοήθειας στη Ρωσία με συστηματική αποφυγή κυρώσεων», σχολίασε για τη συνάντηση ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ήταν ακόμη πιο σαφής: Εάν η Κίνα παρείχε θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, είπε, θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή».
Είναι πολύ αμφίβολο σε αυτό το στάδιο εάν οι Κινέζοι θα δώσουν προσοχή στις προειδοποιήσεις του Blinken ή του Thomas-Greenfield: Το Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε παρόμοια διατυπωμένες απειλές στην Κίνα -- πως η βοήθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις θα οδηγούσε σε "συνέπειες". Η Κίνα έκανε ακριβώς αυτό. Ένα χρόνο μετά, οι «συνέπειες» δεν έχουν ακόμη φανεί.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε το Μάρτιο του 2022:
"Επικοινωνούμε απευθείας, ιδιωτικά με το Πεκίνο, ότι θα υπάρξουν απολύτως συνέπειες για τις προσπάθειες αποφυγής κυρώσεων μεγάλης κλίμακας ή την υποστήριξη προς τη Ρωσία για να τις συμπληρώσει. Δε θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτό και δε θα επιτρέψουμε να υπάρξει σωτηρία στη Ρωσία από αυτές οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο».
Το Σεπτέμβριο του 2022, η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν «για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με έμφαση σε κοινές ασκήσεις και περιπολίες, καθώς και στην ενίσχυση των επαφών μεταξύ των Γενικών Επιτελείων».
Το Δεκέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έδωσε οδηγίες για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. Η Κίνα συνεργάζεται επίσης με τη Ρωσία σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις. Το Δεκέμβριο, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, γνωστές ως Maritime Cooperation 2022 -- μια ετήσια άσκηση από το 2012 -- στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Στις 14 Φεβρουαρίου, η φρεγάτα του ρωσικού Ναυτικού Admiral Gorshkov , φέρεται οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, έφτασε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για μια 10ήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ναύαρχος Gorshkov «θα εκτελέσει εκπαιδευτική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon (Zircon) κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης με το ναυτικό της Νότιας Αφρικής και της Κίνας».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, έφτασε στη Μόσχα την παραμονή της επετείου του ενός έτους από την εισβολή, στις 21 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Ρωσία. Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται για να «ενδυναμώσει και να εμβαθύνει τη σινο-ρωσική φιλία».
«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα ήταν και παραμένει πρόθυμη να διατηρήσει τη θετική τάση με τη Ρωσία στην οικοδόμηση ενός νέου τύπου σχέσης συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων…
«Οι σινο-ρωσικές σχέσεις είναι ώριμες και στέρεες σαν βράχος και θα αντέξουν τη δοκιμασία της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης...
«Είμαστε έτοιμοι, μαζί με τη ρωσική πλευρά, με βάση συμφωνίες ανώτατου επιπέδου, να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και την αξιοπρέπεια και να προωθήσουμε αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν τους επόμενους μήνες.
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως εκτός από όλη αυτή την εξαιρετικά δημόσια συνεργασία, η Κίνα εξάγει επίσης κρυφά στρατιωτικά στοιχεία για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία -- ειδικά από την στιγμή που η απειλή των ΗΠΑ για «συνέπειες» για τις κινεζικές αποφυγές των δυτικών κυρώσεων εκτέθηκε.
Αυτές οι αποκαλύψεις δεν αποτελούν απλώς αμηχανία για την κυβέρνηση Μπάιντεν -- η οποία έπρεπε να τις γνωρίζει και να τις έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό -- αλλά επίσης χρησιμεύουν ως μια ακόμη μαύρη τρύπα στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέπουν τους αντιπάλους.
Δείχνει, δυστυχώς, ότι τα λόγια και οι απειλές των ΗΠΑ έχουν μηδενικό βάρος διεθνώς και πως οι πιο επιθετικοί αντίπαλοι της Αμερικής είναι σε θέση να συνεργαστούν με επιτυχία.