Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σε αχαρτογράφητα νερά, καθορίζουν τους κανόνες στην πορεία

pixabay
Ο φόβος είναι στον αέρα. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ένα επίπεδο πανικού που δεν έχουμε δει από το 2008, και σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι άνθρωποι θέλουν απλώς να βεβαιωθούν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Αλλά υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα που είναι πραγματικά «ασφαλή» σε αυτό το σημείο. Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχει ήδη βιώσει ένα απολύτως καταστροφικό κραχ, οι τιμές των ομολόγων που καταρρέουν έχουν δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι τιμές των κατοικιών έχουν αρχίσει να πέφτουν κατακόρυφα και τώρα η μεγαλύτερη κρίση εμπορικών ακινήτων σε ολόκληρη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών διαφαίνεται

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα καλά νέα είναι ότι οι τιμές των μετοχών παραμένουν σταθερές προς το παρόν, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει μόνο για τόσο πολύ. Ακριβώς όπως είδαμε το 2008, μια μεγάλη τραπεζική κρίση θα πλήξει αναπόφευκτα το χρηματιστήριο πραγματικά σκληρά.

Μακάρι να μην ήταν αλήθεια, αλλά χωρίς τις τράπεζες δεν έχουμε οικονομία.

Και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε «εν μέσω μιας εθνικής τραπεζικής κρίσης που δεν έχουμε δει από τη Μεγάλη Ύφεση»:

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στη μέση μιας εθνικής τραπεζικής κρίσης που δεν έχει παρατηρηθεί από τη Μεγάλη Ύφεση, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν τα σημερινά δεινά της χώρας είναι τόσο τρομερά όσο ήταν το 2008.

Το τρομακτικό έπος εκτυλίχθηκε σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων και προκάλεσε την κατάρρευση τεσσάρων πλέον μεγάλων τραπεζών – της Silvergate, της Silicon Valley Bank, της Signature και, πιο πρόσφατα, της μεγάλης παγκόσμιας δανειοδότης Credit Suisse.

Όμως, παρόλο που οι ηγέτες μας είχαν στη διάθεσή τους 15 χρόνια για να καταλάβουν τα πράγματα από την τελευταία οικονομική κρίση, η απάντησή τους σε αυτή τη νέα κρίση ήταν μια πλήρης αποτυχία μέχρι στιγμής.

Παρά το γεγονός πως έχουν ήδη «διασωθεί», οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν κατά 47% τη Δευτέρα:

Η First Republic είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά περίπου 47% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών τη Δευτέρα, οδηγώντας σε απώλειες μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών. Η μετοχή – η οποία κυμαινόταν γύρω στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου – διαπραγματευόταν περίπου 12 δολάρια ανά μετοχή τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και υποχώρησε περίπου 87% από μόλις πριν από ένα μήνα.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί.

Όταν οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Αμερική έριξαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταραγμένο ίδρυμα αυτό υποτίθεται ότι ήταν το τέλος του:

Η παρατεταμένη ύφεση ήρθε εν μέσω φόβων πως η First Republic μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια παρά την άνευ προηγουμένου συμφωνία διάσωσης 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ως μέρος της συμφωνίας, η JPMorgan Chase, η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo θα συνεισφέρουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τις τράπεζες. Οι Truist, PNC, US Bancorp, State Street και Bank of New York Mellon θα δώσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια άκεστη.

Αλλά αυτό προφανώς δε λειτούργησε, και έτσι τώρα η JPMorgan Chase και οι άλλες μεγάλες τράπεζες εργάζονται πάνω σε μια νέα «λύση»:

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η JPMorgan και ο διευθύνων σύμβουλός της, Jamie Dimon, εργάζονταν με άλλους στον κλάδο για μια λύση για την τράπεζα, της οποίας οι μετοχές υποχωρούν κατά 87% αυτόν τον μήνα.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν αυτό που αντιμετωπίζουμε, και έτσι απλώς επινοούν τα πράγματα καθώς προχωρούν.

Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 67 τοις εκατό τον περασμένο μήνα και τις τελευταίες μέρες κανονίστηκε βιαστικά η αγορά της τράπεζας από την UBS.

Δυστυχώς για εκείνους που κατείχαν «πρόσθετα ομόλογα πρώτης βαθμίδας», η αξία αυτών των τίτλων «θα μηδενιστεί ως μέρος της συμφωνίας»:

Ένα τμήμα των ομολογιούχων της Credit Suisse πρόκειται να εξαλειφθεί μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS, με αποτέλεσμα να βλέπουν επενδύσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (17 δισεκατομμύρια δολάρια) να γίνονται άχρηστες.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα λεγόμενα πρόσθετα ομόλογα πρώτης βαθμίδας, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως σχετικά επικίνδυνες επενδύσεις, θα μηδενιστούν ως μέρος της συμφωνίας.

Αυτό δεν το περίμεναν αυτοί οι ομολογιούχοι.

Κανονικά, οι μέτοχοι είναι εξαρτημένοι από τους ομολογιούχους, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι μέτοχοι θα πληρώνονται ενώ οι κάτοχοι ομολόγων AT1 κυριολεκτικά δεν παίρνουν τίποτα:

Η κίνηση έχει εξοργίσει τους κατόχους ομολόγων της Credit Suisse AT1 καθώς οι επενδύσεις τους φαινομενικά έχουν χαθεί, ενώ οι μέτοχοι θα λάβουν πληρωμές ως μέρος της εξαγοράς. Συνήθως, οι επενδύσεις σε μετοχές ταξινομούνται ως δευτερεύουσες σε σχέση με τα ομόλογα AT1.

Ως εκ τούτου, η απόφαση «μπορεί να ερμηνευθεί ως μια αποτελεσματική υποταγή των κατόχων ομολόγων AT1 στους μετόχους», ανέφεραν οι αναλυτές πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Απλώς άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού εν κινήσει, και ως αποτέλεσμα ολόκληρη η αγορά για ομόλογα AT1 καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο:

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως σήμερα το πρωί ολόκληρος ο κόσμος των πιο επικίνδυνων ομολόγων των ευρωπαϊκών δανειστών –αυτών της βαθμίδας AT1– κατρακύλησε αφού η UBS συμφώνησε να αγοράσει την τράπεζα σε μια ιστορική συμφωνία επιβολής της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια μέχρι στιγμής για την ευρωπαϊκή αγορά AT1, η οποία δημιουργήθηκε μετά την οικονομική κρίση για να διασφαλίσει ότι οι απώλειες θα βαρύνουν τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους.

Ο οικονομικός κόσμος υποτίθεται ότι λειτουργεί με βάση ένα πολύ προβλέψιμο σύνολο κανόνων.

Αλλά αν οι αρχές απλώς πρόκειται να φτιάξουν τα πράγματα κάθε φορά που ξεσπά μια νέα κρίση, αυτό θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερο φόβο.

Όπως συζήτησα χθες, μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι υπάρχουν 186 περισσότερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες που «διατρέχουν κίνδυνο αποτυχίας».

Αν λοιπόν η αποτυχία κάποιων τραπεζών έχει ήδη προκαλέσει τόσο μεγάλο δράμα, μπορείτε να φανταστείτε πώς θα είναι οι συνθήκες αν δεκάδες άλλες ακολουθήσουν;

Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνετε για να προετοιμαστείτε για το χάος που έρχεται, και αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση των χρημάτων σας σε μέρη που είναι σχετικά ασφαλή.

Δυστυχώς, η λίστα με τα ασφαλή μέρη για να βάλετε τα χρήματά σας στενεύει κάθε μέρα που περνάει.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν ήδη καταρρεύσει, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν σαφώς κίνδυνο, τα κρατικά ομόλογα έχουν χάσει την αξία τους, τα ακίνητα είναι ένα τεράστιο στοίχημα και όποιος έχει περισσότερα από 250.000 δολάρια σε μία τράπεζα σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι καθόλου σοφός.

Πραγματικά βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή, και τα πράγματα θα γίνουν πιο τρελά από εδώ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail