Public domain |
Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης –που απηχούν δουλικά τα σημεία συζήτησης των ιμπεριαλιστικών καθεστώτων τους– βρίσκονταν σε κατάσταση υπερ-μπογκέιμαν. Η συνάντηση του Πούτιν και του Σι διαστρεβλώθηκε με κάθε τρόπο για να εμφανιστεί ως κάτι παράνομα απειλητικό και απαίσιο για τη δυτική «παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες» (ευφημισμός για τα δυτικά καπιταλιστικά προνόμια και τη ληστεία).
Η λειτουργία Bogeyman συνεπάγεται επίσης συλλογική αμνησία. Η σύνοδος κορυφής συνέπεσε με την 20ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ – αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έγκλημα του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αυτή η άθλια επέτειος δεν έχει προκαλέσει σχεδόν καμία καταδίκη ή ντροπή των δυτικών μέσων ενημέρωσης, δεν πειράζει τη νομική λογοδοσία.
Ο απρόβλεπτος κυνισμός απέναντι στη συνάντηση Πούτιν-Σι διαψεύδει τη βαθιά ανησυχία της κλίκας των δυτικών κρατών που κυριαρχούν στις ΗΠΑ ότι η πολυδιαφημισμένη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» καταρρέει. Μια κατάρρευση που προκαλείται από τη δική της εγγενή διαφθορά και τη συστηματική κατάχρηση εξουσίας και διεθνούς δικαίου για πολλές δεκαετίες.
Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι τόνισαν πως η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας δεν είχε σκοπό να απειλήσει κανένα τρίτο μέρος.
«Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι, ο οποίος βρισκόταν στη Ρωσία για τριήμερη κρατική επίσκεψη.
Ο Πούτιν χαιρέτισε το υψηλότερο σημείο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου και υπογράμμισε τη μακροχρόνια ιστορική φιλία. Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι αυτό δεν ήταν απλώς μια επέκταση μιας συμμαχίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αλλά μάλλον ένας προάγγελος μιας γνήσιας πολυπολικής παγκόσμιας ανάπτυξης για όλα τα έθνη που βασίζεται σε εταιρική σχέση και συνεργασία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία.
Πράγματι, η πολυαναμενόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων καρποφορεί καθώς συρρικνώνεται η παλαιά κυριαρχία του δυτικού ελιτιστικού μονομερούς. Οι Ρώσοι και Κινέζοι ηγέτες υπέγραψαν πολλαπλές εμπορικές συμφωνίες και προώθησαν σχέδια για χρήση εθνικών νομισμάτων, καθιστώντας έτσι τα αδικαιολόγητα προνόμια του δολαρίου ΗΠΑ ξεπερασμένα.
Υπάρχει μια απτή αίσθηση πως η παγκόσμια οικονομία κινείται σε μια τεκτονική στροφή προς την ευρασιατική εταιρική σχέση ζωτικότητας και δυναμικής πολυπολικής ανάπτυξης, προμηνύοντας μια μοιραία κατάρρευση της δυτικής καπιταλιστικής ηγεμονίας υπό τις ΗΠΑ. Τα δυτικά έθνη στοιχειώνονται από την οικονομική χρεοκοπία, την ανισότητα, το παραλυτικό χρέος και τον αδιέξοδο μιλιταρισμό.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το σχέδιο κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα με το όνομα Power of Siberia 2. Θα παρέχει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα. Είναι σημαντικό πως αυτή η νέα οδός παροχής ρωσικής ενέργειας ταιριάζει με τον όγκο που είχε προβλεφθεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 – έως ότου η κυβέρνηση Μπάιντεν τον ανατίναξε.
Από όλες τις εντυπωσιακές συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, η νέα διαδρομή φυσικού αερίου προς την Κίνα μιλάει πιο δυνατά. Η Ρωσία αποφάσισε να απομακρυνθεί από τους αχάριστους Ευρωπαίους και να τους αφήσει να υποστούν τις συνέπειες της βιομηχανικής διακοπής λειτουργίας επιλέγοντας το ακριβό αμερικανικό αέριο.
Η ευρασιατική οικονομική δύναμη είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Ρωσία και η Κίνα πρωτοστατούν, όχι μόνο για την υπόλοιπη Ευρασία, αλλά και για τον Παγκόσμιο Νότο, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλους. Η σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ ως διεθνές νόμισμα fiat [αποθεματικό νόμισμα] είναι το πιο δυσοίωνο σημάδι της ανόδου και της πτώσης. Η Ρωσία και η Κίνα επισπεύδουν αυτή τη μοιραία αλλαγή.
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν το αναπόφευκτο, τα δυτικά ιμπεριαλιστικά καθεστώτα και τα μέσα ενημέρωσης τους προσπάθησαν να απεικονίσουν τη σύνοδο Πούτιν-Σι ως κάτι κακό για την παγκόσμια ασφάλεια, κάτι που ισοδυναμεί με αντίστροφη προβολή των δικών τους λεηλασιών και εγκλημάτων.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χλεύασαν ότι οι «αυτοκράτες» Πούτιν και ο Σι «παρουσιάζονταν ως ειρηνοποιοί», παρόλο που και οι δύο ηγέτες τόνισαν πως το όραμά τους για πολυπολικές σχέσεις βασίζεται στην αμοιβαία συνεργασία.
Οι προτάσεις της Κίνας για ειρηνικό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία χαιρετίστηκαν από τον Πούτιν αλλά απορρίφθηκαν από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ως «διπλωματική κάλυψη της ρωσικής επιθετικότητας». Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις για την αύξηση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, παρατείνοντας έτσι τη σύγκρουση – τη χειρότερη στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά καθεστώτα είναι αυτά που αποκλείουν κάθε διάλογο ή πολιτικο-ιστορική κατανόηση για την προέλευση του πολέμου στην Ουκρανία. Εξ ου και η αποφασιστικότητά τους να απομακρύνουν κάθε ευκαιρία επίλυσης. Διότι αν διεξαγόταν ένας έξυπνος, εύλογος διάλογος –όπως είχαν προτείνει οι Ρώσοι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος πριν από περισσότερο από ένα χρόνο– τα συμπεράσματα θα ήταν απαράδεκτα για τον επεκτατισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το παράδοξο είναι πως η Ρωσία και η Κίνα παρουσιάζονται ως παγκόσμιοι κακοί από τις δυτικές δυνάμεις που στάζουν ακόμα αίμα από το δόλιο και παράνομο πόλεμο στο Ιράκ και που σήμερα πυροδοτούν μια δυνητικά καταστροφική πυρηνική αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Η ίδια ψεύτικη μηχανή των μέσων ενημέρωσης που επέτρεψε την καταστροφή του Ιράκ (και πολλών άλλων εθνών) επιτρέπει τώρα την εχθρότητα προς τη Ρωσία και την Κίνα.
Για να ενισχύσουν αυτήν την στρεβλή αφήγηση, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν να υπονομεύσουν την κίνηση υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας και της Κίνας προς μια καλύτερη, δικαιότερη παγκόσμια οικονομία και μαζί με αυτό την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Φυσικά, η «ηγεμονία των ΗΠΑ» και η «δυτική οικονομία» είναι απλώς ευφημισμοί για μια δικτατορία δισεκατομμυριούχων και εταιρειών, μια δικτατορία που πρέπει να υποφέρει η συντριπτική πλειοψηφία του δυτικού κοινού.
Έτσι, αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία χαρακτηρίστηκε ως «κατώτερος εταίρος» της Κίνας και δυσφημίστηκε επειδή έγινε «εξαρτημένη» από το Πεκίνο. Τα ρεπορτάζ των δυτικών μέσων παρασύρθηκαν για να χαρακτηρίσουν εσφαλμένα την εμφανή ζεστασιά μεταξύ Πούτιν και Σι, και την τεράστια σημασία του παγκόσμιου οράματός τους.
Η Ρωσία απαξιώθηκε ως τίποτε άλλο από μια «αποικία πόρων της Κίνας» λόγω των αυξανόμενων εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Αυτό το επίθετο θυμίζει σε κάποιον την προσβολή του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον Μακέιν ότι η Ρωσία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «βενζινάδικο που μεταμφιέζεται σε έθνος».
Είναι αστείο το πώς η Μόσχα μέχρι πρόσφατα κατηγορούνταν για «ενεργειακό εκβιασμό» και «οπλοποίηση των υδρογονανθράκων» όταν ήταν ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης. Αλλά όταν η τεράστια ενέργεια της Ρωσίας επαναδρομολογείται προς την Κίνα, τώρα καταστρατηγείται ως «αποικία» του Πεκίνου. Η δυτική προπαγάνδα δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα θεωρήσει τη Ρωσία ενεργειακό τύραννο ή ενέργεια σήμερα. Αυτή η διπλή σκέψη προδίδει προπαγανδιστικό κατασκεύασμα και δαιμονοποίηση.
Ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Τα δυτικά ιμπεριαλιστικά καθεστώτα εκτίθενται για τους πολεμοκάπηλους που είναι, τα προνόμιά τους και ο ληστρικός καπιταλισμός καταρρέουν, οι νεοαποικιοκρατικές τους μέρες που ρουφούσαν το αίμα έχουν τελειώσει και μια νέα πολυπολική τάξη συνεργασίας και ειρήνης αναδύεται.
Οι δυτικές ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης τους υπερέχουν προσπαθώντας να κακολογήσουν τον Πούτιν και τον Σι με κάθε παράλογο τρόπο. Οι παράξενες παραμορφώσεις είναι ανάλογες με την απόγνωση.
Ωστόσο, ο χρόνος σε σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει ποιος είναι πραγματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας.