A defaced portrait of French president Emmanuel Macron is displayed on the road amid protests near Blaye, France, on March 21, 2023. (ΑFΡ) |
Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
«Διπλωματία είναι να μιλάς με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς και να προσπαθείς να κάνεις κάτι χρήσιμο», είπε τότε, χωρίς να γνωρίζει ή να μη θέλει να ξέρει πως η πραγματική επανάσταση ετοιμάζεται στο σπίτι του.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν κατακλύσει τη Γαλλία για την αμφιλεγόμενη κίνηση του Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, θυμίζοντας σε πολλούς το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, ένα φαινόμενο άνευ προηγουμένου στην ιστορία των παγκόσμιων κοινωνικοοικονομικών κινημάτων.
Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλώσεις στη Γαλλία έχουν πάρει δυναμική, με εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, απαιτώντας την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Μακρόν.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα CGT, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εισέβαλαν στους δρόμους σε μια πανεθνική γενική απεργία την Πέμπτη, με την οργή του κοινού να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αν και ο ταλαιπωρημένος πρόεδρος ίσα που επέζησε από την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, η πολιτική του μοίρα είναι ουσιαστικά σφραγισμένη.
Με άλλα λόγια, οι οργισμένοι διαδηλωτές δεν επιδιώκουν απλώς την ανάκληση του λεγόμενου «σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», αλλά ζητούν φωναχτά αλλαγή καθεστώτος στη Γαλλία και τη φυγή του Μακρόν.
Την Παρασκευή, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' αναγκάστηκε επίσης να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Γαλλία καθώς ξέσπασε βία σε πολλές πόλεις ως απάντηση στο κάλεσμα για πανεθνικές απεργίες που έδωσαν τα συνδικάτα.
Σχολεία, επιχειρήσεις, μεταφορές, διυλιστήρια πετρελαίου και ενεργειακά εργοστάσια έχουν πληγεί σοβαρά από τις αναταραχές, ειδικά αφού ο Μακρόν απέρριψε τους νομοθέτες για να προωθήσει την κίνηση χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου.
Την Πέμπτη, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οργισμένοι διαδηλωτές φώναξαν «έξω ο Μακρόν» καθώς παρέλασαν στο Παρίσι και συγκεντρώθηκαν στην Place de la Bastille - τον τόπο όπου ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, αναγκάζοντας το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ και των εστιατορίων γρήγορου φαγητού.
Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί μόνο αυτή την εβδομάδα, οι περισσότεροι από αυτούς στο Παρίσι, πολύ περισσότεροι από τις συλλήψεις σε προηγούμενους γύρους διαδηλώσεων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι μαινόμενες διαδηλώσεις και η βίαιη αστυνομική καταστολή δείχνουν πως ο μαχόμενος Γάλλος πρόεδρος δεν έχει μάθει τα μαθήματά του από το μαζικό κίνημα των κίτρινων γιλέκων κατά την πρώτη του θητεία το 2018-19.
Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν μίλησε για «νόμιμες» διαμαρτυρίες, διαφοροποιώντας τις από τις «βίαιες διαμαρτυρίες», ενώ προειδοποίησε για μια εξέγερση τύπου Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου στη χώρα.
Πριν από λίγο καιρό, ήθελε να νομιμοποιήσει τους βίαιους ταραχοποιούς που υποστηρίζονται από τη Δύση στο Ιράν και να περιγράφει τις πράξεις βίας και βανδαλισμού τους ως «επανάσταση».
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο αρχηγείο της αστυνομίας την Πέμπτη, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως «ταραχοποιούς» που ισχυρίστηκε ότι «θέλουν να διαλύσουν το κράτος και να σκοτώσουν την αστυνομία».
Στο Ιράν, ωστόσο, οι ταραχοποιοί και οι τρομοκράτες που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα πρόσφατα, σκοτώνοντας εν ψυχρώ αστυνομικούς και εθελοντές Basiji, χαιρετίστηκαν ως «μαχητές της ελευθερίας» από τους Γάλλους αξιωματούχους.
Σε δήλωση την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, υπενθύμισε ευγενικά στις γαλλικές αρχές την ευθύνη τους να μιλήσουν με τους διαδηλωτές και να ακούσουν τα παράπονά τους, αντί να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ τα κύρια δυτικά ΜΜΕ εξοργίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Ιράν και προώθησαν ευθαρσώς την αφήγηση της «αλλαγής καθεστώτος» μέσω της διαστρέβλωσης των γεγονότων, έκανε τον Μακρόν να μοιάζει με θύμα ενώ έβαλε ειρηνικούς Γάλλους διαδηλωτές στο εδώλιο για να απαιτήσουν κοινωνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα του γαλλικού πληθυσμού έχουν απορρίψει το σχέδιο Μακρόν, ενώ εκατομμύρια είναι ήδη στους δρόμους από τα μέσα Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Η Γαλλία σήμερα δε βρίσκεται στο χείλος της εμφύλιας αναταραχής. Ήδη αντιμετωπίζει έναν εμφύλιο πόλεμο. Η αντιλαϊκή κυβέρνηση του Μακρόν είναι καταδικασμένη και ο ίδιος ο ταλαιπωρημένος πρόεδρος γράφει το μοιρολόι της.
Είναι ώρα για «αλλαγή καθεστώτος» στη Γαλλία. Και αυτή η αλλαγή δεν απαιτεί καμία εξωτερική παρέμβαση. Ο λαός της Γαλλίας είναι αρκετά ώριμος για να δει την πλάτη του Μακρόν.
* Ο Syed Zafar Mehdi είναι δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας με έδρα την Τεχεράνη. Ήταν ανταποκριτής για περισσότερα από 13 χρόνια στην Ινδία, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ και τη Δυτική Ασία για κορυφαίες δημοσιεύσεις παγκοσμίως.