MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το απόγευμα της 23ης Μαρτίου σε αμερικανική βάση κοντά στη Χασάκα, υπό τις οδηγίες του Προέδρου Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές αντίποινων αργότερα το ίδιο βράδυ κατά «εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν».
Ωστόσο, αυτή η εκδοχή αμφισβητήθηκε από τον εκπρόσωπο του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «δημιουργεί τεχνητές κρίσεις και λέει ψέματα». Ο Ιρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως «Τις τελευταίες δύο ημέρες, αμερικανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν αρκετές εξόδους με στόχο την αύξηση της αστάθειας στη Συρία και μετέφεραν τρομοκράτες του Daesh (Ισλαμικό Κράτος) στο έδαφος αυτής της χώρας».
Είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να λογοδοτήσει για τέτοιες δραστηριότητες. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε πω; η Τεχεράνη θα δώσει άμεση απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ με οποιοδήποτε ψευδές πρόσχημα εναντίον ιρανικών βάσεων που υπάρχουν στο συριακό έδαφος κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Εντείνουν σκόπιμα οι ΗΠΑ τις εντάσεις στη Συρία, ακόμη και όταν η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας αλλάζει ριζικά το σενάριο ασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας προς θετική κατεύθυνση;
Υπάρχει αισιοδοξία ότι η Συρία πρόκειται να κερδίσει από την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αποκάλυψε την Πέμπτη πως συνεχίζονται συνομιλίες με τη Συρία για την επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων και στη συνέχεια θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ιδιότητας μέλους της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Η Σαουδική Αραβία έχει δημιουργήσει μια αεροπορική γέφυρα με τη Συρία για να στείλει προμήθειες για όσους επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.
Το σκηνικό είναι ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Συρίας και των αποξενωμένων Άραβων γειτόνων της έχει επιταχυνθεί. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα θλιβερό για την Ουάσιγκτον το γεγονός πως αυτά τα περιφερειακά κράτη συμμετείχαν ενεργά στο σχέδιο αλλαγής καθεστώτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν απομονώνει άσχημα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Από μια τέτοια προοπτική, είναι λογικό ότι οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά ανακατεύουν το συριακό καζάνι. Πρόσφατα, ρωσικά αεροσκάφη έχουν αναφερθεί να πετάνε συχνά πάνω από την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Τανφ στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης για μαχητικές ομάδες.
Το Ισραήλ είναι επίσης ένα ενδιαφερόμενο μέρος για τη διατήρηση της Συρίας ασταθή και αδύναμη. Σύμφωνα με την ισραηλινή αφήγηση, οι ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν αυξάνουν τις δυνατότητές τους στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια και η συνεχιζόμενη κατοχή της Συρίας από τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση αυτών των ομάδων. Το Ισραήλ είναι παρανοϊκό ότι μια ισχυρή κυβέρνηση στη Δαμασκό θα αρχίσει αναπόφευκτα να αμφισβητεί την παράνομη κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν.
Ένας βασικός παράγοντας σε αυτή τη μήτρα είναι η εκκολαπτόμενη διαδικασία της ρωσικής μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Με το βλέμμα στις επικείμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκιά το Μάιο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν επιθυμεί να επιτύχει κάποια ορατή πρόοδο στη βελτίωση των δεσμών με τη Συρία.
Ο Ερντογάν αισθάνεται πως η τουρκική κοινή γνώμη ευνοεί έντονα την εξομάλυνση με τη Συρία. Οι δημοσκοπήσεις το Δεκέμβριο έδειξαν ότι το 59 τοις εκατό των Τούρκων θα επιθυμούσε έναν πρόωρο επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων που αποτελούν βάρος για την τουρκική οικονομία, η οποία έχει ποσοστό πληθωρισμού 90 τοις εκατό.
Προφανώς, η Τουρκία καταλήγει ως στριμωγμένη όταν οι χώρες της Δυτικής Ασίας στο σύνολό τους προχωρούν για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Άσαντ απαιτεί πρώτα την παύση της τουρκικής κατοχής του συριακού εδάφους για την επανέναρξη των σχέσεων με την Άγκυρα.
Τώρα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως ο Ερντογάν μπορεί να είναι διατεθειμένος να δαγκώσει τη σφαίρα. Ο τέλειος πραγματιστής μέσα του εκτιμά ότι πρέπει να ενεργεί σε συγχρονισμό με τη δημόσια διάθεση. Εξάλλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP υποστήριζε πάντα ότι ο τερματισμός της συριακής σύγκρουσης πρέπει να στηρίζεται σταθερά στις αρχές της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Η επιρροή εφημερίδα της Βηρυτού Al-Akhbar ανέφερε, επικαλούμενη πηγές κοντά στη Δαμασκό, ότι ο Ερντογάν εξετάζει επιλογές που θα ικανοποιούσαν το αίτημα του Άσαντ με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων. Η εφημερίδα ανέφερε πως μια πιθανότητα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Συρία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο και η ανάγνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι μεταξύ των «θεμάτων που αφορούν τη ρωσοτουρκική εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς», κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, «θίχτηκε το συριακό ζήτημα και η σημασία της συνέχισης της εξομάλυνσης των συτο-τουρκικών σχέσεων. Από αυτή την άποψη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε τον εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία σε αυτή τη διαδικασία».
Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, όπου υπογράμμισε πως «μοναδικός σκοπός» της ανάπτυξής του στη βόρεια Συρία είναι η διασφάλιση των συνόρων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει τη βοήθεια και την παρέμβαση του Πούτιν για να φτάσει γρήγορα σε ένα modus vivendi με τον Άσαντ. Φυσικά, πρόκειται για μια θεαματική ιστορία επιτυχίας για τη ρωσική διπλωματία —και για τον Πούτιν προσωπικά— ότι το Κρεμλίνο καλείται να μεσολαβήσει στην τουρκοσυριακή ομαλοποίηση.
Η ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας έπληξε την Ουάσιγκτον όπου πονάει. Αλλά αν ο Πούτιν μεσολαβήσει τώρα για την ειρήνη μεταξύ δύο άλλων αντίπαλων κρατών της Δυτικής Ασίας, ο Μπάιντεν θα εκτεθεί ως απελπιστικά ανίκανος.
Και, εάν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στην παράνομη κατοχή του ενός τρίτου του συριακού εδάφους από τις ΗΠΑ και στο μαζικό λαθρεμπόριο πετρελαίου και άλλων πόρων από τη Συρία σε αμερικανικές στρατιωτικές συνοδείες.
Επιπλέον, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα εδάφη που εκκενώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στις βόρειες συνοριακές περιοχές, κάτι που θα είχε συνέπειες για τις κουρδικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη συνοριακή περιοχή που είναι ευθυγραμμισμένες με το Πεντάγωνο.
Εν ολίγοις, η συνεχιζόμενη κατοχή της Συρίας από τις ΗΠΑ μπορεί να γίνει αβάσιμη. Σίγουρα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία βρίσκονται στην ίδια σελίδα στην αναζήτηση της διακοπής της αμερικανικής κατοχής στη Συρία.
Επομένως, χρειάζεται ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουν οι ΗΠΑ ότι παρόλο που ο διάλογος και η συμφιλίωση είναι σε έξαρση στην πολιτική της Δυτικής Ασίας, η Συρία αποτελεί εξαίρεση ως πεδίο μάχης κατά της «τρομοκρατίας». Οι ΗΠΑ έχουν τεράστια εμπειρία στη χρήση εξτρεμιστικών ομάδων ως γεωπολιτικών εργαλείων.
Η πραγματική πρόθεση των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι να αντιμετωπίσουν το Ιράν στο συριακό έδαφος - κάτι που το Ισραήλ έχει υποστηρίξει - εκμεταλλευόμενοι τις ενασχολήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ρωσο-ιρανικός άξονας ενοχλεί βαθιά την Ουάσιγκτον.
Το φάντασμα που στοιχειώνει την Ουάσιγκτον είναι ότι η σταθεροποίηση της Συρίας μετά την ομαλοποίηση του Άσαντ με τις αραβικές χώρες και με την Τουρκία θα συγχωνευθεί αναπόφευκτα σε έναν συριακό διακανονισμό που περιθωριοποιεί εντελώς τη «συλλογική Δύση».
Εκ των υστέρων, η απροειδοποίητη επίσκεψη του στρατηγού Mark Milley, προέδρου του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία στις αρχές Μαρτίου είχε προοπτική. Ο Milley είπε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του πως η σχεδόν οκτώ χρόνια ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Συρία αξίζει τον κίνδυνο!
Ίσως ήρθε η ώρα για τους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που εκπαιδεύτηκαν στην απομακρυσμένη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Τανφ, να επιστρέψουν στα πεδία δολοφονίας για «ενεργό καθήκον».
Το Tass ανέφερε ότι την Παρασκευή, η τρομοκρατική ομάδα γνωστή ως Hayat Tahrir al-Sham προσπάθησε να εισβάλει στην περιοχή του Χαλεπίου, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης και σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια.
Οι συνθήκες γύρω από την έξαρση στη Συρία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής και των φιλοϊρανικών ομάδων πολιτοφυλακής παραμένουν ασαφείς. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως είναι πιθανό να δραστηριοποιούνται προληπτικά για να δημιουργήσουν νέα δεδομένα επί τόπου.