Photo: Grigoriy Sisoev, RIA Novosti |
Του Ji Siqi - scmp.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το περσινό διμερές εμπόριο αντιπροσώπευε αύξηση 116 τοις εκατό σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, καθώς οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τον πόλεμο της Ουκρανίας ωθούν τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά.
Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα αντικατέστησε την Ευρώπη για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής των ενεργειακών της προϊόντων της Ρωσίας, ενώ η εξάρτηση της Ρωσίας από κινεζικά προϊόντα – από τσιπ υπολογιστών μέχρι αυτοκίνητα – έχει επίσης αυξηθεί.
Ποια είναι η εμπορική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας;
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας εδώ και 13 χρόνια, ενώ για την Κίνα, η Ρωσία κατέλαβε τη 10η θέση ως προς τη συνολική αξία μεταξύ των χωρών και των περιοχών με τις οποίες συναλλάσσονταν πέρυσι.
Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το συνολικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αυξήθηκε κατά 29,3 τοις εκατό στα 190,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πέρυσι, από 147 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021.
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 43,4%, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8%.
Ενισχύθηκε κυρίως από την αύξηση των αγορών από την Κίνα ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, η Κίνα έχει εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία, καθώς το εμπόριο ενέργειας είναι η πιο σημαντική πτυχή της σχέσης τους.
Το αργό πετρέλαιο είναι το πιο πολύτιμο εμπόρευμα στο εμπόριο Κίνας-Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των κινεζικών εισαγωγών.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Κίνας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, μετά τη Σαουδική Αραβία.
Πέρυσι, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 8 τοις εκατό σε όγκο, αλλά 44 τοις εκατό σε όρους δολαρίων ΗΠΑ – ένα ιστορικό υψηλό που οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου – τόσο υγροποιημένου όσο και μέσω αγωγών – προς την Κίνα αυξήθηκαν επίσης το 2022.
Ενώ οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία ήταν κάπως υποτονικές τις πρώτες ημέρες της εισβολής – καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε, η αβεβαιότητα σχετικά με τη ναυτιλία και τις πληρωμές εκτινάχθηκε στα ύψη και οι κινεζικές εταιρείες ήταν επιφυλακτικές για δευτερεύουσες κυρώσεις – οι εξαγωγές αυξήθηκαν γρήγορα καθώς τα κινεζικά προϊόντα έγιναν η καλύτερη επιλογή για τη Ρωσία. γεμίσει το κενό που αφήνουν οι δυτικές εταιρείες.
Πάνω από το 40 τοις εκατό των κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία περιλαμβάνει διάφορα είδη μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού, από smartphones έως μεγάλο εξοπλισμό παραγωγής, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.
Οι δύο πλευρές προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα τοπικά τους νομίσματα περισσότερο στο διμερές εμπόριο, για να απομονωθούν από την πίεση της Δύσης.
Μια σημαντική κίνηση έγινε πέρυσι καθώς συμφώνησαν να διακανονίσουν τις πληρωμές κατά το ήμισυ σε ρούβλια και το μισό σε γιουάν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.
Ποια είναι η επένδυση της Κίνας στη Ρωσία;
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό στόχο για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αλλά πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ευρώπη - όχι η Κίνα - ήταν αυτή που παρείχε το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.
Από το 2020, οι επενδύσεις της Κίνας στη Ρωσία αποτιμήθηκαν σε 12,07 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή μόλις το 9,9 τοις εκατό των επενδύσεων της Ευρώπης στη Ρωσία, σύμφωνα με την People's Daily.
Με βάση έκθεση της Ευρασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν γίνει πιο ενεργοί στη Ρωσία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) της Κίνας να αυξάνονται κατά 27,4% την περίοδο 2016-22.
Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι σωρευτικές ΑΞΕ της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 75%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ.
Ο Μπελούσοφ είπε πως οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν περισσότερη επενδυτική συνεργασία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χημικά, μεταφορές, υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένη τεχνολογία.
Πέρυσι, ολοκληρώθηκαν ορισμένα κοινά έργα υποδομής μεταξύ των δύο χωρών στην πλούσια σε πόρους περιοχή της Άπω Ανατολής της Ρωσίας.
Η γέφυρα Heihe-Blagoveshchensk πάνω από τον ποταμό Amur άνοιξε τον Ιούνιο, ενώ το παρθενικό ταξίδι της ναυτιλιακής γραμμής Quanzhou-Fast East έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο. Και η σιδηροδρομική γέφυρα Tongjiang-Nizneleninskoye μήκους 2.200 μέτρων (7.218 πόδια) τέθηκε σε χρήση το Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις παραμένουν μεγάλο εμπόδιο για περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις στη χώρα, ανέφεραν οι αναλυτές.
* Ο Ji Siqi εντάχθηκε στην Post το 2020 και καλύπτει την οικονομία της Κίνας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.