pixabay / zibik |
Μπουράκ Μπεκντίλ - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο, η Τουρκία σοκαρίστηκε με την είδηση ότι ένας εξέχων ισλαμιστής σεΐχης, ηγέτης ενός θρησκευτικού τάγματος αφοσιωμένου στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντρεψε την εξάχρονη κόρη του με έναν 29χρονο μαθητή. Έξι ετών! Το κορίτσι είχε εξαναγκαστεί σε σeξ και έγινε μητέρα στα 14. Διαμαρτυρήθηκε στον εισαγγελέα, αλλά οι αρχές του Ερντογάν προφανώς δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον σεΐχη.
Στην πρώτη ακρόαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο, πιστοί της αίρεσης Χιρανούρ συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου «για να διαμαρτυρηθούν για τις νομικές διαδικασίες εναντίον του σεΐχη τους». Προς υπεράσπιση του πατέρα του κοριτσιού, φώναξαν, «Allah akbar [Ο Αλλάχ είναι ο μεγαλύτερος]». Στην ίδια ακρόαση, το δικαστήριο διέταξε «μυστικότητα και απαγόρευση ΜΜΕ» για μελλοντικές διαδικασίες. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 27 Φεβρουαρίου.
Η Diyanet, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ένα γραφείο υπό την εξουσία του Ερντογάν, συγκλόνισε το έθνος για άλλη μια φορά όταν εξέδωσε μια ισλαμική φετβά (θρησκευτική άποψη) λίγο μετά τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας: ένα σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και τη Συρία, και αυτό σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100.000.
Η σεισμική ζώνη των 10 επαρχιών αντιπροσωπεύει το ένα έκτο του πληθυσμού της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων.
Περισσότερες από 75 χώρες έστειλαν ομάδες και βοήθεια για την προσπάθεια διάσωσης. Η ισραηλινή ομάδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, σε ένδειξη αλληλεγγύης, επισκέφθηκαν την περιοχή. Χιλιάδες μωρά και παιδιά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια δεν έχουν πλέον οικογένειες. Περισσότερες από 300.000 τουρκικές οικογένειες έχουν υποβάλει αίτηση για υιοθεσία παιδιών χωρίς γονείς.
Σε μια τραγωδία τέτοιας κλίμακας, ποιο θα μπορούσε να είναι το πρωταρχικό μέλημα της ανώτατης θρησκευτικής αρχής της πάσχουσας χώρας; Βοηθήστε το έργο της ανακούφισης; Όχι για την Diyanet.
«Από την ισλαμική άποψη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο γάμο μεταξύ του υιοθετούντος και του υιοθετημένου παιδιού». Είπε. η φετβά της Diyanet. Τι;! Αυτό φαίνεται σουρεαλιστικό, φρικτό. Όχι, φαίνεται, κατά την άποψη των Τούρκων ισλαμιστών. Η Diyanet συνέχισε:
"Αν και το Ισλάμ συνιστά "τη φροντίδα και προστασία των ορφανών παιδιών", δεν αναγνωρίζει τον θεσμό της υιοθεσίας, που έχει ορισμένες νομικές συνέπειες. Συνεπώς, η σχέση μεταξύ του υιοθετούντος και του υιοθετημένου παιδιού δε δημιουργεί εμπόδια στο γάμο, ούτε επιτρέπεται το υιοθετημένο τέκνο να είναι εγγεγραμμένο στη γενεαλογία των θετών αντί των βιολογικών γονέων τους».
Οι κοσμικοί Τούρκοι εξοργίστηκαν για άλλη μια φορά. Στο λογαριασμό του στο Twitter, ο εξέχων αρθρογράφος Fatih Altaylı έγραψε:
"Καταλαβαίνουμε ότι είστε πραγματικά διεστραμμένοι, αλλά τι κάνετε σε ένα ίδρυμα όπως το Diyanet; Διεστραμμένοι. Πηγαίνετε στη βιομηχανία πoρνό"