Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές είναι η χρήση τρίτων μεσαζώντων ή σημείων μεταφόρτωσης για την παράκαμψη των περιορισμών, την απόκρυψη της εμπλοκής Ειδικά Προσδιορισμένων Υπηκόων και Αποκλεισμένων Προσώπων (SDN) ή μερών στη λίστα οντοτήτων στις συναλλαγές και την απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας των Ρώσων τελικών χρηστών, ανέφεραν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ σε κοινή ανακοίνωση.
«Δεδομένου του πολλαπλασιασμού των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον άδικο πόλεμο της Ρωσίας, οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση στις προσπάθειές τους συμμόρφωσης και να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές προσπάθειες αποφυγής των νόμων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια ποικιλία εργαλείων για να καταπολεμήσει τις προσπάθειες φοροδιαφυγής και το περασμένο έτος έδειξε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει ποινικές διώξεις, διοικητικές ενέργειες επιβολής ή πρόσθετα μέτρα όπου οι περιστάσεις το δικαιολογούν», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Wally Adeyemo έστειλε προηγουμένως μια επιστολή στον κορυφαίο επιχειρηματικό όμιλο της Τουρκίας, τον Σύνδεσμο Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD) τον Αύγουστο του 2022, προειδοποιώντας τις τουρκικές επιχειρήσεις να μην συνεργαστούν με ρωσικά ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα.
Ο Adeyemo μίλησε επίσης πολλές φορές με τον Τούρκο ομόλογό του, Yunus Elitaş, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών, και φέρεται να του είπε πως ρωσικά ιδρύματα και άτομα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Το Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση σχετικά με Ρώσους ολιγάρχες σε φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «…αν υπάρχουν ορισμένες ομάδες κεφαλαίων που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους μαζί μας, φυσικά, δε θα τους κρατήσουμε κλειστές τις πόρτες μας. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή και σε αυτούς».
Το κάλεσμα του Ερντογάν πρέπει να εισακούστηκε από Ρώσους επιχειρηματίες, αφού οι Ρώσοι κατέλαβαν την πρώτη θέση ανά χώρα στον αριθμό των ξένων κοινοπραξιών που ιδρύθηκαν στην Τουρκία το 2022, με 1.363 εταιρείες που ιδρύθηκαν με Ρώσους εταίρους. Από αυτές, οι 140 ήταν ανώνυμες εταιρείες και οι 1.223 ήταν εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Το 2021 ιδρύθηκαν μόνο 177 εταιρείες με ρωσικά κεφάλαια. Οι Ρώσοι επένδυσαν κυρίως σε εταιρείες παροχής συμβουλών σε ακίνητα και επενδύσεις.
Ο αριθμός των ρωσικών φορτηγών που μετέφεραν εμπορεύματα στη Ρωσία είχε αυξηθεί σε 10.956 στις 30 Νοεμβρίου 2022, σε αντίθεση με περίπου 2-3.000 κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.