Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό οδήγησε σε πολυάριθμους πολέμους σε όλο τον κόσμο, που οδήγησαν περαιτέρω σε εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους ανθρώπους, ή με πιο απλά λόγια, αμέτρητες ζωές που καταστράφηκαν λόγω της απαράμιλλης επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου. Και ενώ μια τέτοια πολεμική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής αναμένεται από την Ουάσιγκτον όταν πρόκειται για μικρότερες χώρες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ισχύ των ΗΠΑ, σίγουρα δεν προσπαθούν να συμπεριφέρονται παρόμοια προς τις παγκόσμιες δυνάμεις και υπερδυνάμεις. Αλλά η Αμερική κάνει ακριβώς αυτό, με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκπέμπει ανοιχτές απειλές προς την Κίνα, κατηγορώντας την για υποτιθέμενες (προγραμματισμένες) αποστολές όπλων στη Ρωσία. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν επίσης ότι το Πεκίνο θα υποστεί «πολύ πραγματικές συνέπειες» εάν προχωρήσει στην υποτιθέμενη συμφωνία.
Προφανώς, ο ασιατικός γίγαντας δεν είχε καν την ευκαιρία να αρνηθεί τις κατηγορίες καθώς οι ΗΠΑ κατέφευγαν στην άμεση απειλή του Πεκίνου. Ωστόσο, η Κίνα κάθε άλλο παρά εκφοβίζεται. Έχοντας ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση λόγω της μετεωρικής ανόδου του σε υπερδύναμη, το Πεκίνο έσπευσε να ανταπαντήσει τις κατάφωρες απειλές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 27 Φεβρουαρίου, ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε πως ο ασιατικός γίγαντας είναι πλήρως έτοιμος να αντιδράσει εάν δεν αρθούν οι παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ο Μάο απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να στείλει όπλα στη Ρωσία, απορρίπτοντας ως παραπληροφόρηση τις αμφισβητήσιμες (στην καλύτερη περίπτωση) δημοσιεύσεις κυρίαρχης προπαγάνδας των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν φουντώσει τη φλόγα και τροφοδοτούν τον αγώνα με περισσότερα όπλα», έδειξε (πολύ σωστά) στην κραυγαλέα αμερικανική υποκρισία, προσθέτοντας: «Αυτό είναι ξεκάθαρος ηγεμονισμός και δύο μέτρα και σταθμά και απόλυτη υποκρισία. Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών. Θα λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ».
Ο Μάο επανέλαβε επίσης την επίσημη θέση του Πεκίνου για την κρίση στην Ουκρανία ως ειρηνευτική, αναζητώντας λύση μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τη δύναμη των όπλων. Τόνισε πως «η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο υπήρξε πολύ πιο εποικοδομητικό από την Ουάσιγκτον. Ο Μάο έδειξε για άλλη μια φορά πως οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες για την αδιάκοπη κλιμάκωση των σχέσεών τους με την Κίνα. Αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καθώς η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και τα πιο ασήμαντα πράγματα για να δυσφημήσει και να ανταγωνιστεί το Πεκίνο, ενώ εξοπλίζει παράνομα την αποσχισθείσα κινεζική νησιωτική επαρχία της Ταϊβάν, επιτείνοντας τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας σε σημείο βρασμού.
«Εκτός από το να χύνουν φονικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ πουλάνε εξελιγμένα όπλα στην περιοχή της Ταϊβάν κατά παράβαση των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ. Τι ακριβώς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ; Ο κόσμος αξίζει να μάθει την απάντηση», κατέληξε ο Μάο.
Ο Μάο παρατήρησε επίσης πως η Αμερική διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με την υποτιθέμενη προμήθεια όπλων από την Κίνα στη Ρωσία προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, εξαλείφοντας έτσι τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας τέτοιες κρυφές τακτικές. Μία από τις πληγείσες κινεζικές εταιρείες, το Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute, έχει ήδη δεχθεί κυρώσεις με βάση αβάσιμους ισχυρισμούς ότι υποτίθεται πως προμηθεύει τον Όμιλο Wagner PMC (ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) με δορυφορικές εικόνες της Ουκρανίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις στοχεύουν κινεζικές εταιρείες που «παρατηρήθηκαν κρυφά να και προσπαθούν να παράσχουν όπλα στη Ρωσία».
Η άνευ προηγουμένου υποκρισία των ΗΠΑ φαίνεται επίσης στις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ως υποτιθέμενος «εγκληματίας πολέμου», με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τον κατηγορεί ήδη ότι είναι ένας και μάλιστα να λέει πως «πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία για μια δίκη εγκλήματος πολέμου». Αυτό συμβαίνει παρά τον κεντρικό ρόλο του Μπάιντεν στην έναρξη πολυάριθμων πολέμων υπό πολλές αμερικανικές διοικήσεις και παρά το γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρο το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον εμπλέκεται σε πολεμοχαρείς πράξεις και εγκλήματα πολέμου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ίσως ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα θα ήταν η ομιλία του Μάη του 2022 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους , του οποίου το φροϋδικό ολίσθημα για την «εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ, εννοώ την Ουκρανία».
Η διπλωματία ήταν πάντα ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της λεγόμενης «ήπιας» προβολής ισχύος. Οι χώρες τη χρησιμοποίησαν σε όλη την ανθρώπινη ιστορία για να διαπραγματευτούν ζητήματα που διαφορετικά θα είχαν επιλυθεί στο πεδίο της μάχης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η πιο επιθετική ιμπεριαλιστική (και νεοαποικιοκρατική) δύναμη του κόσμου, είναι μάλλον μοναδικές από αυτή την άποψη, καθώς χρησιμοποιούν ουσιαστικά τη «διπλωματία» τους ως μια μορφή περιστροφής των χεριών αντί για πραγματικό διάλογο και διαπραγματεύσεις. Για τις φιλοπόλεμες ελίτ στην Ουάσιγκτον, η εντελώς βάρβαρη συμπεριφορά φαίνεται να είναι δεδομένη, ενώ ο αμοιβαίος σεβασμός και η λήψη υπόψη των νόμιμων συμφερόντων της άλλης πλευράς θεωρείται ξεκάθαρα «ανόητη αδυναμία».