(Φωτογραφία: SANA μέσω AP) |
Άλλοι όροι που έθεσαν οι ηγέτες των αραβικών εθνών που δεν κατονομάζονται περιλαμβάνουν τη δέσμευση από τη Δαμασκό να εμπλακεί με ομάδες αντιπολίτευσης και ανταρτών, να δεχθεί αραβικά στρατεύματα να «προστατέψουν τους πρόσφυγες που επιστρέφουν» και να πατάξουν το εμπόριο ναρκωτικών.
Οι μυστικές συνομιλίες φέρεται να κέρδισαν δυναμική μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας 6.000 μόνο στο έθνος της Λεβαντίνης.
Ωστόσο, ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης είπε στην WSJ ότι ο Άσαντ «δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική μεταρρύθμιση ή την προθυμία να υποδεχθεί τα αραβικά στρατεύματα». Οι δυτικές δυνάμεις έχουν κάνει επίσης ελάχιστες προσπάθειες για να άρουν τις συντριπτικές κυρώσεις ή να σταματήσουν να πολιτικοποιούν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Δαμασκού και των Αράβων ηγετών φέρεται να υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμφώνησε πρόσφατα να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ιράν σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν να τερματιστεί η απομόνωση της Συρίας για να επιτραπεί μια απάντηση στην τρομερή ανθρωπιστική κρίση της.
«Υπάρχει μια οικοδόμηση συναίνεσης στον αραβικό κόσμο ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε πέρα από αυτό το status quo», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ευρωπαίοι και Άραβες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης στη WSJ πως η περιφερειακή επανένταξη της Συρίας θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος στη Σαουδική Αραβία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιορδανία και η Αίγυπτος έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη Δαμασκό για τις πρώτες διπλωματικές τους επισκέψεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.
Παρά αυτές τις ανησυχίες, το Ιράν χαιρέτισε την πρόοδο μεταξύ της Συρίας και του αραβικού κόσμου. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι το χαρακτήρισε «μια ρεαλιστική προσέγγιση» και «ένα θετικό βήμα προς την ισλαμική αλληλεγγύη».
Η Δαμασκός έχει επανειλημμένα αρνηθεί «ανακριβείς αναφορές για ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία» και ισχυρίζεται πως «ο αριθμός των Ιρανών συμβούλων στη Συρία δεν υπερβαίνει τους 100».