«Πρώτα έχουμε τους φόρους μας - κεφάλαια που πρέπει να δαπανηθούν για ανθρώπινες ανάγκες - δαπανώνται για όπλα. Έπειτα, υπάρχει ο πληθωρισμός που προκαλείται από την εκτύπωση χρημάτων για το Πεντάγωνο. Και μετά υπάρχει η τιμή των τροφίμων, της ενέργειας και οτιδήποτε άλλο πιέζεται ακόμα υψηλότερα από τις ελλείψεις που προκαλούνται από τον πόλεμο και τις κυρώσεις», εξήγησε ο αναλυτής.
Ο Ντόρες, συγγραφέας του Struggle/La Lucha και μακροχρόνιος αντιπολεμικός ακτιβιστής, έκανε τα σχόλια σε μια συνέντευξη στον ιστότοπο Press TV την Πέμπτη, σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της μειονότητας της Γερουσίας των ΗΠΑ Μιτς ΜακΚόνελ ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μια «άμεση επένδυση» προς τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Ο ΜακΚόνελ είπε πως η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ συνδέεται με την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη και εμποδίζει τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην ήπειρο.
«Όπως έχουμε εξηγήσει οι συνάδελφοί μου οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και εγώ, δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να βοηθούν στην παροχή αυτοάμυνας του ουκρανικού λαού», είπε ο πρώην ηγέτης της Πλειοψηφίας στη Γερουσία. «Είναι μια άμεση επένδυση για τα δικά μας βασικά εθνικά συμφέροντα».
Ο McConnell επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει σε μεγάλο βαθμό παλαιότερα όπλα από το απόθεμά τους στην Ουκρανία.
Προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενεργήσει πιο αποφασιστικά διασφαλίζοντας ότι η στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία και οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν με την «ταχύτητα της συνάφειας».
«Και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ εξυπηρετούν την αμερικανική εταιρική πολεμική μηχανή»
«Ο γερουσιαστής McConnell προφανώς αισθάνεται ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια των φορολογικών μας δολαρίων που η κυβέρνηση Μπάιντεν διοχέτευσε στην Ουκρανία δεν είναι αρκετά. Οι παρατηρήσεις του υπογραμμίζουν πώς και τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ υπηρετούν την εταιρική πολεμική μηχανή», είπε ο Ντόρες.
«Ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας δε λέει ψέματα όμως όταν αποκαλεί αυτά τα χρήματα «επένδυση». Αυτό ακριβώς το βλέπουν οι τραπεζίτες, οι οικονομικοί διαχειριστές και τα αφεντικά των επιχειρήσεων που βγάζουν δισεκατομμύρια από αυτόν τον πόλεμο. Για αυτούς, το λουτρό αίματος στην Ουκρανία είναι χρυσωρυχείο. Αυτό εννοεί ο McConnell όταν μιλά για "βασικά εθνικά συμφέροντα"», εξήγησε ο ακτιβιστής.
Πρόσθεσε, «Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στις πληρωμένες εταιρείες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το ίδιο πράγμα όταν τους απηύθυνε τον περασμένο Νοέμβριο: «Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση».
«Μια επένδυση που δεν θα ωφελήσει την πλειοψηφία των Αμερικανών»
Ο Ντόρες είπε: «Δεν είναι μια επένδυση που θα ωφελήσει την πλειοψηφία των ανθρώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά την εργατική τάξη και τις καταπιεσμένες κοινότητες».
«Αλλά αυτή η «άμεση επένδυση» αποδίδει ήδη μεγάλο χρόνο για τα ενεργειακά μονοπώλια των ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις εταιρείες όπλων και τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που τους ελέγχουν. «Οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ αποκομίζουν απροσδόκητα 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την άνοδο των τιμών του πολέμου στην Ουκρανία», έγραψαν οι Financial Times το Νοέμβριο», πρόσθεσε.
«Η ExxonMobil έφτασε σε κέρδη ρεκόρ εν μέσω υψηλών τιμών φυσικού αερίου, πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε το PBS τον Ιανουάριο. «Πώς ο πόλεμος της Ουκρανίας τροφοδοτεί τεράστια κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας και τους εμπόρους όπλων», έγραφε ένας τίτλος του Φεβρουαρίου στους Times του Λονδίνου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έσωσε την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία από την κατάρρευση των τιμών του 2020», είπε.
«Η BlackRock, ο μεγαλύτερος επενδυτικός οίκος στον κόσμο, έχει ήδη κέρδη από τον πόλεμο μέσω των όπλων και των ενεργειακών του κεφαλαίων. Και το Δεκέμβριο, η UPI ανέφερε: «Ο Zelensky κι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock συμφωνούν να συντονίσουν τις επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε ο αναλυτής.
«Η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένας «φάρος για τη δύναμη του καπιταλισμού», καυχήθηκε στο Νταβός ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ τον περασμένο μήνα».
Γιατί η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ στοχοποιεί το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία
«Αυτό το κέρδος δεν είναι απροσδόκητο ή ατύχημα», είπε ο Ντόρες. «Το 1991, καθώς η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε μια παγκόσμια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο. Ο πρώτος στόχος ήταν το Ιράκ. Η Λιβύη και η Συρία ήταν στη συνέχεια, μαζί με κυρώσεις και μυστικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας. Η Ρωσία ήταν ο απόλυτος στόχος».
«Αυτές οι χώρες είναι πολύ διαφορετικές, αλλά έχουν διαπράξει ένα κοινό έγκλημα στα μάτια της εταιρικής άρχουσας τάξης των ΗΠΑ. Έχουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας και δεν αποτίουν φόρο τιμής στην Ουάσιγκτον και τη Wall Street», εξήγησε.
«Η αποκοπή της Ευρώπης από το σοβιετικό/ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό ήταν πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980, όταν το καθεστώς Ρίγκαν προσπάθησε να σαμποτάρει τον Υπερσιβηρικό αγωγό. Ήταν ένα αντικείμενο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος του 2014 στο Κίεβο και οκτώ ετών στρατιωτικών επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία», σημείωσε.
«Γι’ αυτό οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τον αιματηρό οκταετή πόλεμο του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον του λαού του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Η Ουάσιγκτον ώθησε την επέκταση του ΝΑΤΟ ακριβώς για να χτίσει ένα τείχος μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσίας», ανέφερε ο Ντόρες.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Η έκρηξη του Nord Stream
«Στις 23 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί από δύτες του Αμερικανικού Ναυτικού ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 βαθιά στη Βαλτική Θάλασσα. Η διακοπή των αγωγών, που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ήταν διακηρυγμένος στόχος των κυβερνήσεων Μπους, Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν. Η αποκάλυψη του αναγνωρισμένου ερευνητή δημοσιογράφου Seymour Hersh ότι η δολιοφθορά ήταν μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση αποσιωπήθηκε από τα αμερικανικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Dores.
«Βγάζει ως ψέμα τον ισχυρισμό του Mitch McConnell πως η Ρωσία στοχεύει να «αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, εισβάλλοντας και σκοτώνοντας κατά βούληση». Η Ρωσία δεν έχει ούτε την ανάγκη, ούτε την επιθυμία ούτε την ικανότητα να το κάνει αυτό. Για το στρατιωτικό-οικονομικό κράτος των ΗΠΑ, ωστόσο, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι ένα μέσο για να επαναφέρει την Ευρώπη υπό τον αντίχειρά της», σημείωσε.
«Σε μια συνέντευξη στις 26 Φεβρουαρίου στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν έναν μονοπολικό κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τα συμφέροντά τους. Έδωσε το παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ ανάγκασαν την Αυστραλία να ακυρώσει μια συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων υπέρ αυτών που έκαναν οι Αμερικανοί εργολάβοι General Dynamics και Huntington Ingalls. Τόσα πολλά για τους συμμάχους», είπε ο ακτιβιστής της ειρήνης.
"Πράγματι. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να καταστρέψει οποιεσδήποτε λεωφόρους οικονομικής ζωής σε αυτόν τον πλανήτη που δεν περνούν από τη Wall Street. Θεωρεί τον πόλεμο ως το μόνο μέσο για να αποκαταστήσει την απαρχαιωμένη θέση της στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας», παρατήρησε.