TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ |
Τα λόγια του ήρθαν μια μέρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στο Twitter ότι τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα υποστήριξαν τη γαλλογερμανική πρόταση για μια «οδό προς την εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι είπε στη συνέχεια ότι είχε προσφερθεί να υπογράψει το σχέδιο, αλλά πως ο Βούτσιτς αρνήθηκε να το κάνει, παρόλο που προφανώς είχε «συμφωνήσει».
Την Τρίτη, ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε ότι οι πλευρές «δεν συμφώνησαν», αλλά απλώς συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών. Πρόσθεσε πως «τίποτα δεν έχει υπογραφεί στις Βρυξέλλες».
Η Σερβία είναι «έτοιμη να εργαστεί για την εφαρμογή πολλών [σημείων] αυτού του σχεδίου», είπε ο Βούτσιτς, αλλά το Βελιγράδι εξακολουθεί να μη θέλει να συζητήσει την «αμοιβαία αναγνώριση» καθώς και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.
Η Σερβία δεν έχει συνάψει καμία «μυστική συμφωνία», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως «δεν κρύβει καμία συμφωνία» και δεν έχει «τίποτα να κρύψει». Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε επίσης τη δήλωση του Μπορέλ «πολύ ασαφής» και είπε ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει την «έννοια» της ομαλοποίησης.
Ο Βούτσιτς υποσχέθηκε πως δεν θα υπογράψει ποτέ καμία «επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου» όσο είναι πρόεδρος της Σερβίας. Παραδέχτηκε επίσης ότι το Βελιγράδι αντιμετωπίζει πιέσεις από τις Βρυξέλλες και πως οι συνέπειες της απόρριψης του σχεδίου θα ήταν η διακοπή της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόσυρση των επενδύσεων της ΕΕ.
«Αυτή την στιγμή μόνο, έχουμε 80.000 άτομα που εργάζονται σε γερμανικά εργοστάσια. Απείλησαν με διάφορα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου πως η Σερβία θα γίνει απομονωμένος παρίας από τον [υπόλοιπο] κόσμο», είπε ο Βούτσιτς.