Από: Το Παρόν - Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια (70,8 δισ. για τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών).
Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό (το 15% του συνολικού πληθυσμού& της Τουρκίας), οι οποίοι παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη που θα έφτανε το 5,5% το 2023. Σε λίγα δευτερόλεπτα όμως τα πάντα άλλαξαν!
Στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο ;Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.
Για την ώρα, στις δέκα πληγείσες περιοχές έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και το υπουργείο Οικονομικών έχουν αναστείλει τις πληρωμές ορισμένων δανείων αλλά και τις πληρωμές φόρων. Φτάνουν όμως αυτά για να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της καταστροφής;
Συνήθως, ο κόσμος είναι αυτός που δίνει το στίγμα. Στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που γίνονται στην Τουρκία ακούγονται συνεχώς υβριστικά συνθήματα κατά του Ερντογάν. Αν και το καθεστώς ανοιγοκλείνει τα social media, το κύμα αμφισβήτησης του καθεστωτικού ηγέτη βαίνει διαρκώς ογκούμενο. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει τα πατήματά της. Το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρει.
Οι εξελίξεις όμως στην Τουρκία μετά τη φυσική καταστροφή είναι ανεξάρτητες από τα πρόσωπα. Με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, ο Ερντογάν μπορεί να περάσει –πολιτικά πάντα– στην Ιστορία.
Κούρασε τους πάντες πια, και μέσα και έξω από την Τουρκία…