REUTERS/Nacho Doce |
Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η κόντρα μπροστά στις κάμερες ήταν συγκλονιστική καθώς δεν είχε προηγούμενο. Ο πρόεδρος του Κονγκό (ΛΔΚ) επεσήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι τα σχόλια του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών πως η εκλογή του προέδρου ήταν κάποιου είδους συμβιβασμός της δημοκρατίας ήταν απαράδεκτα, καθώς η ίδια η Γαλλία είναι ένοχη για εκλογικές παρατυπίες. Αλλά δεν αναφέρονται με τον ίδιο ζήλο και δεν παρουσιάζονται καν με τον ίδιο τρόπο όπως στην πραγματικότητα, αλλά παραμορφώνονται από τα ΜΜΕ. Ο Μακρόν απάντησε ότι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών διαστρεβλώθηκαν και πως τα γαλλικά ΜΜΕ δεν εκπροσωπούν τη Γαλλία, ένα σημείο που ο Φέλιξ Τσισεκέντι δεν αποδέχτηκε καθόλου, γεγονός που προκάλεσε χειροκρότημα από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην Κινσάσα.
Ήταν η τελευταία ημέρα της περιοδείας του Μακρόν στην Αφρική και μια που θα θυμάται ως καταστροφή δημοσίων σχέσεων. Ο στόχος της περιοδείας ήταν να στηρίξει την υποστήριξη από παλιούς συμμάχους στην ήπειρο, αλλά, σε αυτό το πλαίσιο, δύσκολα θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη αν κοιτάξετε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου της ΛΔΚ στο YouTube.
Από πολλές απόψεις, όμως, η ομιλία του Tshisekedi ήταν τόσο επίκαιρη. Έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να αποτρέψει μια άλλη καταστροφή για να αποτρέψει τη χώρα του να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και πιθανώς το Τσαντ σύντομα. Η Γαλλία χάνει τις πρώην αποικίες της στην Αφρική πιο γρήγορα από όσο μπορεί να πει ο Μακρόν «FrancAfrique» και ο Tshisekedi έχει ξεκάθαρα συνείδηση αυτής της ιστορικής στιγμής για τη Γαλλία.
«Κοιτάξτε μας διαφορετικά, σεβόμενοι μας, θεωρώντας μας ως αληθινούς εταίρους και όχι πάντα με μια πατερναλιστική ματιά με την ιδέα να γνωρίζουμε πάντα τι είναι απαραίτητο για εμάς», είπε ο Tshisekedi, κουνώντας το δάχτυλό του στον Macron.
«Το Francafrique δεν υπάρχει πλέον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πολιτική ίσων».
Προέτρεψε για μια δίκαιη σχέση μεταξύ των δύο εθνών και ώθησε τη Γαλλία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρουάντα για τη συνεχιζόμενη βίαιη σύγκρουση στην περιοχή Γκόμα της χώρας.
Αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν συγκλονιστικό και δυσοίωνο στο πώς αντέδρασε ο Μακρόν στο πρόβλημα των πολιτοφυλακών στη Ρουάντα που ελέγχουν τμήματα της συνοριακής περιοχής του Κονγκό και συνοψίζει τόσο τέλεια τι είναι λάθος με τις παραληρηματικές απόψεις της Γαλλίας για τον εαυτό της και ακόμη και για τη σύγχρονη ιστορία της στην Αφρική.
Ο Μακρόν αρνείται κάθε ευθύνη και κουνάει το δάχτυλο.
«Από το 1994, και δεν φταίει η Γαλλία, λυπάμαι που το λέω τόσο ωμά, δεν καταφέρατε να αποκαταστήσετε την κυριαρχία, ούτε στρατιωτική, ούτε ασφάλεια, ούτε διοικητική, της χώρας σας. Είναι και αυτό μια πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ψάχνουμε για ένοχους έξω από αυτή την υπόθεση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η κυβέρνηση της ΛΔΚ κατηγόρησε τη Ρουάντα πως υποστηρίζει την ομάδα πολιτοφυλακής M23, η οποία ξαναβγήκε από τονλήθαργο στα τέλη του 2021, καταλαμβάνοντας στη συνέχεια εκτάσεις εδάφους στο Βόρειο Κίβου.
Αν η δήλωση του Μακρόν ήταν έστω και κατά το ήμισυ αληθινή, ίσως θα μπορούσε να κερδίσει ένα κομμάτι εφήμερης αξιοπιστίας στη συνέντευξη Τύπου. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα ξεκάθαρο ψέμα και ο Μακρόν ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και πώς χαρτογραφούσε μια γενοκτονία στη Ρουάντα για την οποία φταίει εξ ολοκλήρου η Γαλλία και η κυβέρνηση του Μιτεράν που όρισε τον γιο του να διεξαγάγει μια εκστρατεία ενημέρωσης τρομοκρατίας που ονομάζεται «Δίκτυο Μηδέν» και προκάλεσε τόσο φόβο στους αμόρφωτους Χούτου ώστε ανέλαβαν την ευθύνη να σφάξουν οι ίδιοι τους Τούτσι. Η Γαλλία το έστησε, το έτρεξε και μετά έπλυνε τα χέρια της όταν ο τότε πρόεδρος της Ρουάντα, μια μαριονέτα των Ηλυσίων και ένας μετριοπαθής Χούτου, δολοφονήθηκε όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε τον Απρίλιο του 1994 στο δρόμο της επιστροφής από μια ειρηνευτική διάσκεψη που συμφωνήθηκε για την επανένταξη των Τούτσι στη Ρουάντα, ένα γεγονός που πυροδότησε την ίδια τη γενοκτονία της Ρουάντα.
Για τον Μακρόν, αυτός και η Γαλλία δεν είχαν καμία σχέση με τα προβλήματα ή τη Ρουάντα και τις πολιτοφυλακές της είναι σαν να λένε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν απλώς ένας θεατής στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ίσως είναι αυτό το γυμνό ψέμα που οι αφρικανικές ελίτ έχουν κουραστεί τόσο πολύ όταν έχουν να κάνουν με Γάλλους ηγέτες;
Είναι παράλογο για τον Μακρόν να προσπαθεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό το εξαιρετικό γαλλικό σήκωμα των ώμων της εγκατάλειψης της ευθύνης, σε συνδυασμό με την ξεπερασμένη ηθική κηδεμονία που απολαμβάνουν οι περισσότεροι Γάλλοι ηγέτες όταν έχουν να κάνουν με Αφρικανούς ηγέτες είναι φρικτό σε τόσα πολλά επίπεδα.
Το ζήτημα της Ρουάντα και το ποιος φέρει την ευθύνη είναι σημαντικό, ωστόσο, καθώς ο πρόεδρος της ΛΔΚ δείχνει σταθερά με το δάχτυλο στον Μακρόν. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μακρόν παραδέχτηκε πως οι μέρες της Francafrique πέρασαν, λίγοι άνθρωποι στην ίδια την Αφρική πιστεύουν ότι αυτή είναι μια γνήσια δήλωση και είναι πεπεισμένοι πως η Γαλλία εξακολουθεί να έχει στρατηγικά συμφέροντα στο καθεστώς της Ρουάντα, παρά το γεγονός ότι είναι αγγλόφωνο και δημιουργήθηκε από μια γεωπολιτική αλλαγή. ενός πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη CIA το 1994 όπου τα Ηλύσια έχασαν ένα δορυφόρο. Η Ρουάντα 1994 ήταν στην πραγματικότητα η αρχή του τέλους για τον μεγάλο ρόλο της Γαλλίας στην ήπειρο και όμως ο Μακρόν προσπαθεί ακόμα να εξαπατήσει τον πρόεδρο της ΛΔΚ όταν κάνει ένα τόσο επαίσχυντο κόλπο όπως αυτό στη συνέντευξη Τύπου.