Από: topontiki.gr - Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο απολογισμός της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων ήταν 36 νεκροί και 66 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονταν ανοιχτά φόβοι για περισσότερα θύματα) αποτέλεσε για την κυβέρνηση ένα πραγματικό σοκ και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο χρόνος μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το απρόοπτο που θα τινάξει στον αέρα σχεδιασμούς και στρατηγικές.
Έτσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και να επισκέπτεται το κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος, έσπευσε στη Λάρισα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της τραγωδίας και να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αλλά και ότι θα ερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της απίστευτης τραγωδίας που συγκλονίζει τη χώρα.
Το «απρόσμενο»
Προφανώς, ένα παρόμοιο περιστατικό – δηλαδή η σύγκρουση δύο τρένων που για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο κινούνται στην ίδια γραμμή – αποτελεί αυτό που ο οικονομικός αναλυτής Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ ονομάζει «μαύρο κύκνο», δηλαδή ένα απρόσμενο γεγονός που έχει χαμηλή πιθανότητα να συμβεί σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας και ανατρέπει δραματικά τη δομή της.
Ωστόσο το γεγονός ότι το δυστύχημα συνέβη καταδεικνύει ότι το απρόσμενο και το απρόβλεπτο μπορούν με μεγάλη ευκολία να ανατρέψουν μια κατάσταση, όπως, για παράδειγμα, την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η χώρα θα οδηγηθεί χωρίς προβλήματα στις εκλογές και ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει τελικά να τις κερδίσει έχοντας κατορθώσει (σύμφωνα με το αφήγημά της) να ξεπεράσει αποτελεσματικά ουκ ολίγες άλλες κρίσεις στη διάρκεια της θητείας της.
Τα βασικά «ανοιχτά μέτωπα»
Παράλληλα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, παρά την προαναφερθείσα αισιοδοξία, ο δρόμος προς την κάλπη κάθε άλλο παρά ανέφελος ήταν και ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν με «ανοιχτά μέτωπα», κάποια εκ των οποίων κάθε άλλο παρά χαμηλής σημασίας και επίδρασης ήταν, τόσο γενικά στην κοινωνία όσο και ειδικά στο ζήτημα της διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.
Για παράδειγμα, το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει όχι απλώς άλυτο, αλλά διαρκώς επιδεινούμενο, παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση («καλάθι του νοικοκυριού», market pass κ.λπ.), καθώς οι τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων που θεωρούνται «πρώτης ανάγκης» για τα νοικοκυριά της χώρας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, συμπιέζοντας κι άλλο τα ήδη συμπιεσμένα εισοδήματα, ιδίως δε των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα, ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θεωρούν τα μέτρα αυτά επαρκή.
Παρακολουθήσεις και διαφθορά
Παράλληλα, η υπόθεση των παρακολουθήσεων κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, παρότι μοιάζει να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, τουλάχιστον στα ΜΜΕ. Αντιθέτως, οι παρουσίες των επικεφαλής των Αρχών Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα όσα ανέφεραν για τα λογισμικά παρακολούθησης και τις «νόμιμες επισυνδέσεις» συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» σε Μαξίμου και Πειραιώς.
Σε τρίτο επίπεδο η Ν.Δ. καλείται να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τις συνεχιζόμενες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για φαινόμενα ευνοιοκρατίας σε «ημετέρους» και υποθέσεις διαφθοράς μόλις λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για τις – κατά πάσα πιθανότητα πρώτες – εκλογές, αλλά και να διασφαλίσει ότι μεταξύ των υποψηφίων της δεν θα υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα των Ανδρέα Πάτση και Θέμη Χειμάρρα) που θα την εκθέσουν, ενδεχομένως λίγο πριν οι πολίτες μεταβούν στα εκλογικά τμήματα.
Το «φάσμα» των πλειστηριασμών
Τέλος, αν και το πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσει πιο πιεστικό χαρακτήρα αργότερα, πάνω από τη χώρα πλανάται και το «φάσμα» των πλειστηριασμών, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα.
Ήδη καταγράφονται περιστατικά εξώσεων δανειοληπτών από τα σπίτια τους και, παρότι ο αριθμός τους παραμένει μικρός, δεν είναι τυχαίο ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «την αγωνία μας να μη φτάνουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» περιγράφοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες μικρότερες «δυσφορίες» με την κυβέρνηση, δημιουργούν ένα κάθε άλλο παρά ρόδινο περιβάλλον, μέσα στο οποίο η όποια προσπάθεια προβολής της θετικής ατζέντας κινδυνεύει να χαθεί ή να χάσει τη βαρύτητά της για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα και δύσκολα θα δώσουν σημασία σε αναφορές στο ψηφιακό κράτος ή τη συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Πολλώ δε μάλλον αν κάποιος λάβει υπόψη ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να μειώσει την προσπάθειά της για πόλωση και προβολή των αρνητικών της κυβέρνησης.