Οι εταιρείες που επωφελούνται: Κινέζοι ανταγωνιστές. Ο γίγαντας των smartphone Xiaomi και η αυτοκινητοβιομηχανία Geely είναι μεταξύ εκείνων που έχουν σημειώσει αύξηση πωλήσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, ανέφερε το CNN.
Εκεί που τα iPhone και τα Samsung Galaxies ήταν κάποτε μπεστ σέλερ, τα μοντέλα της Xiaomi και ενός άλλου κινέζου προμηθευτή, της Realme, βρίσκονται πλέον στην κορυφή των γραφημάτων πωλήσεων, σύμφωνα με την Counterpoint Research.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές ήταν ήδη δημοφιλείς στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40 τοις εκατό της αγοράς smartphone τον Δεκέμβριο του 2021. Τώρα, την έχουν καταλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου, αντιπροσωπεύοντας το 95 τοις εκατό της αγοράς ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint. ανέφερε το CNN.
Εν τω μεταξύ, η Samsung και η Apple - που κατείχαν συνήθως την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα - είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να μειώνεται από 53 τοις εκατό σε μόλις 3 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο που αποχώρησαν από τη χώρα.
Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται στους δρόμους της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες Chery και Great Wall Motor μπήκαν στις 10 κορυφαίες μάρκες επιβατικών οχημάτων, ενώ οι γερμανικές BMW και Mercedes εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Mobility.
Οι Ρώσοι αγόρασαν αριθμό ρεκόρ κινεζικών αυτοκινήτων πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Autostat. Οι πωλήσεις νέων κινεζικών αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 7 τοις εκατό το 2022, σε 121.800 οχήματα, ακόμη και όταν η αγορά κατέρρευσε, ανέφερε σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.
Όπως η Renault, οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Hyundai και Kia, των άλλων μεγάλων ξένων παικτών εκεί.
"Αυτό άφησε μια τεράστια τρύπα στην αγορά", δήλωσε ο Tu Le, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Sino Auto Insights με έδρα το Πεκίνο. "Και οι Κινέζοι είναι στην ευχάριστη θέση να γεμίσουν αυτήν την τρύπα", ανέφερε το CNN.
Η Xiaomi, η Realme και η Honor, η οικονομική μάρκα που ανήκε στο παρελθόν στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, «αντέδρασαν γρήγορα για να αρπάξουν την ευκαιρία», δήλωσε ο Jan Stryjak, αναπληρωτής διευθυντής της Counterpoint Research. Αύξησαν τις αποστολές στη Ρωσία κατά 39%, 190% και 24% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Xiaomi ήταν ο κύριος δικαιούχος, διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο είναι πλέον ο κορυφαίος σε πωλήσεις smartphone στη Ρωσία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της δημοφιλούς της σειράς Redmi, μιας οικονομικά προσιτής σειράς συσκευών γνωστής για την υψηλή ποιότητα της κάμερας.
* πληροφορίες news18.com