Ansh Pandey - tfiglobalnews.com/ Παρουσίαση Freepen.gr
Σε μια τρομακτική ανακοίνωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την αναβίωση της κατασκοπείας κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης του PBS, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν παρακάλεσαν το Κογκρέσο στις 28 Φεβρουαρίου να ανανεώσει το πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα, το οποίο καλύπτεται από το νόμο περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών (FISA), δίνει στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας ευρεία εξουσία να παρακολουθούν και να εξετάζουν τις επικοινωνίες ξένων υπηκόων που βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν το Κογκρέσο δε συμφωνήσει να την παρατείνει, θα λήξει στο τέλος του έτους.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπάθησαν να υποστηρίξουν δημόσια τη σημασία των νομοθετικών αρχών που κινδυνεύουν να λήξουν καθώς προετοιμάζονται για μια επίμαχη συζήτηση στο Καπιτώλιο σχετικά με την εκ νέου έγκριση του προγράμματος. Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το πρόγραμμα παρείχε πρόσφατα χρήσιμες πληροφορίες για επιθέσεις ransomware σε ζωτικής σημασίας υποδομές, βοήθησε στην αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων και προσπαθειών στρατολόγησης κατασκόπων και συνέβαλε στην επίθεση με drone που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri τον Αύγουστο του 2022.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ανανεωθεί με το Άρθρο 702 στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν πληροφορίες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι είναι το Άρθρο 702 και γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει πρωτίστως για να περάσει αυτή η ρήτρα.
Το άρθρο 702 και η συναγερμός της Ρωσίας
Λοιπόν, το άρθρο 702 , επιτρέπει στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες να συλλέγουν τεράστιες λωρίδες ξένων επικοινωνιών χωρίς ένταλμα, κάτι που οι επικριτές υποστηρίζουν πως είναι ανήθικο και παράνομο. Δίνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικές επικοινωνίες προσώπων που δεν είναι των ΗΠΑ που βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς ένταλμα.
Αυτή η ρήτρα επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα κείμενα και σε άλλες επικοινωνίες ατόμων που δεν είναι ύποπτα για αδικοπραγία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το 702 είναι υπερβολικά ευρύ και στερείται επαρκούς εποπτείας και διαφάνειας, επιτρέποντας κατάχρηση και δυνητικά αντισυνταγματική παρακολούθηση. Το άρθρο 702 προστέθηκε για πρώτη φορά στη FISA το 2008 και ανανεώθηκε για έξι χρόνια το 2018. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί τώρα να το ανανεώσει ξανά ως μέρος της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει πληροφορίες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ως απάντηση σε αυτή την εξέλιξη, ακόμη και η Ρωσία έχει κάνει μια ξεκάθαρη έκκληση στις υπηρεσίες της FSB να προετοιμαστούν για έναν νέο γύρο CIA εναντίον FSB. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε αυξημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας και της δολιοφθοράς κατά της Ρωσίας τόσο από την Ουκρανία όσο και από δυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ομιλίας σε μέλη της FSB, της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην FSB να λάβει τις κατάλληλες και επαρκείς ενέργειες για να ενισχύσει την ασφάλεια της υποδομής της Ρωσίας, να σταματήσει τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας από την επανενεργοποίηση τρομοκρατικών ή εξτρεμιστικών πυρήνων εντός της Ρωσίας και να αποτρέψει τη διείσδυση «ομάδων δολιοφθοράς» από την Ουκρανία. Η έκκληση του Πούτιν για αυξημένες προσπάθειες αντικατασκοπείας υποδηλώνει ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται πως απειλείται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την σταθερότητά της. Η αυξημένη δραστηριότητα της FSB μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένη επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών και μέτρα αντικατασκοπείας για την αποτροπή δραστηριοτήτων κατασκοπείας και δολιοφθοράς από ξένες οντότητες.
Φτου κι απ' την αρχή
Έτσι, όλα επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν όλα. Η κατασκοπεία σε στυλ ψυχρού πολέμου. Ακόμη και στην ιστορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν σε βαριές κατασκοπευτικές δραστηριότητες για να γκρεμίσουν με κάποιο τρόπο τη Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) είχε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων και δορυφόρων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις σοβιετικές στρατιωτικές δυνατότητες.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης gadgets και συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροσκοπικές κάμερες και συσκευές εγγραφής, για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις σοβιετικές δραστηριότητες. Μαζί με την κατασκοπεία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση συμμετείχαν σε διάφορες μυστικές επιχειρήσεις και πράξεις δολιοφθοράς η μία εναντίον της άλλης με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν. Για παράδειγμα, η Επιχείρηση Mongoose ήταν μια μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ που προσπάθησε να ανατρέψει τον Φιντέλ Κάστρο και να αποδυναμώσει την κουβανική κυβέρνηση, η οποία υποστηριζόταν από τη Σοβιετική Ένωση.
Αντίθετα, η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε σε μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ως μέρος της αντεπίθεσής της, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης πολιτικών κινημάτων της αριστεράς και της προπαγάνδας για να επηρεάσει το κοινό. Καθώς και οι δύο πλευρές ανταγωνίζονταν για κάθε πλεονέκτημα στο μεγάλο γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, η κατασκοπεία και οι μυστικές επιχειρήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, με την σταδιακή κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και εγκαινίασε μια νέα εποχή της παγκόσμιας πολιτικής
Περπατώντας στο μονοπάτι
Αλλά τώρα, και τα δύο έθνη άρχισαν να βαδίζουν ξανά στο μονοπάτι του Ψυχρού Πολέμου. Φαίνεται ότι η δήλωση της Ρωσίας για εγκατάλειψη της συνθήκης START έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναβίωση του Spy Game.
Η νέα συνθήκη START, η μόνη εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση έκανε ένα υπογεγραμμένο διάταγμα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ο νόμος που τερματίζει τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις διεθνείς συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφηκε από τον ίδιο τον Πούτιν. Η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε το 2010 και παρατάθηκε για επιπλέον πέντε χρόνια το 2021, στοχεύει στον περιορισμό και τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Χωρίς τη συνθήκη START, ο κίνδυνος μιας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ των δύο εθνών έχει ήδη αυξηθεί. Και τώρα, και τα δύο έθνη αποφάσισαν να παίξουν τους κατασκόπους. Ραγίζει την καρδιά ακόμη και να εξετάσει κανείς την πιθανότητα ενός ψυχρού πολέμου 2.0. Και μόνο η σκέψη του προκαλεί φόβο και τρόμο. Εάν συνέβαινε ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για μια χώρα ή περιοχή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.
Είναι βαθιά ανησυχητικό να βλέπεις τον άνδρα στην Ουάσιγκτον, ο οποίος κατέχει τόση δύναμη, να αρνείται να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων. Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εν μέσω ενός παγκόσμιου πολέμου. Επειδή έτσι όπως δουλεύει ο γεροντικός Τζο, όλα είναι πιθανά.