Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.
Η κατοχή της πόλης από τον ελληνικό στρατό ήταν ολιγοήμερη, αφού σε λίγο αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει γιατί συνέκλινε στην πόλη ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού που τις προηγούμενες μέρες απέκρουσε την επίθεση του ελληνικού Γ' Σώματος Στρατού για την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ.
Σήμερα στην κεντρική πλατεία του Αφιόν Καραχισάρ υπάρχει «μνημείο» τερατούργημα (φωτογραφία 2) που συμβολίζει την καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας με μακάβριο τρόπο. Δείχνει έναν όρθιο άνδρα (Τούρκο), να ρίχνει κάτω έναν άλλο, (Έλληνα), ενώ ετοιμάζεται κυριολεκτικά να τον κατασπαράξει. Το «μνημείο» εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1936 από τον ίδιο το Μουσταφά Κεμάλ. Η ονομασία του είναι «Μεγάλη Νίκη» συμβολίζοντας την επίθεση των Τούρκων που εξαπολύθηκε τον Αύγουστο του 1922 και κατέληξε στην μεγάλη σφαγή και πυρπόληση της Σμύρνης. Το «μνημείο» καταδεικνύει την προσπάθεια υποτίμησης του ηττημένου και είναι ενδεικτικό της τουρκικής κουλτούρας.
Σε αντίθεση με αυτό, η φωτογραφία 3 που βρήκα στο διαδίκτυο καταδεικνύει την ανωτερότητα της ηθικής του Έλληνα. Εικονίζει την προσευχή στη Αλή τζαμί του Αφιόν Καρά Χισάρ δυο Τούρκων αεροπόρων που σκοτώθηκαν από τον ελληνικό στρατό κατά την κατάρριψη αεροπλάνου που πραγματοποιούσε κατόπτευση των Ελληνικών θέσεων. Οι σοροί των δυο Τούρκων παραδόθηκαν στην τουρκική πλευρά προκειμένου να τους ενταφιάσουν. Στη φωτογραφία εικονίζονται Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι συνόδευσαν κατά την παράδοση τους τις σορούς.