Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο σεισμός, με επίκεντρο την επαρχία Kahramanmaraş που πυροδοτήθηκε από γεωλογικά ρήγματα, αποκάλυψε επίσης τα κοινωνικο-πολιτισμικά και πολιτικά ρήγματα της Τουρκίας. Δεν ήταν ο σεισμός που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες, αλλά η πολιτική και η αυτοκτονική συμπεριφορά μεγιστοποίησης του κέρδους σε ατομικό επίπεδο.
Πριν από είκοσι τέσσερα χρόνια, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης, σκοτώνοντας 18.000 ανθρώπους. Ήταν ένας από τους λόγους που έβαλε τέλος στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού και άνοιξε το δρόμο στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνει πρωθυπουργός το 2002 και αργότερα πρόεδρος το 2014. Στη σωστή κριτική του για το «αποτυχημένο κράτος» στον απόηχο του σεισμού του 1999, ο Ερντογάν είπε,
"Αυτό που έσπασε εδώ δεν είναι το σφάλμα... Είναι η ντροπή [του κράτους]. Αυτό είναι [το αποτέλεσμα] κακού σχεδιασμού κτιρίων και κλοπής από υλικά κατασκευής"
Τώρα που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν εξηγεί πως η απώλεια ζωών στο σεισμό αυτού του μήνα ήταν η μοίρα (του Θεού). Αφού ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002 και υποσχέθηκε γρήγορα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των θανάτων από φυσικές καταστροφές, 1.060 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους σε εννέα σεισμούς. Τώρα είναι 1.060 συν 35.000.
Το έγκλημα που σχετίζεται με το κέρδος συχνά μένει ατιμώρητο στην Τουρκία. Μετά το σεισμό του 1999, διώχθηκαν 2.100 εργολάβοι οικοδομής . Από αυτούς, 1.800 αθωώθηκαν και οι ποινές για 300 ανεστάλησαν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν την εκλογή του Ερντογάν, οι κυβερνητικές άδειες για την κατασκευή κατοικιών τριπλασιάστηκαν. Ουρανοξύστες, γέφυρες και ομαλοί πλακόστρωτοι δρόμοι απλώθηκαν σε όλη την αχανή χώρα, καθώς μια χούφτα κατασκευαστικές εταιρείες με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα δυνάμωσαν.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας το 2018, ο Ερντογάν χορήγησε «αμνηστία» σε 7,4 εκατομμύρια αιτήσεις για άναρχα κτίρια σε αντάλλαγμα για τέλη, από τα οποία η κυβέρνησή του συγκέντρωσε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Περισσότερα από 10.000 κτίρια καταστράφηκαν στον τελευταίο σεισμό.
Ο Ερντογάν είχε πει, «Λύσαμε το πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων [που έχτισαν σπίτια χωρίς άδεια]». Σε ένα βίντεο, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας ενόψει των τοπικών εκλογών στην Τουρκία το 2019, ο Ερντογάν απαρίθμησε μερικά από τα ανώτερα επιτεύγματα της κυβέρνησής του — συμπεριλαμβανομένων των νέων κατοικιών για την πόλη Kahramanmaraş. Υπήρχαν τηλεοπτικές διαφημίσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση που ενθάρρυναν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αμνηστία της παράνομης οικοδομής.
Με την αμνηστία, επετράπη στους εργολάβους να παρακάμψουν τους κρίσιμους κανονισμούς ασφαλείας, αυξάνοντας τα κέρδη τους αλλά θέτοντας τους κατοίκους σε κίνδυνο. Λίγοι αγοραστές και ενοικιαστές μπορούσαν να μαντέψουν πως αυτές οι άδειες θα ήταν τα πιστοποιητικά θανάτου τους.
Ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Χατάι, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, ήταν ένα κρατικό νοσοκομείο. Το 2012, οι ειδικοί έγραψαν μια έκθεση ότι το κτίριο δεν ήταν αντισεισμικό. Οι αρχές δεν ασχολήθηκαν. Κατά ειρωνικό τρόπο, μια γέφυρα στην ίδια περιοχή, που χτίστηκε πριν από 18 αιώνες επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επέζησε αλώβητη.
Δύο χρόνια πριν από το σεισμό, αρκετοί επιστήμονες και βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν για την επερχόμενη καταστροφή. Η κυβέρνηση του Ερντογάν απλώς αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις πως ερχόταν μια καταστροφή.
Οι κατασκευές είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση στην Τουρκία λόγω του μεγάλου πληθυσμού της (85 εκατομμύρια) και των χαλαρών κανονισμών. Σύμφωνα με μια έκθεση, υπάρχουν 453.000 αδειοδοτημένοι εργολάβοι στην Τουρκία, έναντι 3.800 στη Γερμανία ή 25.000 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία από τις κατασκευαστικές εταιρείες στη ζώνη του σεισμού είναι η Özburak Inşaat, η οποία έχει κατασκευάσει 1.500 σπίτια από το 2005. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Hikmet Günsay, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη: «Είμαι απόφοιτος του δημοτικού σχολείου».
Η ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Akit, αγαπημένη του Ερντογάν, υποστήριξε ότι ο σεισμός προκλήθηκε από αμερικανική εταιρεία πετρελαίου που πραγματοποιούσε έρευνες σε μια κοντινή περιοχή. Και σε μια χώρα όπως η Τουρκία, ακόμη και σε περιόδους εθνικού πένθους και παγκόσμιων προσπαθειών βοήθειας, οι ισλαμιστές δε θα μπορούσαν να παραλείψουν το όνομα «Ισραήλ». Μια ισραηλινή ομάδα βοήθειας από την United Hatzalah, αφού διέσωσε 19 άτομα κάτω από τα ερείπια, αναγκάστηκε να διακόψει τη δουλειά της στην Τουρκία και να εγκαταλείψει τη χώρα «ενώπιον της αυξανόμενης απειλής για την ασφάλεια της ομάδας». Η Yeni Akit υποστήριξε ότι «η ισραηλινή ομάδα που αποτελείται από πράκτορες πληροφοριών μεταμφιεσμένων σε εργάτες αρωγής εγκατέλειψε την Τουρκία μπροστά στις απειλές και τις κραυγές των ντόπιων «πηγαίνετε σπίτι σας».
Σε άλλο άρθρο, η Yeni Akit ισχυρίστηκε πως ο σεισμός μπορεί να προκλήθηκε από βόμβα νετρονίων που εκτοξεύτηκε από εχθρική χώρα. Αρκετοί «ειδικοί» υποστήριξαν ότι ο σεισμός ήταν αποτέλεσμα του Αμερικανικού HAARP, μιας επιστημονικής προσπάθειας που στοχεύει στη μελέτη των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς της ιονόσφαιρας. Σύμφωνα με τον Yevgeny Fodorov, μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, ο σεισμός στην Τουρκία ήταν επίθεση των ΗΠΑ με σεισμολογικά όπλα.
Η Isbank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, ανακοίνωσε περήφανα ότι θα διαγράψει τα χρέη των πιστωτικών καρτών όσων πέθαναν στον σεισμό. Τι; Η ανακοίνωση δεν ήταν αστείο. Ήταν η εναλλακτική λύση να στείλουμε τους εισπράκτορες στα ερείπια;
Σημείωση του συγγραφέα: Μια συνέχεια αυτού του άρθρου θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις της καταστροφής στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να αναβληθούν οι πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένες για το Μάιο.