Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, παραιτήθηκε αμέσως λέγοντας:
«Αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου [να παραιτηθώ] και μια ελάχιστη χειρονομία σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα και να αναλάβω την ευθύνη για τα μακροχρόνια λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».
Στην Τουρκία, κανένας αξιωματούχος δεν παραιτήθηκε, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις 64 κοινοβουλευτικές προτάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση, η οποία είχε προειδοποιήσει για το σεισμό.
Το 1999, οι ισλαμιστές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κοσμική κυβέρνηση μετά από έναν ισχυρό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στην περιοχή του Μαρμαρά. Αιτιολόγησαν το σεισμό σε «αμαρτίες που έγιναν στην περιοχή του σεισμού». Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέδωσε το σεισμό του 2023 σε «ένα σχέδιο της μοίρας».
Μετά το σεισμό του 1999, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε ειδικό φόρο για «σεισμό» στις κινητές επικοινωνίες. Μέχρι το 2023, είχαν εισπραχθεί 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους. Όταν αντιμετώπισε την αντιπολίτευση για την τύχη του μεγάλου χρηματικού ποσού, ο Ερντογάν είπε: "Ξοδεύτηκαν εκεί που έπρεπε. Δεν έχουμε χρόνο να ξοδέψουμε για λογοδοσία".
Μπείτε στην Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο (Kızılay). Η Ερυθρά Ημισέληνος , που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα ως οθωμανικό ίδρυμα για τον πόλεμο και τις καταστροφές, είναι μια μουσουλμανική απάντηση στον Ερυθρό Σταυρό. Υπό την κυριαρχία του Ερντογάν, το πρακτορείο έγινε εταιρεία χαρτοφυλακίου σε δομή. Μετά την καταστροφή της 6ης Φεβρουαρίου, η Ερυθρά Ημισέληνος ήταν στο επίκεντρο του σεισμού -- αλλά όχι για γνήσιες προσπάθειες ανακούφισης.
Οργή στην Τουρκία προκλήθηκε από την είδηση ότι όταν χτύπησε ο σεισμός, η Kızılay είχε πουλήσει χιλιάδες σκηνές σε τουρκικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, μέσω ενός ελάχιστα γνωστού επιχειρηματικού σκέλους και είχε κέρδος 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αντί να στείλουν τις σκηνές αμέσως στο θύματα δωρεάν.
Ο Haluk Levent, Τούρκος ροκ σταρ και επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης AHBAP, έγραψε στο Twitter:
«Ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν παγωμένοι, προσπαθώντας να επιβιώσουν, δεν είχαμε την πολυτέλεια να συζητήσουμε «αν πρέπει να αγοράσουμε αυτές τις σκηνές ή όχι».
Ο Λεβέντ παραδέχτηκε ότι η Kızılay του είχε κάνει "έκπτωση", αν και του είχε επιβάλει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Ο πρόεδρος της Kızılay, Kerem Kınık, υπερασπίστηκε την πώληση ως «ηθική και νόμιμη».
Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερα για το ίδρυμα αρωγής των ισλαμιστών.
Η Kızılay πούλησε επίσης αίμα, το οποίο συνέλεξε από δωρητές, σε φιλανθρωπικό ίδρυμα μετά το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Πούλησε αίμα. Μια γρήγορη ματιά στις οικονομικές εκθέσεις της έδειξε ότι το 2021, η Kızılay κέρδισε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «έσοδα από υπηρεσίες αίματος». (Τα στοιχεία του 2022 δεν έχουν βγει ακόμα, αλλά ο σύνδεσμος δείχνει πως η Kızılay πούλησε αίμα μετά τον σεισμό επίσης). Δε φτάνουν αυτά; Ωραία. Η Τουρκική Ένωση Φαρμακείων ήταν μια από τις ταχύτερες που ανταποκρίθηκαν στο σεισμό. Η οργάνωση ήθελε να στήσει «σκηνικά φαρμακεία» στη σεισμογενή ζώνη για να διανέμουν δωρεάν τα πιο επείγοντα φάρμακα. Χρειαζόταν σκηνές. Δεν είχε καμία. Έκανε έκκληση στην Kızılay για βοήθεια. Η Kızılay βοήθησε πουλώντας της σκηνές -- με 7.000 $ η καθεμία.
Ένα μέλος του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης αποκάλυψε μια αναφορά της αστυνομίας ότι η Kızılay είχε πουλήσει 80 τόνους ρουχισμού, που της δώρισαν, προς 41 σεντς το κιλό. «Είμαστε άφωνοι», είπε ο βουλευτής Σερβέτ Ουνσάλ.
Αλλά περίμενε....
Ένας αρχηγός της αστυνομίας συνελήφθη στη ζώνη του σεισμού αφού έκλεψε και ξεφόρτωσε στο σπίτι του εκατοντάδες είδη βοήθειας, όπως σκηνές, ηλεκτρικές θερμάστρες, παλτά, μπότες και γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα είχε φέρει στο σπίτι του με λεωφορείο της αστυνομίας.
Η Τουρκία είναι μια φτωχή χώρα, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις 9.000 δολάρια. Η ζώνη του σεισμού είναι από τις φτωχότερες της χώρας. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεσμεύτηκε να χτίσει νέα σπίτια για τους σεισμόπληκτους. Ωραία; Ωραία. Ένα τοπικό επιμελητήριο αρχιτεκτόνων ανακάλυψε πως το κόστος για την κατασκευή κάθε διαμερίσματος θα ήταν 40.000 δολάρια. Η κυβέρνηση είπε ότι κάθε διαμέρισμα θα πουληθεί για 80.000 δολάρια.
Πώς βοηθούν οι τουρκικές τράπεζες τα θύματα; Στην Τουρκία, το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας -- το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες για τα δάνειά τους από την κεντρική τράπεζα -- είναι ετήσιο 8,50%. Τρεις δημόσιοι δανειστές ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν επιτόκιο «μόνο» 0,99% μηνιαίως για δάνεια στη σεισμογενή ζώνη. Τρεις ημέρες μετά τον σεισμό αύξησαν το μηνιαίο επιτόκιο στο 1,59%.
Η Τουρκία είναι διασκεδαστική εκτός κι αν πρέπει να ζήσει κανείς εκεί.