Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αντίστοιχα, το συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ανοίγει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των στρατών και της αστυνομίας με την στρατιωτικο-τεχνική έννοια. Γι' αυτόν το λόγο, παρά τα οφέλη που αποφέρει αυτή η στρατηγική συνεργασία και για τις δύο χώρες, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον δεν είναι ευχαριστημένες με αυτή την εμφάνιση.
Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό και επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Περισσότερο από ποτέ, τα φώτα της δημοσιότητας δεν έχουν τεθεί μόνο στην ασφάλεια με την παραδοσιακή έννοια, αλλά και στην ενέργεια. Η Σερβία και η Ουγγαρία συνδέονται όχι μόνο με καλές αμοιβαίες σχέσεις, αλλά και από την τεταμένη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ, έχει μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα με το μπλοκ, όπως ο χειρισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Βασικά, τα σημερινά συμφέροντα της Σερβίας και της Ουγγαρίας είναι αντίθετα με αυτά της ΕΕ, και είναι επίσης αυτός ο παράγοντας που τις ενώνει.
Η Σερβία έχει εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, και ο Όρμπαν ως Ούγγρος εθνικιστής, έσπασε τη συναίνεση της ΕΕ και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χώρα του δεν πρέπει να έχει συγκρουσιακούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η Σερβία και η Ουγγαρία κοιτάζουν προς ένα ευρασιατικό και όχι προς ένα ατλαντικό μέλλον, κάτι που δεσμεύει τα κοινά σημεία τους και καθιστά αναγκαία την ανάγκη για ένα κοινό στρατηγικό συμβούλιο.
Επιπλέον, η Ουγγαρία περιβάλλεται από χώρες με τις οποίες έχει αρκετά δύσκολες ιστορικές (και μερικές φορές τρέχουσες) σχέσεις, ανεξάρτητα από την αμοιβαία ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν είχε ποτέ εξαιρετικές σχέσεις με την Ουκρανία ή τη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, με τη Σερβία, διάδοχο της Γιουγκοσλαβίας, αυτό έχει αλλάξει μαζικά.
Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Βουδαπέστη έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια στην απόψυξη των σχέσεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή η αναπτυσσόμενη σχέση αποτυπώθηκε με το σερβικό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο που επικύρωσε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας.
Η Ουγγαρία είναι η μόνη γειτονική χώρα με τη Σερβία με την οποία το Βελιγράδι έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία και αφορά περισσότερους από είκοσι τομείς. Αυτό περιλαμβάνει τις υποδομές και την οικονομία, όπου η Ουγγαρία είναι ήδη από τους πρώτους εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους της Σερβίας. Αυτό επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, γι' αυτό και η Ουγγαρία γίνεται γρήγορα ένας από τους στενότερους εταίρους της Σερβίας.
Όταν το μελλοντικό στρατηγικό συμβούλιο της Σερβίας και της Ουγγαρίας αντιμετωπίζεται αντικειμενικά, θεωρείται καθαρά πολιτικού χαρακτήρα και μια προσπάθεια ευημερίας υπό νέες παγκόσμιες συνθήκες. Γι' αυτό το συμβούλιο είναι απαραίτητο. Τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, όπου υπάρχει μια μεγάλη ουγγρική μειονότητα, και το εναπομείναν ερώτημα για το Κοσσυφοπέδιο, σημαίνει ότι η Σερβία και η Ουγγαρία θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται περισσότερο από ποτέ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι υπέρ της υποστήριξης του καθεστώτος του Κιέβου και των αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ανοιχτά και επανειλημμένα ότι δε θέλει να συμμετάσχει σε καμία περιπέτεια και πόλεμο. Η Σερβία διατηρεί επίσης μια ουδέτερη θέση πολιτικά, αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι φιλορώσοι λόγω της δικής τους εμπειρίας με το ΝΑΤΟ και ολόκληρης της ιστορικής εμπειρίας που προηγήθηκε αλλά και μετά από αυτό.
Το γεγονός πως η Βουδαπέστη έχει καλές σχέσεις όχι μόνο με το Βελιγράδι, αλλά και με τη Republika Srpska (τη σερβική οντότητα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), είναι επίσης σημαντικό καθώς καταδεικνύει και πάλι ότι η Ουγγαρία του Orbán δε λειτουργεί μόνο με βάση αξίες και αρχές, αλλά επίσης με την ανάγκη για ένα σύμμαχο στην περιοχή. Πρακτικά, με μια ενδιαφέρουσα στροφή των ιστορικών συνθηκών, οι Ούγγροι συνειδητοποίησαν ότι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχός τους θα ήταν οι Σέρβοι, τόσο στη Σερβία όσο και στη Δημοκρατία Σέρπσκα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιγιάρτο σχολίασε τη συνάντηση σε βίντεο στη σελίδα του στο Facebook. Τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση και φιλία μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης θα συμβάλει σημαντικά στην ικανότητα της Ουγγαρίας να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει - κυρίως οικονομική, ασφάλεια και ενεργειακό εφοδιασμό.
Ο Szijjártó υπενθύμισε επίσης πως σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη ρωσική κρατική Gazprom, «το φυσικό αέριο για την προμήθεια της Ουγγαρίας έρχεται μέσω της Σερβίας και η Ουγγαρία αποθηκεύει εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τη Σερβία».
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστρέψει τις οικονομίες τους επειδή επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και μείωσαν τις προμήθειες φυσικού αερίου, κάτι που η Βουδαπέστη έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται όλο και περισσότερο με περισσότερα κοινά συμφέροντα με το Βελιγράδι και δε θα εμποδίζεται να τα επιδιώξει από κοινού μόνο και μόνο επειδή η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.
Την ιδέα συγκρότησης Στρατηγικού Συμβουλίου Σερβίας-Ουγγαρίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán στο Βελιγράδι στις 25 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο Vučić ανακοίνωσε ότι το στρατηγικό συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών θα συσταθεί το Μάιο. Καθώς η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ/ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, είναι εγγυημένο πως οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον δεν είναι ευχαριστημένες για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.