Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αποστολή αυτών των όπλων στην Ουκρανία αλλάζει σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, καθώς η Δύση θα προμήθευε ανοιχτά όπλα με ραδιενεργή ισχύ στις ουκρανικές δυνάμεις. Το DU είναι το υποπροϊόν του εμπλουτισμού ή της επανεπεξεργασίας ουρανίου για πυρηνική ενέργεια. Στον αμυντικό τομέα, αυτό το στοιχείο έχει συνδεθεί με πυρομαχικά και όπλα πυροβολικού από τις βρετανικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες. Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πυκνότητά του για να καταστεί δυνατή η διείσδυση σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια επιθέσεων.
Αν και σημαντικά λιγότερο τοξικό από το εμπλουτισμένο ουράνιο, το DU είναι στην πραγματικότητα ραδιενεργό και οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία έχουν καταγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, κυρίως όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της εισπνοής του προϊόντος. Παραμορφώσεις εμβρύων, όγκοι και άλλα σοβαρά προβλήματα έχουν επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό των περιοχών όπου αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τον βρετανικό στρατό κατά τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Προφανώς, είναι κεντρικής σημασίας για τη ρωσική κυβέρνηση να αποτρέψει αυτό το σενάριο να συμβεί στην Ουκρανία και στις περιοχές που προσχώρησαν πρόσφατα στην Ομοσπονδία.
Υπό αυτή την έννοια, σχολιάζοντας το θέμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε την ανευθυνότητα της Δύσης να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο και προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη χρήση αυτών των όπλων - τόσο για εκείνους που δέχονται επίθεση από αυτούς όσο και για τους στρατιώτες που τα χειρίζονται. Είπε επίσης ότι η προμήθεια πυρομαχικών DU αλλάζει ποιοτικά τη διάσταση της σύγκρουσης, δημιουργώντας νέες κλιμακώσεις.
«Αυτό είναι θέμα απόλυτης απερισκεψίας, ανευθυνότητας και ατιμωρησίας των Αγγλοσάξωνων, του αγγλοσαξονικού διδύμου, κυρίως του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, στις διεθνείς υποθέσεις σε έναν νέο γύρο επιθετικότητας, σύγκρουσης και αντιπαράθεσης και δίνοντας μια ποιοτικά διαφορετική διάσταση σε αυτόν (....) Όλες οι συζητήσεις που βλέπουν την ευημερία της Ουκρανίας στο μέλλον τελειώνουν με τις δηλώσεις τους για την πρόθεσή τους να προμηθεύουν οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο (...) Δεν είμαι σίγουρος ότι η Βρετανίδα κυρία [Goldie] που έκανε τη δήλωση έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της χρήσης αυτών των όπλων. Αυτή την ιστορική στιγμή υποφέρουν στην περιοχή, αλλά και οι επόμενες γενιές που ζουν σε αυτά τα εδάφη... Αυτό το συστατικό [εξαντλημένο ουράνιο] χτυπά επίσης αυτούς που χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα», είπε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Θα ήθελα να σημειώσω σχετικά πως εάν συμβούν όλα αυτά, τότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει ανάλογα - εννοώ ότι η Συλλογική Δύση έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό». Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προειδοποίησε επίσης πως «ένα ακόμη βήμα [προς την πυρηνική σύγκρουση] έχει γίνει και απομένουν όλο και λιγότερα».
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αγνόησε τις προειδοποιήσεις και επανέλαβε τα σχέδιά του να στείλει τέτοια όπλα. Βρετανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα πυρομαχικά DU δεν είναι πυρηνικά όπλα, κάτι που θα «ακύρωνε» τη ρωσική αφήγηση για την πυρηνική κλιμάκωση. Μάλιστα, εκτός από ανεύθυνη και πολεμική, η βρετανική στάση ακούγεται και ασυμβίβαστη με την πραγματικότητα, αφού το νομικό καθεστώς τέτοιων όπλων δεν είναι πλήρως καθορισμένο.
Επειδή είναι ισχυρότερα από τα συμβατικά χημικά όπλα και λιγότερο ισχυρά από τα πυρηνικά, τα πυρομαχικά DU δεν έχουν πολύ σαφή ορισμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεωρούνται πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τη νομική αρχή της αναλογίας, καθώς περιέχουν ραδιενεργό υλικό. Άλλοι πιστεύουν πως στην πραγματικότητα δεν μπορούν να θεωρηθούν πυρηνικά, αλλά ότι πρέπει να απαγορευθούν βάσει της αρχής της αναλογικότητας, καθώς οι παρενέργειές τους είναι πολύ πιο σημαντικές από το στρατιωτικό τους πλεονέκτημα.
Αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί ένα περιθώριο στην προσβεβλημένη πλευρά να ερμηνεύσει ελεύθερα την κατάσταση. Με άλλα λόγια, η Μόσχα θα μπορούσε να κατανοήσει τη χρήση του DU ως πραγματική πυρηνική επίθεση, η οποία, σύμφωνα με το στρατιωτικό της δόγμα, θα της επέτρεπε να απαντήσει χρησιμοποιώντας το ατομικό της οπλοστάσιο. Για τη Δύση, οι ρωσικές αρχές μπλοφάρουν όταν προειδοποιούν για την κλιμάκωση, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές και ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η χώρα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει «ανάλογα» σε οποιαδήποτε επιθετικότητα υποστεί.
Η αποφυγή του πυρηνικού πολέμου θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για όλους τους παγκόσμιους ηγέτες, αλλά δυστυχώς η Δύση έχει αγκαλιάσει την πολιτική ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Ρωσίας και έχει ξεκινήσει ένα κύμα κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο προς την καταστροφή. Όσο περισσότερες κόκκινες γραμμές παραβιάζονται, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει να συμβεί το χειρότερο σενάριο.
Στις 21 Μαρτίου, η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Άναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα προμήθευε στην Ουκρανία όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU). Αυτό το είδος τεχνολογίας, όπως είναι γνωστό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και έχει σοβαρές χημικές, ραδιενεργές επιπτώσεις μεταξύ των συνεπειών του. Για τη Μόσχα, αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση που παραβιάζει σαφείς κόκκινες γραμμές στη σύγκρουση.