army.mod.uk |
«Η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί με την ταπεινωτική αλήθεια πως οι μέρες του ανεξάρτητου βρετανικού στρατιωτικού πολέμου, όπως αυτές στα Φώκλαντ, έχουν τελειώσει και ότι ο μελλοντικός ρόλος της χώρας είναι απλώς να συμπληρώσει τα στρατεύματα άλλων εθνών», είπε.
Σύμφωνα με τον Κόλινς, αν η Βρετανία είχε πολεμήσει μόνη της στην Ουκρανία, θα είχε ήδη ξεμείνει από πυρομαχικά και εξοπλισμό.
Ο στρατηγός πιστεύει πως η χώρα του μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα ηγετικά μέλη του ΝΑΤΟ μόνο εάν μπορεί να δημιουργήσει έναν στρατό ικανό να πολεμήσει οπουδήποτε στον κόσμο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
"Είναι αδύνατο να ηγηθείς με το παράδειγμα στο ΝΑΤΟ ή διεθνώς, αν δεν έχουμε στρατιωτική εξουσία σε όλους τους τομείς. Είναι μεγάλος κίνδυνος να πολεμάς μόνο με πολέμους δια πληρεξούσιου. Οι δυνάμεις του πληρεξουσίου δεν μπορούν να είναι δικές σου, έχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, δεν συμπίπτουν απαραίτητα με στόχους του βρετανικού στρατού», κατέληξε ο Κόλινς.
Όπως έγραψε το Foreign Affairs, η ουκρανική σύγκρουση αποκάλυψε την αδυναμία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι χώρες της περιοχής επένδυσαν ελάχιστα στον στρατό και τα λίγα χρήματα που διατέθηκαν είχαν ως στόχο τη δημιουργία ανθρωπιστικών και αντιτρομοκρατικών αποστολών μακριά από την πατρίδα τους.