Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο τρόπος λειτουργίας που η Μόσχα προειδοποίησε πως το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει είναι ακριβώς ο ίδιος που έκανε ο Χίτλερ στην άμεση πορεία προς την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία. Εκείνη την εποχή, οι δυνάμεις του ντύθηκαν σαν Πολωνοί στρατιώτες ενώ πραγματοποιούσαν μια επίθεση προβοκάτσια εναντίον ενός γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να επιτεθεί σε αυτή τη γειτονική χώρα. Δεδομένου ότι το Κίεβο δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεξάρτητος παράγοντας, το Κρεμλίνο έστειλε επίσης προειδοποιήσεις παρακολούθησης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Τους ενημέρωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις "θα αντιδράσουν κατάλληλα "σε οποιεσδήποτε τέτοιες προκλήσεις, προσθέτοντας πως "οποιεσδήποτε ενέργειες που αποτελούν απειλή για την ασφάλειά τους θα θεωρηθούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Ο λόγος για τον οποίο η επικείμενη συνωμοσία του Κιέβου είναι τόσο επικίνδυνη είναι επειδή θα μπορούσε πολύ εύκολα να εμπλέξει τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, την οποία ορισμένοι υποπτεύονται πως έχει προθέσεις να ενσωματώσει τη Μολδαβία με βάση ιστορικές αξιώσεις σε αυτή τη γη.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου κατηγορείται από ορισμένους ότι συνεργάζεται μυστικά με το Βουκουρέστι για την επιδίωξη αυτού του σεναρίου, το οποίο θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε αυτή την πρώην ρωσική δημοκρατία, εάν συμβεί. Σχετικά με τις πιθανότητες να περάσει το Κίεβο να τα καταφέρει με την προβοκάτσια για την οποία μόλις προειδοποίησε η Μόσχα, αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική εγγενής στην ηγεσία αυτής της καταρρέουσας χώρας που εξετάζει σοβαρά αυτήν την πορεία δράσης.
Η στρατιωτικο-στρατηγική δυναμική της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία σήμερα είναι αναμφισβήτητα ένας πόλεμος Αντιπροσώπων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τείνει υπέρ της Μόσχας τους τελευταίους μήνες. Ο επικεφαλής αυτής της αντιρωσικής Συμμαχίας αναγνώρισε επίσης καθυστερημένα πως το εκ των πραγμάτων νέο μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου βρίσκεται σε μια λεγόμενη "αναμέτρηση εφοδιαστικής"/"πόλεμο φθοράς" με αυτή την στοχευμένη μεγάλη δύναμη, η οποία αποτελεί αρνητικό σημάδι για το Κίεβο, δεδομένου ότι πρέπει να αφεθεί στο έλεος της Μόσχας εάν η Δύση δεν μπορεί να διατηρήσει την κλίμακα της ένοπλης υποστήριξης.
Αν ο Ζελένσκι δε συμφωνήσει σε μια ενδεχομένως μεσολαβούμενη από την Κίνα ρωσική-ουκρανική κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί αυτό, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μετά την έναρξη των προγραμματισμένων επιθέσεων κάθε πλευράς και την περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με την επιτυχία ή την έλλειψή τους, θα μπορούσε να διερευνήσει σοβαρά αυτό το σενάριο προβοκάτσιας. Ο σκοπός με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να είναι διπλός: 1) να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την αποτυχία του Κιέβου να κρατήσει τη Ρωσία πίσω από τη γραμμή ελέγχου και 2) να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο για τη διαίρεση της στρατιωτικής εστίασης της Μόσχας.
Είναι δύσκολο να αναλυθούν οι στρατιωτικο-στρατηγικοί υπολογισμοί του, αλλά υπάρχει μια αξιόπιστη πιθανότητα ο Ζελένσκι να επηρεαστεί για να ακολουθήσει αυτό το σενάριο ακριβώς λόγω του πόσο επικίνδυνο είναι. Για να το εξηγήσουμε, προσπάθησε ήδη να ξεγελάσει το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αφού η πλευρά του βομβάρδισε κατά λάθος την Πολωνία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά είπε ψέματα ισχυριζόμενος πως ήταν στην πραγματικότητα η Ρωσία που το έκανε αυτό, το οποίο έγινε με την πρόθεση να προκαλέσει βραχύβια πυρηνική κρίση για να εξασφαλίσει περισσότερη Δυτική υποστήριξη.
Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα προηγούμενο για να περιμένουμε από αυτόν σοβαρά το σενάριο μιας προβοκάτσιας στην Υπερδνειστερία για την απόσπαση της προσοχής για στρατιωτικούς και ήπιους σκοπούς εξουσίας που εξηγήθηκαν μέχρι στιγμής σε αυτή την ανάλυση. Θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει ένα game-changer στον πόλεμο του ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αν και το πιο επικίνδυνο, αποσταθεροποιητικό, και ως εκ τούτου απρόβλεπτο, αν συμβεί. Προς το παρόν, οι παρατηρητές θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να διακρίνουν αν είναι έτοιμος να το κάνει αυτό ή όχι.
Η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια εισβολή με προβοκάτσια στην αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, η οποία ισχυρίζεται πως θα πραγματοποιηθεί από Αζοφικούς νεοναζί που θα φορούν τις στολές Ρώσων στρατιωτών. Αυτή η υποτιθέμενη πρόκληση θα χρησιμεύσει στη συνέχεια ως πρόσχημα για την Ουκρανία να εισβάλει σε εκείνη την αυτονομιστική οντότητα στην οποία η Μόσχα διατηρεί μικρό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τα μέρη που είχαν εμπλακεί προηγουμένως στον σύντομο εμφύλιο πόλεμο αυτής της μεσόγειας χώρας.