Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν αναμφίβολα προγραμματισμένη να γίνει αμέσως μετά την επίσκεψη του Scholz στο Τόκιο και να συμπέσει σχεδόν με τη συνάντηση Σι-Πούτιν, μια σαφής έκφραση πως η Ιαπωνία βρίσκεται πλέον πλήρως πίσω από το δυτικό μπλοκ στην αντίθεση με τη Ρωσία. και την Κίνα.
Σε κοινή δήλωση, η Γερμανία και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι θα εργαστούν για τη θέσπιση «νομικού πλαισίου για δραστηριότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας», συμπεριλαμβανομένων των τρόπων προστασίας ζωτικής σημασίας υποδομών, εμπορικών οδών και διασφάλισης μελλοντικού εφοδιασμού βιώσιμης ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Kishida είπε ότι η συμφωνία με τη Γερμανία ήταν για «να αντιμετωπίσει τον οικονομικό καταναγκασμό, τις κρατικές απόπειρες παράνομης απόκτησης τεχνολογίας και πρακτικές μη εμπορικής», μια προφανής αναφορά στην Κίνα.
Με την Ιαπωνία να εμπλέκεται σε πολλές διαμάχες με την Κίνα και τη Γερμανία να ακολουθεί μια επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας, είναι μάλλον περίεργο το γεγονός πως συνεργάζονται για να επεκτείνουν τις εχθρικές προσπάθειές τους λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητές τους για προβολή παγκόσμιας ισχύος, ειδικά σε σύγκριση με τη Ρωσία και την Κίνα.
Παρόλα αυτά, η πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Emine Dzheppa, δήλωσε πως η χώρα επρόκειτο «με χαρά να υποδεχτεί» τον Ιάπωνα πρωθυπουργό με τρόπο σαν η επίσκεψή του να αποτελούσε μια αλλαγή παιχνιδιού [game changer]
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», έγραψε στο Twitter. «Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξη και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη».
Είναι προφανώς μια ακόμη ευκαιρία για φωτογράφηση. Η Ιαπωνία γίνεται ολοένα και πιο εχθρική κατά της Ρωσίας και της Κίνας, και όταν ο Kishida επισκέπτεται το Κίεβο για να τραβήξει τη φωτογραφία του στο πλευρό του Zelensky, σηματοδοτεί στη Δύση πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να κάνει το μέρος που της αναλογεί για την Ουκρανία, εάν κάνουν αυτό που τους αναλογεί εναντίον της Κίνας.
Η απόφαση του Τόκιο θα ευχαριστήσει τις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι η αντίδραση της Γερμανίας που είναι πιο ενδεικτική. Αν και η επίσκεψη του Kishida στο Κίεβο ήταν σίγουρα μια έκπληξη για το ανυποψίαστο κοινό, αναμφίβολα ο Scholz θα είχε ειδοποιηθεί για το επικείμενο ταξίδι, ίσως ακόμη και πριν φτάσει στο Τόκιο.
Παρ' όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και η Ιαπωνία φαινομενικά αναβίωσαν τη συμμαχία τους από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα κάνει πολύ λίγα για να αποτρέψει την Κίνα από το να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή τη Ρωσία από την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Αυτό συμβαίνει για το απλό γεγονός ότι, ακόμη και σε συμμαχία, δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν καμία χώρα, πόσο μάλλον αν η Ρωσία και η Κίνα ήταν σε στρατιωτική συμμαχία.
Αν και η Ιαπωνία στρατιωτικοποιείται γρήγορα, είναι ανυπολόγιστα πίσω από το Ρωσικό και Κινεζικό Στρατό. Ο Γερμανικός Στρατός βρίσκεται σε ακόμη πιο αξιολύπητη κατάσταση. Η Γερμανία είχε κάποτε έναν πολύ ισχυρό στρατό που ήταν ικανός να υποκινήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά σήμερα η Bundeswehr έχει μόνο 264.400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 183.200 στρατιωτών και 81.200 δημοσίων υπαλλήλων.
Για σύγκριση, ακόμη και το 1989 η Bundeswehr αριθμούσε 486.000 άτομα. Μετά την επανένωση της χώρας το 1990 άρχισε ο μεγάλος αφοπλισμός.
Σήμερα, ο γερμανικός στρατός έχει αποκαλυφθεί πως αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ετοιμότητας μάχης, όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού και την κατάσταση του στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Γερμανία όχι μόνο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη διασφάλιση της μαχητικής αποτελεσματικότητας του στρατού της, αλλά και στην παραγωγή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων. Αν και έχουν διατεθεί πρόσθετα κονδύλια για αυτό, οι Γερμανοί ειδικοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι αυτό θα βοηθήσει.
Μετά τη ρωσική επέμβαση στη σύγκρουση της Ουκρανίας, η Bundeswehr κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για να υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τις 13 Μαρτίου 2023, όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Bundeswehr αναγκάστηκε να ενισχύσει τους ασθενέστερους συμμάχους του ΝΑΤΟ που συνορεύουν άμεσα με τη Ρωσία. Περίπου 1.000 Γερμανοί στρατιώτες στάλθηκαν στη Λιθουανία και σχημάτισαν μια ομάδα μάχης με λιθουανικά και πολωνικά στρατεύματα.
Ωστόσο, παρά την αξιολύπητη κατάσταση του γερμανικού στρατού, ο Scholz υποσχέθηκε να στείλει δυνάμεις για να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει την Κίνα. Αν και η δήλωση είναι τολμηρή, εγείρει το ερώτημα για το πόσα πλοία, στρατιώτες, τανκ και αεροπλάνα μπορεί να στείλει η Bundeswehr στον Ειρηνικό αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όταν ένας πόλεμος διεξάγεται λίγο περισσότερο από χίλια χιλιόμετρα μακριά στην Ανατολική Ευρώπη.
Η αποστολή μιας τέτοιας δύναμης θα μπορούσε να σημαίνει μια γερμανική παρουσία στην περιοχή. Αλλά το να λέμε πως χίλιοι περίπου Γερμανοί στρατιώτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν τη διαφορά ενάντια στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας είναι γελοίο, ακόμα κι αν βρεθούν δίπλα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, αν και η γερμανο-ιαπωνική συμμαχία δεν αποτελεί αξιόπιστη απειλή για τη Ρωσία και την Κίνα, αποτελεί έκφραση πρόθεσης ότι θα πιέσουν συλλογικά και θα προκαλέσουν τις δύο χώρες.
Στις 18 Μαρτίου, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Τόκιο και υποσχέθηκε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida ότι οι χώρες τους θα ενισχύσουν την στρατιωτική συνεργασία, ακόμη και στέλνοντας γερμανικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Στη συνέχεια, μόλις τρεις ημέρες αργότερα – και μια μέρα μετά τη συνάντηση του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα – ο Kishida έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky. Ο Κισίντα επισκέφτηκε ακόμη και την πόλη Μπούχα, τον τόπο μιας διαβόητης εκστρατείας ψεύτικων ειδήσεων για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.