picryl.com |
Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρέπει να εκπλαγεί κανείς από την πλήρη ασυμφωνία μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό αυτή την εβδομάδα όταν ένα μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο ρωσικό έδαφος. Η δίκαιη αγανάκτηση μιλά για ανείπωτη διπλή σκέψη και υποκρισία.
Η Ρωσία καταδικάστηκε για «αλόγιστη» και «παράνομη» συμπεριφορά αφού δύο από τα μαχητικά της αεροσκάφη αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper (UAV). Το Reaper αναπτύσσεται τόσο ως αεροσκάφος επιτήρησης όσο και ως επιθετικό όπλο ικανό να εκτοξεύει πυραύλους. Αυτό το drone εντοπίστηκε να πλησιάζει τον εναέριο χώρο που η Μόσχα έχει ορίσει εκτός ορίων σε σχέση με την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 συγκρούστηκε με το drone προκαλώντας ζημιά σε έναν από τους έλικες του. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει πως οι χειριστές τους κατέρριψαν το Reaper που συνετρίβη σε διεθνή ύδατα. Γιατί ένα UAV 32 εκατομμυρίων δολαρίων χάθηκε τόσο εύκολα;
Από την πλευρά της, η Ρωσία ισχυρίζεται πως τα μαχητικά αεροσκάφη της σβούρισαν το αμερικανικό drone με αποτέλεσμα να κάνει απότομους ελιγμούς, οπότε το UAV έχασε τον αεροναυτικό έλεγχο και συνετρίβη στη θάλασσα. Η Μόσχα έχει ρίξει την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας πρόκλησης και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις εχθρικές πτήσεις κοντά στα σύνορά της. Μια προσπάθεια ανάκτησης των συντριμμιών του drone βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Ρωσία. Τα ευαίσθητα δεδομένα πτήσης μπορεί να δείχνουν τι είδους αποστολή εκτελούσε πραγματικά το UAV. Ήταν η συγκέντρωση συντεταγμένων επιθετικής στόχευσης, όπως έκαναν πολλά τέτοια αμερικανικά UAV τον περασμένο χρόνο για να βοήθησουν το καθεστώς του Κιέβου;
Ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε από το Πεντάγωνο προφανώς από το Reaper πριν συντριβεί δείχνει τα ρωσικά αεροσκάφη να κάνουν κοντινά περάσματα και να ρίχνουν καύσιμα στο UAV. Η τροφοδοσία βίντεο διακόπτεται στιγμιαία, αλλά συνεχίζει να δείχνει προφανώς μια έλικα λυγισμένη εκτός σχήματος. Εάν το drone συνέχιζε να πετά παρά την κατεστραμμένη προπέλα, γιατί οι χειριστές του αποφάσισαν να το ρίξουν, αν αυτό συνέβη πραγματικά;
Αυξάνει την ευπιστία και τους νόμους της φυσικής να πιστεύουμε πως μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς να προκληθεί έκρηξη στον αέρα και των δύο αεροσκαφών, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το αμερικανικό drone είχε εμποτιστεί με καύσιμα αεροσκαφών πριν από το υποτιθέμενο χτύπημα υψηλής ταχύτητας.
Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός για τις μικρολεπτομέρειες του περιστατικού χάνει από τα μάτια του τη μεγαλύτερη εικόνα που είναι πολύ πιο σημαντική. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πετούν πυκνά και γρήγορα γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.
Αυτά τα drones και άλλες πλατφόρμες παρακολούθησης παρέχουν πληροφορίες στόχευσης στο καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθεί στη Ρωσία. Σημειώθηκε αύξηση των αεροπορικών επιδρομών στο έδαφος της Ρωσίας πριν από τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε πυρηνικές αεροπορικές βάσεις και ενεργειακή υποδομή. Σαφώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι de facto μέρος στον πόλεμο.
Στο τελευταίο περιστατικό, το American Reaper πλησίαζε τη ζώνη αεροπορικής ασφάλειας της Ρωσίας με τον αναμεταδότη του απενεργοποιημένο. Αυτός ο κρυφός τρόπος πτήσης έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Πενταγώνου πως το αεροσκάφος του εκτελούσε μια αποστολή «ρουτίνας». Το συμπέρασμα εδώ είναι «ρουτίνα» σημαίνει «αθώος». Δεν υπάρχει τίποτα «αθώο» στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που κατασκοπεύουν στο ρωσικό έδαφος, ενώ παρέχουν επιθετικά όπλα και στέλνουν πληροφορίες σε ένα καθεστώς του Κιέβου του οποίου οι στρατιώτες δοξάζουν τους Ναζί και τη δολοφονία Ρώσων.
Πράγματι, είναι απίστευτο ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει προσπάθεια για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της για την απαγόρευση του αμερικανικού drone. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, κλήθηκε στην Ουάσιγκτον για επίπληξη. Ο Αντόνοφ προφανώς ζήτησε από τους Αμερικανούς συνομιλητές του και τους είπε πως ήταν αυτοί που δημιούργησαν προκλήσεις.
Δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών του ΝΑΤΟ που εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου μέχρι τα δόντια –η τελευταία εξέλιξη είναι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από την Πολωνία και τη Σλοβακία– αναμφισβήτητα θα έπρεπε να είναι νόμιμο δικαίωμα για τη Ρωσία όχι απλώς να αναχαιτίζει αλλά να ανατινάζει εχθρικά drones στου ουρανούς.
Μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αν ρωσικά drones πετούσαν κοντά στο έδαφός τους με τους αναμεταδότες τους κλειστούς; Δε χρειάζεται να φανταστούμε. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τα F-22 να εκτοξεύσουν πυραύλους Sidewinder αξίας 500.000 δολαρίων για να καταρρίψουν ένα κινεζικό μετεωρολογικό μπαλόνι και άλλα αερόστατα που είχαν παραστρατήσει κατά λάθος στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.
Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι ένα υπερ-στρατιωτικοποιημένο, υπερ-εχθρικό αδίστακτο καθεστώς που δεν εξαρτάται από τη δική του παραληρηματική αίσθηση δικαιοσύνης και ύβρεως. Το αμερικανικό καθεστώς δηλώνει αθέμιτα τη Ρωσία και την Κίνα ως γεωπολιτικούς εχθρούς και, ωστόσο, αναμένει να πετάξει και να πλεύσει τα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία του όπου θέλει ως θέμα «ρουτίνας».
Σε κάποιο αόριστο βαθμό, φαίνεται, η Ουάσιγκτον αισθάνεται τον κίνδυνο μιας πιθανής σύρραξης με μια πυρηνική δύναμη. Μετά το περιστατικό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ επικοινώνησαν γρήγορα με τους Ρώσους ομολόγους τους σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγουν την κλιμάκωση. Ωστόσο, οι αρχηγοί του Πενταγώνου επανέλαβαν το υποτιθέμενο «δικαίωμά» τους να συνεχίσουν να στέλνουν drones κοντά στον ρωσικό εναέριο χώρο. Η ίδια αλαζονική στάση ισχύει για την Κίνα και την αδιάκοπη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στις λεγόμενες ασκήσεις «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου.
Ένα θεμελιώδες πρόβλημα είναι ο βαθύς παραλογισμός μεταξύ των Αμερικανών ηγετών. Θέλουν να έχουν το αυτοκρατορικό τους κέικ και να το φάνε κι αυτό. Αυτή η εξαίρεση συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Το 1960, ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 της CIA καταρρίφθηκε πάνω από τον σοβιετικό εναέριο χώρο προκαλώντας μια απόχρωση και κραυγή από τους Αμερικανούς για τη Μόσχα που είχε το θράσος να το κάνει.
Η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη πιο παράλογη. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας –παρά τους ανόητους ισχυρισμούς της ότι δεν εμπλέκεται– και όμως όταν ένα εχθρικό αεροσκάφος αναγκάζεται να πέσει, υπάρχει αστεία οργή και υπεραερισμός από τους Αμερικανούς.
Εδώ είναι ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε μια καταστροφική αντιπαράθεση. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να σταματήσουν να εξοπλίζουν το καθεστώς του Κιέβου και να βγάλουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τη Μαύρη Θάλασσα εντελώς. Όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά τη Βαλτική, το Μπάρεντς, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλες περιοχές όπου περιπλανώνται ως παγκόσμια απειλή.
Οι Αμερικανοί ηγέτες λένε ότι δε θέλουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία ή την Κίνα. Ωραία. Λοιπόν, τότε θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση. Το ανησυχητικό ερώτημα, ωστόσο, είναι ότι οι ιμπεριαλιστές αυτόκλητοι παγκόσμιοι κύριοι φαίνονται ανίκανοι να καταλάβουν καν γιατί, πώς και τι σημαίνει αποκλιμάκωση.
Ο κίνδυνος του παγκόσμιου πολέμου – και της πυρηνικής εξόντωσης – πηγάζει από την αυτοκρατορική αλαζονεία στην Ουάσιγκτον και τους δυτικούς σατράπες της που φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουν το θείο δικαίωμα να κυβερνούν τον κόσμο όπως τους αρμόζει. Υπήρξε μια εποχή που αυτοί οι εγκληματίες μπορούσαν να πετούν ατιμώρητα drones πάνω από ανυπεράσπιστα έθνη όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ανατινάζοντας γαμήλια πάρτι και δολοφονώντας αμάχους. Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει όπως δείχνει το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα.
Ένα drone 32 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκε θαμμένο χωρίς τελετές στη θάλασσα λέει πολλά για μια αποτυχημένη αυτοκρατορία.