Η νέα τραπεζική απειλή Made in USA σκορπά τρόμο στις αγορές - Στους χαμένους το πετρέλαιο

Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι δεν ήταν το τέλος του εφιάλτη κυρίως για τις χώρες της Ευρώπης. Εδώ και λίγα 24ωρα έχουμε να ανησυχούμε για μια νέα απειλή made in USA. Την κατάρρευση των –άγνωστων στην καθ’ ημάς Ελλάδα- αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank που έβαλε φωτιά στα μπατζάκια του τραπεζικού συστήματος της Γηραιάς ηπείρου. Τί κι αν ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτραπεί τυχόν επέκταση της αιφνίδια κρίσης και επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες.

Από: energia.gr / Του Αδάμ Αδαμόπουλου

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για να στηρίξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση, απέτυχαν να διαλύσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή μετάδοση της “μόλυνσης” σε άλλους δανειστές ανά τον πλανήτη.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε χθες, πρώτη ημέρα συναλλαγών της νέας εβδομάδας, ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες απώλεσαν περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με τις συνολικές απώλειές τους για το τριήμερο να φθάνουν σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, με τη μετοχή της First Republic Bank να «βουτά» πάνω από 60%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνιστά τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στα χρονικά των ΗΠΑ μετά την κρίση στην αγορά των subprime που οδήγησε σε πτώχευση την 4η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της χώρας, Lehman Brothers.

Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και αιφνιδίασε αρχικά τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Χθες Δευτέρα, 13 Μαρτίου, η HSBC, μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, με ισολογισμό σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την θυγατρική της Silicon Valley Bank, SVB UK, για λιγότερο από το αντίτιμο μιας κούπας καφέ Σε άλλα σημεία του πλανήτη, η είδηση της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας οδήγησε σε «βουτιά» τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν ήταν όμως μόνο ο τραπεζικός τομέας που θορυβήθηκε από το γεγονός. Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν υπό καθεστώς έντονης νευρικξότητας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του αργού

Έτσι, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Απριλίου έκλεισε στα 80,77 δολάρια ανά βαρέλι, μ ποσοστιαία κάμψη 2,43%, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, διαμορφώθηκε στα 74,64 δολάρια ανά βαρέλι, με οριακή υποχώρηση 0, 21%, έχοντας όμως διορθώσει ανοδικά ύστερα από τις απώλειές της κατά σχεδόν 3% νωρίτερα χθες το πρωΐ.

«Οι traders ενέργειας δεν περίμεναν ότι η κατάρρευση του 16ου μεγαλύτερου δανειστή στην Αμερική θα πυροδοτούσε ένα μεγάλο κύμα αποφυγής κινδύνου που θα έστελνε το Brent κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε αναλυτής της αγοράς.

Τέλος, από χθες έχει ενταθεί και η φημολογία που ασπάζονται κορυφαίοι αναλυτές ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) είναι πιθανό να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αν όχι να προβεί σε μείωση του κόστους δανεισμού χρήματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μία εβδομάδα, οι οικονομολόγοι της Barclays προέβεψαν ότι η Fed στην επόμενη συνεδρίασής της, στις 21 και 22 Μαρτίου, θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης από 25 μονάδες βάσης. Οι εξελίξεις τους υποχρέωσαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών και τώρα να προβλέπουν μηδενική αύξηση του κόστους δανεισμού.

 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail