Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η επίσκεψη του αρχηγού της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι είχε την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν τη θέση που θα καταλάβει το Βερολίνο στο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εν μέσω της οικονομικής, ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, η ηγετική θέση που διατηρούσε προηγουμένως η Γερμανία στην ήπειρο (σε συνεργασία με τη Γαλλία) έχει κλονιστεί έντονα τα τελευταία χρόνια - γεγονός που παρακινεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναζητήσει συμφωνίες που επιτρέπουν να ανακτήσει την κατάστασή της.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Alexander Rahr, Γερμανός πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής της Ευρασιατικής Κοινωνίας, δήλωσε: «Η Γερμανία θέλει, ούτως ή άλλως, να αποκαταστήσει την ηγεσία της στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια, την υποστήριξη και την ευλογία της Αμερικής».
Όπως ήταν αναμενόμενο, για να αποκτήσει μια τέτοια «ευλογία», η τακτική που χρησιμοποίησε ο Scholz ήταν να φανεί ακόμη πιο πρόθυμος να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Ο Γερμανός Καγκελάριος πρότεινε συζητήσεις για τον ρόλο της χώρας του στη σύγκρουση και τόνισε τη δέσμευσή του να βοηθήσει το Κίεβο. Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την προσπάθεια να βοηθήσει την Ουκρανία και αμφότεροι ενίσχυσαν τη φιλία τους.
«Εσείς (ο Όλαφ Σολτς) ανεβάσατε το βήμα για να παρέχετε κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη. Και θα έλεγα, πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, η ηθική υποστήριξη που δώσατε στους Ουκρανούς ήταν βαθιά.», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, ο Scholz δε φαίνεται να έχει ακούσει κάτι πολύ ιδιαίτερο από τον Μπάιντεν σχετικά με το γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη. Σημαντικές συμφωνίες δεν υπογράφηκαν και θέματα μεγάλου στρατηγικού ενδιαφέροντος δε φαίνεται να συμπεριλήφθηκαν στις συνομιλίες. Συνοψίζοντας, η συνάντηση δεν είχε περιεχόμενο αντάξιο μιας συνόδου κορυφής μεταξύ δύο ηγετών παγκόσμιων δυνάμεων. Αυτό έμοιαζε περισσότερο με μια συνάντηση που θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, καθώς το κεντρικό θέμα ήταν να συζητηθεί η κατάσταση μιας άλλης χώρας - της Ουκρανίας. Αν ο Scholz περίμενε ότι ο Μπάιντεν θα ήταν «ευαρεστημένος» με τη γερμανική προθυμία να βοηθήσει το Κίεβο και να υποστηρίξει να «ευλογήσει» τα γερμανικά έργα σε αντάλλαγμα, ο στόχος σίγουρα απέτυχε.
Ο Rahr θεωρεί πως ο Scholz δέχτηκε "ένα χαστούκι από τις ΗΠΑ" και ότι ο καγκελάριος "δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να υπακούσει". Ο ειδικός υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν έκανε πολλές περιοδείες στην Ευρώπη, επισκέφθηκε χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, αλλά αγνόησε τη Γερμανία. Σαφώς, ο Scholz δεν θεωρείται «ίσος» από τον Μπάιντεν, και δεν «αξίζει να τον επισκεφτεί». Αυτό φαίνεται ότι οδήγησε σε πολλές επικρίσεις εντός της Γερμανίας για την επίσκεψη του καγκελάριου στην Ουάσιγκτον.
«Γίνεται πολύς λόγος στη Γερμανία για το γιατί ο Σολτς πρέπει πραγματικά να πάει στην Ουάσιγκτον τώρα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζητούν τα πάντα στο τηλέφωνο, οπότε τι θα μπορούσε να ώθησε τον Μπάιντεν να καλέσει τον Σολτς στο χαλί στην Ουάσιγκτον; Νομίζω πως εν πολλοίς έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν ήταν πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά δεν επισκέφτηκε τη Γερμανία. Δεν έχει επισκεφθεί τη Γερμανία ως πρόεδρος, μέχρι τώρα. Ήταν δύο φορές στην Πολωνία και με αυτό τόνισε ξεκάθαρα ότι η Πολωνία είναι η κύριος σύμμαχος στην Ευρώπη γι' αυτόν σήμερα. Πιστεύω πως είναι ένα χαστούκι για τη Γερμανία», είπε ο Rahr.
Σαν να μην αρκούσε η λήψη μιας παθητικής στάσης και η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αφού αγνοηθήκατε επανειλημμένα από τον Μπάιντεν, εξακολουθεί να υπάρχει ο επιβαρυντικός παράγοντας που σχετίζεται με το Nord Stream. Τον τελευταίο καιρό, η συζήτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου είναι ένα θέμα της τάσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες άνθρωποι εντός και εκτός Γερμανίας έχουν συγκλονιστεί από τις αναφορές ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταστρέψει τους αγωγούς φυσικού αερίου. Και ο Scholz απλώς αγνόησε αυτή την κατάσταση και επισκέφτηκε την κατηγορούμενη χώρα.
Ο Rhar ισχυρίζεται πως οι Γερμανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ήδη την αλήθεια για την υπόθεση και ότι η κυβέρνηση Scholz γνωρίζει πως η χώρα δέχτηκε επίθεση από τις ΗΠΑ, αλλά προσθέτει ότι ο Scholz δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί, να αγνοήσει και να συνεχίσει να προσπαθεί να μοιάζει περισσότερο ένας «καλός φίλος» για την Ουάσιγκτον, αφού η Γερμανία δεν έχει άλλη στρατιωτική προστασία εκτός από το ΝΑΤΟ.
«Μου φαίνεται πως όλα είναι ήδη ξεκάθαρα για τον Scholz. Δεν πιστεύω ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ή οι στρατιωτικές δομές της Ευρώπης, που έπρεπε να γνωρίζουν τι συνέβη, έχουν αμφιβολίες για τον ρόλο των ΗΠΑ στην [καταστροφή των αγωγών Nord Stream]. Και υπήρξαν δημοσιεύσεις και έρευνες για αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά ο Scholz κατανοεί επίσης ξεκάθαρα πως είναι αδύνατο να ενεργήσει κανείς εναντίον της Αμερικής, επειδή σήμερα η Αμερική παρέχει στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αυτή την ασφάλεια, αυτή την πυρηνική ομπρέλα που η ίδια η Ευρώπη δεν έχει», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, η αποτυχία της κυβέρνησης Scholz δείχνει πώς οι ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί τρομερός σύμμαχος για τις χώρες εταίρους τους. Η αμερικανική διεθνής συμπεριφορά συνίστατο απλώς στην απαίτηση όπλων για τον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας, ενώ παράνομα μέτρα καταναγκασμού (όπως κυρώσεις) και ακόμη και τρομοκρατικές δολιοφθορές (όπως η υπόθεση Nord Stream) λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα για να βλάψουν αυτούς τους ίδιους συμμάχους.
Η υπόθεση είναι απλή στην κατανόηση: υποτάσσοντας τους εταίρους της και καθιστώντας τους πιο υποταγμένους και εξαρτημένους, η Ουάσιγκτον εδραιώνει μια ζώνη επιρροής στη μέση της τρέχουσας διαδικασίας γεωπολιτικής μετάβασης στην πολυπολικότητα. Δεν ήταν τυχαίο ότι πολλά έργα κυριαρχίας στην Ευρώπη, όπως το ίδιο το Nord Stream, η συμφωνία ΕΕ-Κίνας και το σχέδιο για έναν ευρωπαϊκό στρατό, έχουν εγκαταλειφθεί ή υπονομευθεί από πέρυσι.
Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσεις τις ΗΠΑ, αυτό είναι ένα βήμα που θα γίνει αναπόφευκτο για τους Γερμανούς. Εάν ο Scholz παραμείνει υποταγμένος στην Ουάσιγκτον ακόμη και μετά από τις πρόσφατες δολιοφθορές, η κυβέρνηση θα εισέλθει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση νομιμότητας.