Παράπλευρη δολοφονία 13 χρόνια μετά… Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται για να λέει την αλήθεια

REUTERS
Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί τη 13η επέτειο από τη δημοσίευση του παγκοσμίου φήμης πλέον βίντεο που είναι γνωστό ως "Colateral Murder". Το σύντομο βίντεο κλιπ διάρκειας περίπου 39 λεπτών δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία 18 Ιρακινών πολιτών από αμερικανικά στρατεύματα που πετούσαν με ελικόπτερα Απάτσι πάνω από τη Βαγδάτη.

Editorial - Strategic Culture / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δολοφονίες σημειώθηκαν το πρωί της 12ης Ιουλίου 2007, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής του Ιράκ μετά τον παράνομο πόλεμο ΗΠΑ-Βρετανίας που ξεκίνησε εναντίον της αραβικής χώρας το 2003 (η 20ή επέτειος του πολέμου γιορτάστηκε τον περασμένο μήνα). Ο πόλεμος ΗΠΑ-Βρετανίας στο Ιράκ, ο οποίος χτίστηκε πάνω σε ένα σωρό κατάφωρα ψέματα σχετικά με υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής, είχε ως αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους και έναν καταρράκτη φρικτών επιπτώσεων για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και μάλιστα πέραν αυτής.

Όταν το "Collateral Murder" κυκλοφόρησε στις 5 Απριλίου 2010, ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και αποτέλεσε έναν κεραυνό για την αλήθεια επειδή εξέθεσε με μοναδικό τρόπο τη συστηματική εγκληματικότητα πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βρετανού συνεργού τους στο Ιράκ. Ο αντίκτυπος της αποκάλυψης ήταν εκτεταμένος. Τα πέπλα της εξαπάτησης και των ψεμάτων που κρατούσαν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο σκίστηκαν. Οι ψευδείς εικόνες αυτών των αυτοκρατορικών δυνάμεων καταστράφηκαν για πάντα.

Ωστόσο, ο άνθρωπος που δημοσίευσε αυτήν την αλήθεια, ο Τζούλιαν Ασάνζ, κρατείται σήμερα σε ένα βρετανικό μπουντρούμι βασανιστηρίων. Μπορεί να υπάρξει πιο γραφική καταδίκη της κρατικής διαφθοράς των ΗΠΑ και της Βρετανίας;

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Assange (51) ίδρυσε το Wikileaks το 2006 ως εκδοτικό ιστότοπο αφιερωμένο στους καταγγέλλοντες για να βοηθήσει στην αποκάλυψη της πολεμικής προπαγάνδας. Σε αντίθεση με άλλα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, το Wikileaks είχε το θάρρος και την ακεραιότητα να δημοσιοποιήσει το βίντεο που έγινε γνωστό ως «Παράλληλη δολοφονία».

Τα επόμενα χρόνια, το Wikileaks κέρδισε τον παγκόσμιο σεβασμό και τα βραβεία για τη δημοσίευση πολλών άλλων πρωτοποριακών μυστικών εγγράφων που αποκάλυψαν άλλα εγκλήματα πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και αμέτρητες παράνομες ξένες ίντριγκες, διπλωματικά βρώμικα κόλπα και τη μαζική εγκληματική κατασκοπεία από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες εναντίον υποτιθέμενων συμμάχων και πολιτών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών.

Τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά μέσα ενεπλάκησαν αργά και επωφελήθηκαν από τις πρωτοποριακές εκθέσεις που διευκόλυνε το Wikileaks, παρόλο που ήταν το Wikileaks που είχε πρωτοστατήσει με την προηγούμενη δημοσίευσή του για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα βρετανικά κατεστημένα δεν συγχώρεσαν ποτέ τον Τζούλιαν Ασάνζ για την αλήθεια και τη μοιραία ζημιά που προκάλεσε στις αξιώσεις τους. Ο Ασάνζ αποκάλυψε τους απατεώνες και τους εγκληματίες στα υψηλά αξιώματα, οι οποίοι είναι ντροπιαστικά ακόμη ελεύθεροι σήμερα άνθρωποι όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ενώ είναι ανησυχητικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για εγκλήματα πολέμου, όμως τουλάχιστον μια παρηγοριά που φέρνουν οι δημοσιεύσεις του Wikileaks είναι η σοβαρή υπονόμευση που προκάλεσε στην υποτιθέμενη ηθική εξουσία που οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είχαν συχνά καταχραστεί για να δικαιολογήσουν τους επιθετικούς πολέμους τους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σε αυθαίρετη κράτηση στη Βρετανία για σχεδόν 11 χρόνια. Αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για ψευδείς κατηγορίες για σeξουαλικά αδικήματα (οι οποίες έκτοτε έχουν απορριφθεί). Αργότερα απομακρύνθηκε βίαια από την πρεσβεία από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 και φυλακίστηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Ασάνζ κρατείται σε απομόνωση υπό συνθήκες που ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών Νιλς Μέλτσερ περιγράφει ως «βασανιστήρια». Οι αμερικανικές και βρετανικές κρατικές αρχές έπαιξαν με τον Ασάνζ σαν μια υπερμεγέθη γάτα με το ποντίκι. Μια νομική διαδικασία για την επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ είναι παρωδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ασάνζ θα δικαστεί ως κατάσκοπος και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών σε μια υπερ-μέγιστη φυλακή.

Είναι ένα σοκαριστικό και τρομακτικό γεγονός ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υποβληθεί σε όλη αυτή τη δίωξη ενώ ήταν προφυλακισμένος. Δεν έχει καταδικαστεί για κανένα αδίκημα.

Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του Ασάνζ για τη δέουσα νομική διαδικασία έχουν καταρριφθεί από τα δυτικά κράτη που εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του κράτους δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εκτίθενται ως γκροτέσκοι απατεώνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία παρουσιάζονται άθλιες στη σιωπηλή συνενοχή τους. Τόσο πολύ εκτεθειμένα είναι τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που σε παλαιότερο στάδιο είχαν τεράστια κέρδη από τη δημοσίευση σκανδάλων από τον Ασάνζ στο Wikileaks, αλλά τα οποία τώρα αγνοούν με σκληρή και δειλή αδιαφορία. Παρόλο που, κατά ειρωνικό τρόπο, η μοίρα του Ασάνζ θα μπορούσε να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου – τις αρχές που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανακηρύσσουν ιερές.

Η συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ασάνζ, από την παράνομη κατασκοπεία από τη CIA στις υποτιθέμενες ιδιωτικές συνομιλίες του με τους δικηγόρους του έως τις κλήσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τη δολοφονία του, αποτελούν ισχυρή βάση για την απόρριψη της υπόθεσης έκδοσής του. Υπάρχει προηγούμενο στην περίπτωση του Ντάνιελ Έλσμπεργκ που κυκλοφόρησε απόρρητες πληροφορίες γνωστές ως «Έγγραφα του Πενταγώνου» το 1971, οι οποίες αποκάλυπταν τα συστηματικά ψέματα που ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εξίσου γενοκτονικό πόλεμο κατά του Βιετνάμ (όπως στο Ιράκ δεκαετίες αργότερα). Η δίωξη του Έλσμπεργκ σταμάτησε το 1973, αφού αποκαλύφθηκε πως η ομάδα υπεράσπισής του κατασκοπεύτηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η υπεράσπιση του Ασάνζ είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο ισχυρή. Ως εκδότης δημοσίευσε το «Colateral Murder» και άλλα απόρρητα έγγραφα. Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ ήταν εκείνη την εποχή υπάλληλος του Πενταγώνου που είχε ορκιστεί μυστικότητα. Η σωστή αναλογία θα ήταν να συγκρίνουμε τον ρόλο του Ασάνζ με αυτόν των εφημερίδων που δημοσίευσαν τα «Έγγραφα του Πενταγώνου». Εάν δεν υπήρχαν διώξεις εναντίον των New York Times και της Washington Post για την κάλυψή τους τότε, γιατί ο Ασάνζ να πέσει θύμα τώρα;

Προς αιώνια τιμή του, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ υπήρξε ειλικρινής πρωταθλητής των Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μια σκληρή και ιδιότροπη ανατροπή της μοίρας που ο 92χρονος και τώρα ετοιμοθάνατος Έλσμπεργκ έχει επαινεθεί για τη θαρραλέα αφήγηση της αλήθειας του, ενώ ο Ασάνζ υπόκειται σε εκδικητική φυλάκιση.

Αν ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ είχε την άδεια να έχει την ελευθερία του, τόσο περισσότερο θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο και για  Τζούλιαν Ασάνζ. Πολλοί καλοθελητές προσεύχονται ο Ασάνζ να μην γίνει άλλη μια παράπλευρη δολοφονία με άδικα δικαστικά μέσα 13 χρόνια μετά. Πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Και οι δύο άνδρες αποκάλυψαν τα ψέματα πίσω από τους αυτοκρατορικούς πολέμους της Αμερικής στο Βιετνάμ και το Ιράκ. Ο κόσμος τους οφείλει ένα ανεκτίμητο χρέος ευγνωμοσύνης για την αλήθεια. Γιατί μόνο μέσω της γνώσης της αλήθειας μπορούμε ενδεχομένως να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όμως, έρχεται μια μέρα απολογισμού για τους αυτοκρατορικούς πολέμαρχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail