Η τραπεζική κρίση χειροτερεύει! Απραγματοποίητες απώλειες 1,7 τρισ. δολαρίων διαφαίνονται καθώς οι τράπεζες των ΗΠΑ αιμορραγούν γρήγορα στις καταθέσεις

pixabay
Εάν το τραπεζικό μας σύστημα δε βρει τρόπο να αλλάξει τα πράγματα, ολόκληρη η οικονομία μας θα βρεθεί σύντομα σε έναν κόσμο πληγωμένο. Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αρχίζουν να δυσκολεύονται πολύ με τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει λιγότερα στεγαστικά δάνεια, λιγότερα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, λιγότερα δάνεια αυτοκινήτων και λιγότερες πιστωτικές κάρτες που εκδίδονται. Επομένως, θα πρέπει να μας ανησυχεί πολύ το γεγονός πως οι τράπεζες των ΗΠΑ αιμορραγούνσ τις καταθέσεις με έναν απολύτως εκπληκτικό ρυθμό αυτήν την στιγμή.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 15 Μαρτίου, 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τις τράπεζες των ΗΠΑ. Ήταν πολύ κακό, αλλά μόλις μάθαμε ότι τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα την επόμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 22 Μαρτίου, 126 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τις τράπεζες των ΗΠΑ:

Οι καταθέτες απέσυραν άλλα 126 δισεκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Federal Reserve. Αυτή τη φορά η εκροή προήλθε από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας.

Αλλά αυτή η τραπεζική κρίση δεν ξεκίνησε το Μάρτιο, όπως πολλοί έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είχαν αποσυρθεί από τις τράπεζες των ΗΠΑ και αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό άγχος:

Η πρόκληση που δημιουργούν οι εκροές καταθέσεων για όλες τις τράπεζες είναι ότι εάν αυξήσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις τους για να διατηρήσουν τους πελάτες, αυτό θα μπορούσε να τις καταστήσει λιγότερο κερδοφόρες. Αλλά αν χάσουν πάρα πολλούς πελάτες, όπως έκανε η Silicon Valley Bank, εγκαταλείπουν κρίσιμη χρηματοδότηση και μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψουν τις αναλήψεις.

Οι πελάτες της Silicon Valley Bank απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα, αφήνοντας την τράπεζα με αρνητικό υπόλοιπο 958 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν πολλοί καταθέτες αρχίζουν να βγάζουν τα χρήματά τους, οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να έχουν αρκετά μετρητά.

Δυστυχώς, οι τράπεζες των ΗΠΑ κάθονται σε ένα τεράστιο βουνό απραγματοποίητων ζημιών αυτήν την στιγμή.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε πως οι τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μη πραγματοποιηθείσες απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα ομόλογα που κατέχουν λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, αλλά τώρα μας λένε ότι στην πραγματικότητα είναι 780 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και όταν ρίχνετε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, οι απραγματοποίητες ζημίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές μας ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια:

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου έριξε μια βαθύτερη ματιά στις απραγματοποίητες ζημίες που πιθανότατα είχαν οι τράπεζες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πραγματικές απώλειες σε χρεόγραφα των τραπεζών ήταν 780 δισεκατομμύρια δολάρια, όχι 620 δισεκατομμύρια δολάρια όπως εκτιμάται από το FDIC.

Αλλά οι συγγραφείς προχώρησαν βαθύτερα, σημειώνοντας σωστά: «Τα δάνεια, όπως και οι τίτλοι, χάνουν επίσης αξία όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν».

Διαπίστωσαν ότι οι συνολικές μη πραγματοποιηθείσες απώλειες το Δεκέμβριο του 2022 ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση, οι συγγραφείς σημείωσαν πως «οι απώλειες από την αύξηση των επιτοκίων είναι συγκρίσιμες με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα». Δεν έχουμε βγει από αυτήν την τραπεζική κρίση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Άουτς.

Η Federal Reserve προειδοποιήθηκε να μην αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα.

Αλλά το έκανε, και τώρα έχει σπάσει ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα.

Στην πραγματικότητα, ο Nouriel Roubini προειδοποιεί πως «οι περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται τεχνικά κοντά σε πτώχευση» σε αυτό το στάδιο:

Ο Ρουμπίνι επισημαίνει επίσης ότι η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε σε μείωση της αγοραίας αξίας των άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των αμερικανικών τραπεζών στην πραγματικότητα ανέρχονται σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια ή στο 80% του κεφαλαίου τους.

Σύμφωνα με τον Roubini, η «μη πραγματοποιηθείσα» φύση αυτών των ζημιών προέρχεται από το ισχύον ρυθμιστικό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμούν τους τίτλους και τα δάνεια στην ονομαστική τους αξία και όχι στην πραγματική τους αγοραία αξία.

Ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται τεχνικά σχεδόν σε κατάσταση αφερεγγυότητας

Είμαστε σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η αλήθεια είναι πως δεν οδεύουμε απλώς σε «ύφεση».

Αυτό που δυνητικά αντιμετωπίζουμε είναι μια κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διαδραματιστεί πλήρως αυτή η κρίση.

Αλλά ακόμα και τώρα, τα συμπτώματα αρχίζουν να ξεσπούν παντού γύρω μας.

Για παράδειγμα, η McDonald's μόλις αποφάσισε να κλείσει όλα τα γραφεία της στις ΗΠΑ, ενώ αποφασίζουν ποιοι από τους υπαλλήλους τους θα συνεχίσουν να δουλεύουν για αυτούς:

Η McDonald's κλείνει τα γραφεία της στις ΗΠΑ για λίγες μέρες αυτή την εβδομάδα, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να ενημερώσει τους εργαζομένους για απολύσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με έκθεση.

Η αλυσίδα μπέργκερ με έδρα το Σικάγο ανέφερε σε εσωτερικό email ότι οι εταιρικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ και κάποιο προσωπικό στο εξωτερικό θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι ενώ η εταιρεία ειδοποιεί τους ανθρώπους για την κατάσταση της εργασίας τους εικονικά, ανέφερε η Wall Street Journal την Κυριακή.

Όπως τόσες άλλες μεγάλες εταιρείες κάνουν αυτές τις μέρες, η McDonald's πρόκειται να απολύσει άτομα μέσω email.

Τι φρικτό πράγμα να κάνεις.

Φυσικά, όταν οι άνθρωποι απολύονται μπορούν να ανταποκριθούν πολύ συναισθηματικά και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της διοίκησης και εκείνων που έχουν απολυθεί μπορεί να γίνουν αρκετά έντονες.

Έτσι, η ενημέρωση των ανθρώπων ότι απολύονται όταν βρίσκονται εκτός γραφείου είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ένα πραγματικά άκαρδο πράγμα να κάνει κάποιος.

Υπάρχει τόσο λίγη πίστη στον εταιρικό κόσμο σήμερα. Μπορείς να χύνεις την καρδιά και την ψυχή σου σε μια εταιρεία για δεκαετίες, και μετά μια μέρα έρχεται ένας λίγο πιο κρίσιμος αριθμός και ξαφνικά αποφασίζει ότι έχεις γίνει αναλώσιμος.

Είδαμε τόσες πολλές απολύσεις τους τελευταίους μήνες, και πολλές άλλες είναι στο δρόμο.

Και σε αυτό το σημείο ένα επιβλητικό 72 τοις εκατό όλων των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομία χειροτερεύει:

Μια νέα έρευνα δείχνει πως το 83% των Αμερικανών ενηλίκων θεωρούν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ως «μόνο δίκαιες» ή «κακές», ανέφερε η Gallup. Επιπλέον, το 72% πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες γίνονται «χειρότερες».

Δυστυχώς, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν είναι ότι αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Όλες οι φυσαλίδες έχουν αρχίσει να σκάνε και ολόκληρο το σύστημά μας αρχίζει να τρέμει βίαια.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν να κρατηθείτε γερά, γιατί έχουμε μια πολύ δύσκολη διαδρομή μπροστά μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail