Το Ιράν συμβουλεύει τις ΗΠΑ να πάρουν μαθήματα από την ταπεινωτική ήττα στην έρημο Ταμπάς το 1980

Η φωτογραφία του αρχείου δείχνει τα απομεινάρια των αμερικανικών ελικοπτέρων μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση στην έρημο Tabas του Ιράν το 1980.
Freepen.gr - Το Ιράν υπενθύμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες την ταπεινωτική ήττα του στην Επιχείρηση Eagle Claw στην έρημο Tabas το 1980, συμβουλεύοντας την Ουάσιγκτον να αντλήσει διδάγματα από το ιστορικό φιάσκο και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες εχθρότητας προς το ανθεκτικό ιρανικό έθνος, γράφει το presstv.ir.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα για την 43η επέτειο της αποτυχημένης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είπε πως η χώρα έχει «αυξανόμενη εξουσία» και συνεχίζει να καθιστά αναποτελεσματικές τις αμερικανικές κυρώσεις και απειλές.

«Η 25η Απριλίου 1980 θυμίζει την επιθετική ενέργεια των ειδικών δυνάμεων μάχης του αμερικανικού καθεστώτος στην εδαφική ακεραιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και την παράνομη είσοδό τους στην έρημο Ταμπάς», αναφέρει.

«Η επιθετική ενέργεια και η παραβίαση των διεθνών κανονισμών από τον εγκληματικό αμερικανικό στρατό κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με υποδειγματική επιτυχία υπό το φως της θείας χάρης».

Υπενθυμίζοντας την ιστορική αποτυχία του Αμερικανικού Στρατού, το Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον «να αναλογιστεί και να αντλήσει διδάγματα από τα αποτελέσματα αυτής της δράσης και των εχθρικών προσεγγίσεων και μέτρων για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες κατά του αντιστασιακού και περήφανου έθνους του Ιράν».

«Τώρα, 43 χρόνια μετά την αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης στην επιχείρηση Ταμπάς, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προχωρά με αυξανόμενη εξουσία… στο δρόμο της υλοποίησης των θεμελιωδών συνθημάτων της Ισλαμικής Επανάστασης, της διατήρησης της εθνικής ανεξαρτησίας, της ευημερίας και της εμβάθυνσης φιλικών σχέσεων με έθνη,…χώρες και διεθνείς οργανισμούς, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη διατήρηση των κοινών συμφερόντων, εκτός από την εξουδετέρωση κάθε είδους αμερικανικών απειλών και κυρώσεων». 

Στις 24-25 Απριλίου 1980, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν την Επιχείρηση Eagle Claw, υπό την άμεση εντολή του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τα 52 άτομα προσωπικό της πρεσβείας τους που κρατούνταν στην Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η επιχείρηση, ωστόσο, απέτυχε καθώς μια αμμοθύελλα ανέκοψε τις αμερικανικές δυνάμεις και τα ελικόπτερα τους στην έρημο Ταμπάς του Ιράν.

Πολλοί πιστεύουν πως το περιστατικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα του Κάρτερ στις προεδρικές εκλογές του 1980 στις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail