Εκλογές 2023: Πρόβλημα οι νέοι για τη ΝΔ

Eurokinissi

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς, παρά τη διόρθωση των ποσοστών που έγινε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλουν να έχουν μία σαφή εικόνα για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες που θα βρεθούν στην κάλπη.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων παραδέχονται ότι οι πολίτες με πολλή δυσκολία απαντάνε σε όλες τις ερωτήσεις, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για το κατά πόσον τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κρίσιμη δεξαμενή των 420.000 νέων ψηφοφόρων προφανώς δεν εμφανίζεται στις μετρήσεις, καθώς παραδοσιακά οι νέοι αποφεύγουν να πάρουν μέρος σε τέτοιες διαδικασίες.

Αντισυστημικοί ή στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το κεφάλαιο των νέων ψηφοφόρων αποτελεί πάντως για την κυβέρνηση μία σημαντική παράμετρο της εκλογικής διαδικασίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια προς τα πού θα στραφούν όσοι σήμερα είναι 17, 18 και 19 χρονών.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς δεν ξεχνούν ότι τα παιδιά αυτά είναι οι νέοι της πανδημίας και του κινήματος της πλατείας, οι οποίοι ταυτίστηκαν περισσότερο απ’ όλους με τους νεκρούς στα Τέμπη, καθώς η πλειονότητα των αδικοχαμένων επιβατών είχε την ίδια ηλικία με αυτούς.

Το ερώτημα λοιπόν για τα κυβερνητικά στελέχη είναι εάν οι νέοι αυτοί θα κατευθυνθούν προς κάποιο μικρότερο «αντισυστημικό» κόμμα ή εάν θα κατευθυνθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του μία μεγάλη ποσοστιαία αύξηση.

Γι’ αυτό άλλωστε η υποψηφιότητα του ράπερ Μιθριδάτη έφερε μεγάλο εκνευρισμό και ένταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στην κυβέρνηση δεν ξεχνάνε άλλωστε ότι μέσα στην πανδημία ο γνωστός τραγουδοποιός είχε ανεβάσει ένα δωδεκάλεπτο βίντεο με τίτλο «Για να μην στα χρωστάω», το οποίο μόνο την πρώτη μέρα είχαν δει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Πολίτες προφανώς που ξέρουν να χειρίζονται τα ηλεκτρονικά μέσα και έχουν άμεση επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από δύο εβδομάδες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο TikTok με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ενώ τις τελευταίες ημέρες μέσω του Facebook επιχειρεί να προσεγγίσει τους νέους:

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ήταν μία χώρα αφιλόξενη για τους νέους της και δεν τους έδινε τις ευκαιρίες που έπρεπε. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους για την επόμενη τετραετία, εάν μας εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, ειδικά των νέων, πολύ πιο εύκολη και δημιουργική, ώστε να αισθανθούν ξανά ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός γνωστοποιώντας την έναρξη του προγράμματος για προσιτή και ποιοτική στέγη για τις ηλικίες 25 έως 39 ετών.

Ο τρόμος του σούπερ μάρκετ

Η δεύτερη κατηγορία πολιτών που φοβίζει το κυβερνών κόμμα έχει να κάνει με την αγορά και με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επειδή στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ενισχύθηκαν με τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές μέσα στην πανδημία, αλλά η συνέχεια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εξ αιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας έφεραν μοιραία την αύξηση του ιδιωτικού και επαγγελματικού τους χρέους, ενώ ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

Η ακρίβεια ακουμπάει, όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, η οποία εμφανίζεται να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν φτάσει στα ύψη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει φτάσει στο 14% και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με το καλάθι του νοικοκυριού αλλά ούτε και με το food pass.

Το ακροδεξιό αγκάθι

Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγινε γνωστό ότι ο πρωτόδικα καταδικασμένος ναζιστής, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, βρήκε τη «λύση» στο πρόβλημά του βάζοντας επικεφαλής τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου απλή, καθώς ο πρώην αντιεισαγγελέας και τον νόμο γνωρίζει πολύ καλά και σύμφωνα με όσα είπε θα προσαρμόσει το καταστατικό του κόμματος στις προϋποθέσεις του νόμου. Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι ο Κασιδιάρης δεν θα μπορέσει τελικά να κατέβει στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός πάντως επιχείρησε σε πρόσφατη ομιλία του να προσεγγίσει και όσους ψηφοφόρους της Ν.Δ. κοιτάζουν σήμερα προς την Άκρα Δεξιά λέγοντας: «Να θυμίσουμε σε αυτούς που “αλληθωρίζουν” προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη. Ποιοι στήριξαν την εθνική άμυνα, ποιοι επένδυσαν και απέκτησε η χώρα Rafale και Belharra, ποιοι προστάτευσαν τα σύνορα, ποιοι στήριξαν τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό τους».

 

 

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail