Η Ουκρανία θα ξεκινήσει την επίθεσή της έως τις 30 Απριλίου, επέτειο του θανάτου του Χίτλερ - Newsweek

Πολλά έχουν ειπωθεί για την αναμενόμενη εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, με πολλούς δυτικούς αναλυτές να προβλέπουν πως θα ξεκινήσει σύντομα. Μάλιστα, το Newsweek επικαλέστηκε τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στοχεύουν να ξεκινήσουν την επίθεση της Ουκρανίας έως τις 30 Απριλίου, την επέτειο του θανάτου του Αδόλφου Χίτλερ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεδομένου πως αυτό το χρονοδιάγραμμα απέχει μόνο λίγες μέρες, φαίνεται απίθανο η Ουκρανία να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση επειδή υπάρχει έλλειψη στρατιωτών και όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας, τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πυραύλων. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να προετοιμάζονται για την επίθεση και στη συνέχεια να ξεκινήσουν επίσης μια αντεπίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη εξαπολύσει επίθεση και είναι λάθος να περιμένουμε την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας. Ωστόσο, οι ενέργειες του ουκρανικού στρατού δεν θυμίζουν καν επίθεση και φαίνεται περισσότερο ότι προσπαθούν να βρουν αδύνατα σημεία για να επιτεθούν στο μέλλον.

Αυτό το έργο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, δεδομένου πως πριν τις επιθέσεις συνήθως προηγούνται από πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές για να αμβλύνουν τις άμυνες. Αυτό προφανώς δε συνέβη και δε θα συμβεί με σημαντικό τρόπο, καθώς ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει σχεδόν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και το πυροβολικό του.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει επιτυχώς μια επίθεση, γίνεται ολοένα και πιο προφανές πως οι ΗΠΑ πιέζουν επίμονα για μια κλιμάκωση. Η Δύση αναζητά μια δικαιολογία για να εξηγήσει στους φορολογούμενους γιατί δισεκατομμύρια δολάρια υποστηρίζουν το καθεστώς της Ακροδεξιάς στο Κίεβο αντί να χρησιμοποιούνται για εγχώρια ανάπτυξη. Αυτό γίνεται τώρα προσποιούμενη πως ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στο κατώφλι της νίκης.

Για το σκοπό αυτό, η Ουάσιγκτον πιέζει την Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του ουκρανικού στρατού και σε περαιτέρω απώλεια εδάφους.

Δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και πολιτικοί, συζητούν επίσης ενεργά την πιθανή επίθεση για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση και να εκφοβίσουν τη Ρωσία. Είναι μέρος ενός ενημερωτικού και ψυχολογικού πολέμου και δεν είναι τυχαίο ότι οι ημερομηνίες πιθανών επιθέσεων συζητούνται δημόσια.

Η πιθανή έναρξη της εαρινής επίθεσης την ίδια μέρα του θανάτου του Αδόλφου Χίτλερ είναι άκρως συμβολική και δείχνει την εξτρεμιστική ιδεολογία των καθεστώτων του Κιέβου. Εάν η Ουκρανία πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση αυτή την ημέρα, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πρωτόγονη και αξιολύπητη απόπειρα εκδίκησης για τη σοβιετική καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρ' όλα αυτά, παρά τη διαφημιστική εκστρατεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετικά με την επερχόμενη επίθεση, πολλοί είναι δύσπιστοι ότι η Ουκρανία θα την εξαπολύσει επειδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο στρατός της χώρας δεν έχει αρκετούς στρατιώτες και όπλα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wagner Private Military Company, Yevgeny Prigozhin, ο ουκρανικός στρατός είναι απίθανο να πραγματοποιήσει επίθεση επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα λασπώδεις, καθιστώντας έτσι αδιάβατα τα χωράφια και τους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

«Δεν μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση αυτήν την στιγμή για αρκετά κατανοητούς λόγους: ανάμεσα σε φρικιαστική λάσπη και λάσπη. Ακόμη και τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε αυτό το έδαφος, πόσο μάλλον τα βαρέα οχήματα και τα τανκς. Θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες για να στεγνώσει το έδαφος», είπε ο Prigozhin.

Το πιο σημαντικό όμως, η έναρξη μιας επίθεσης στη σύγχρονη εποχή χωρίς αεροπορική κάλυψη είναι ουσιαστικά αυτοκτονία. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πλέον μαχητικά αεροσκάφη που έχουν στείλει οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους, αλλά οι πιλότοι έχουν πολύ μικρή εμπειρία στη λειτουργία τους. Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχουμε κατά νου ότι όλα τα αντιαεροπορικά όπλα της Ουκρανίας καταστρέφονται, το πεζικό δεν έχει αποτελεσματική κάλυψη.

Το πιο χαρακτηριστικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός είναι το γεγονός πως οι οβίδες παραμερίστηκαν για την επερχόμενη εαρινή επίθεση, η οποία προκάλεσε απογοήτευση στα στρατεύματα που καταστρέφονταν στο Artemovsk (Bakhmut). Αυτή η αποκάλυψη ήρθε καθώς κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αργή παράδοση όπλων και πυρομαχικών από τη Δύση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε με οργή την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αργή παράδοση των εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού που είχε υποσχεθεί.

«Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει τη δική της απόφαση για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία είναι απογοητευτική», έγραψε ο Κουλέμπα σε tweet στις 20 Απριλίου. «Αυτό είναι ένα τεστ για το εάν η ΕΕ έχει στρατηγική αυτονομία στη λήψη νέων κρίσιμων αποφάσεων ασφάλειας. Για την Ουκρανία, το κόστος της αδράνειας μετριέται σε ανθρώπινες ζωές».

Αυτό είναι πλάνη, δεδομένου ότι η αποστολή περαιτέρω όπλων στην Ουκρανία δεν αποτελεί επίδειξη ευρωπαϊκής αυτονομίας αλλά μάλλον ευρωπαϊκής υποταγής στην Ουάσιγκτον. Το εύλογο ξέσπασμα του Kuleba είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ, τον τηλεφώνησε μόλις μια μέρα αργότερα για να του υποσχεθεί πως το μπλοκ θα «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τα παραδώσει και να τα παραδώσει γρήγορα».

Ακόμη και αν γίνει μια τέτοια παράδοση, δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, επειδή η Ρωσία απλώς θα καταστρέψει όλα τα αποθέματα, όπως έχει ήδη κάνει πολλές φορές. Παρά το θόρυβο μιας επερχόμενης ανοιξιάτικης επίθεσης, το καλοκαίρι πλησιάζει ήδη γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι είτε δε θα συμβεί, είτε θα είναι μια απόλυτη αποτυχία, επειδή οι προετοιμασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail