Η πιστωτική κρίση θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες των επόμενων 6 μηνών

Αυτήν την στιγμή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Αμερική είναι πολύ στενά με τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη πίστωση θα είναι διαθέσιμη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και αυτό θα σημαίνει λιγότερη οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Όταν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, γίνονται περισσότερες απολύσεις και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να αθετούν τα χρέη τους. Φυσικά, εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά, θα κάνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακόμη περισσότερο σφιχτά με τα χρήματά τους. Φαίνεται πως τώρα έχει ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες των επόμενων 6 μηνών.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα σήμερα, ήμουν αρκετά ανήσυχος όταν διάβασα πως ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citibank προειδοποιεί τώρα δημόσια για την πιθανότητα σημαντικής πιστωτικής κρίσης τους επόμενους μήνες:

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Nathan Sheets, λέει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν σε πιστωτική κρίση και ύφεση τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την τραπεζική αναταραχή.


Πόσο σύντομα θα είναι λοιπόν πριν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται πολύ άσχημα;

Σύμφωνα με τον Sheets, αυτή η πιστωτική κρίση θα μπορούσε να «ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες και τα τρίμηνα»:

«Έχουμε απομακρυνθεί από αυτό που ονόμασα την οξεία φάση των πιέσεων της [τραπεζικής], όπου αφορά τις τραπεζικές υποχωρήσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με την πτώχευση των ιδρυμάτων», δήλωσε ο κορυφαίος παγκόσμιος οικονομολόγος της εταιρείας. «[Εδώ] οι τράπεζες σκέφτονται τους ισολογισμούς τους και αναρωτιούνται: «Λοιπόν, μπορούμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την πίστωση με τον ίδιο τρόπο που κάναμε τα τελευταία χρόνια;»

Ο Sheets πρόσθεσε: «Και ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, πιστεύουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει πιστωτική κρίση στην οικονομία. Αυτό είναι κάτι που θα εκτυλιχθεί τους επόμενους μήνες και τα τρίμηνα και θα μπορούσε πράγματι να κάνει αυτή την ύφεση που περιμένουμε λίγο μεγαλύτερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά και κάπως βαθύτερη».

Χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εκδηλωθεί πλήρως αυτή η κρίση.

Ωστόσο, συνεχίζουμε να έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι η πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Zero Hedge μόλις δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Καταδικάσαμε και μιλήσαμε με πάνω από 100 τράπεζες. Not One Will Provide Financing» και έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα πως περισσότερες από 100 τράπεζες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το έργο ενός προγραμματιστή.

Αν πάτε σε 100 διαφορετικές τράπεζες, θα σκεφτόσασταν ότι τουλάχιστον μία θα ήταν διατεθειμένη να ρισκάρει.

Αλλά αυτό δείχνει μόνο πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον.

Και καθώς το περιβάλλον έχει αλλάξει, οι οικονομικοί αριθμοί απλώς χειροτερεύουν. Στην πραγματικότητα, ένας Διευθύνων Σύμβουλος αποκαλεί τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα «βίαια κακά»:

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, αν κρίνουμε από τα «βίαια κακά» οικονομικά τους δεδομένα, δήλωσε ο Chris Watling, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Longview Economics, σε συνέντευξή του στο CNBC αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή στρατηγικής, ένας από τους παράγοντες που υποδηλώνουν μια επικείμενη ύφεση είναι η τελευταία ανάγνωση του Κορυφαίου Οικονομικού Δείκτη για τις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,2% το Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από το Νοέμβριο του 2020.

Μόλις πριν από λίγες ώρες, είχαμε περισσότερα άσχημα νέα. Η έρευνα της Dallas Fed για τη μεταποίηση σημείωσε πτώση περισσότερο από το αναμενόμενο και τώρα έχει πέσει για 12 συνεχόμενους μήνες:

Η έρευνα της Dallas Fed Manufacturing για τον Απρίλιο κινήθηκε σημαντικά κάτω από τις προσδοκίες. Οι αναλυτές περίμεναν ανάκαμψη από -15,7 σε -11,0, αλλά αντίθετα ο γενικός δείκτης έπεσε στο -23,4 (απλά λίγο πάνω από τα χαμηλά μετά το lockdown).


Αυτός είναι ο 12ος συνεχόμενος μήνας «συστολής» στην έρευνα.

Μέχρι στιγμής, τα νούμερα που δημοσιεύει η κυβέρνηση Μπάιντεν μας λένε πως δεν βρισκόμαστε επισήμως σε ύφεση, αλλά σίγουρα μοιάζει με μια μεγάλη οικονομική ύφεση όπου κι αν κοιτάξουμε.

Η Walmart κλείνει καταστήματα, το Bed Bath & Beyond παύει εντελώς να λειτουργεί και η Disney απολύει χιλιάδες εργαζόμενους:

Η Disney απολύει αρκετές χιλιάδες εργαζομένους σε όλη την εταιρεία αυτή την εβδομάδα στο δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα περικοπών ως μέρος του προηγουμένως ανακοινωθέντος σχεδίου του κολοσσού των μέσων ενημέρωσης να περικόψει το εργατικό δυναμικό της κατά 7.000 υπαλλήλους.

Ο τελευταίος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας θα επηρεάσει το ESPN, το τμήμα ψυχαγωγίας της Disney, τα Disney Parks και το τμήμα Εμπειριών και Προϊόντων του ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου μείωσης εργατικού δυναμικού που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger με στόχο να εξοικονομήσει 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος, είπε η εταιρεία. Η εταιρεία είχε αναστείλει τις πληρωμές μερισμάτων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο Iger ανακοίνωσε το Φεβρουάριο πως αναμένει να επαναληφθούν.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες περίμεναν ότι αυτό θα ερχόταν;

Αγοράζουν πολύτιμα μέταλλα με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, και θα ήταν λογικό να το κάνουν μόνο αν πλησιάζουν πολύ ταραγμένοι καιροί.

Και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης δημιουργήσει το σκηνικό για μια ιστορική «αναδιάρθρωση» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτή την εβδομάδα, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία FedNow θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον Ιούλιο:

Η Federal Reserve ανακοίνωσε την Τετάρτη την κυκλοφορία της υπηρεσίας FedNow τον Ιούλιο, η οποία θα επιτρέψει σε όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ να προσφέρουν άμεσες πληρωμές 24/7 και θα αποτελέσει την υποδομή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) συνδέοντας κάθε τραπεζικό κόμβο απευθείας με τη Federal Reserve, σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Η FedNow «θα επιτρέψει σε όλες τις τράπεζες - κάθε τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στις μεγάλες - να προσφέρουν άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια σε πληρωμές σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες τους», εξήγησε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής στις 8 Μαρτίου.

Αυτό είναι πραγματικά μεγάλο θέμα, γιατί όπως έχουν επισημάνει πολλοί ειδικοί, η υπηρεσία FedNow θα θέσει τα θεμέλια για το επερχόμενο CBDC που σχεδιάζει να εισαγάγει η Federal Reserve:

Ενώ η αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Lael Brainard υποστήριξε κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Μάιο ότι ένα CBDC μπορεί να χρειαστεί πέντε χρόνια για να ξεκινήσει λόγω των απαραίτητων χαρακτηριστικών ασφάλειας και σχεδιασμού, πρόσθεσε πως το FedNow θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί πολλές από τις ίδιες λειτουργίες με ένα CBDC, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο οικονομικός σύμβουλος Joe Brown έχει προειδοποιήσει ότι το FedNow χρησιμεύει ως το θεμέλιο ή «υποδομή» για ένα CBDC, φέρνοντας τη χώρα μόνο ένα βήμα μακριά από την ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας μόλις το σύστημα FedNow λειτουργήσει πλήρως.

Φαίνεται λοιπόν πως ετοιμάζουν ήδη μια από τις «λύσεις» που σχεδιάζουν να αναπτύξουν μόλις η επερχόμενη οικονομική κρίση γίνει αρκετά σοβαρή.

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και όσοι πιστεύουν ότι τρέχουν το σόου κοιτούν πάντα μπροστά.

Αλλά αυτή τη φορά, νομίζω ότι έχουν δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορούν να μασήσουν.

Ο κόσμος μας κατεβαίνει γρήγορα σε μια κατάσταση πλήρους και απόλυτου χάους και οι ηγέτες μας δε θα είναι σε θέση να στηρίξουν το πολύτιμο σύστημά τους για πολύ ακόμη.

Αυτή η ιστορία θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ξεδιπλωθεί πλήρως, αλλά σε αυτό το σημείο γίνεται πολύ δύσκολο να αρνηθούμε πού οδηγούν τελικά τα πράγματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail