Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία: Εστίαση σε ασύμμετρα assets

Freepen.gr - Από μήνες πριν από την επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου, η οποία ουσιαστικά εν μία νυκτί διπλασίασε τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία σε μια περίοδο κορύφωσης εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν γίνει ευρέως εικασίες για πιθανές ρωσικές απαντήσεις στη μεγάλη επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στην επικράτειά της. Ένα πρώιμη αφορμή για αυτό ήταν η ανακοίνωση  του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι ένα νέο σώμα στρατού θα δημιουργηθεί στην Καρελία κοντά στην Αγία Πετρούπολη, δίπλα στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα. Το σώμα θα αποτελείται από τρία μηχανοκίνητα και δύο αερομεταφερόμενα τμήματα, με  πόρους από τις ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις να αποτελούν το κέντρο της μαχητικής του δύναμης, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Αξιωματικοί που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν επανειλημμένα ότι είναι πολύ πιθανό οι δυνάμεις πυροβολικού και πυραύλων, και ιδιαίτερα το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M, να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο συνταγματάρχης Mikhail Khodaryonok, για παράδειγμα, ενημέρωσε το RT: «Είναι πιθανό αυτοί οι νέοι σχηματισμοί να περιλαμβάνουν ταξιαρχίες που θα χειρίζονται πυραυλικά συστήματα Iskander-M και ταξιαρχίες βαρέως πυροβολικού που θα μεταφέρουν πυρηνικά πυρομαχικά».

Όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών δυνάμεων για αντιστάθμιση των συμβατικών μειονεκτημάτων, ο Khodaryonok πρόσθεσε: «Δεδομένης της υπεροχής του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα συμβατικά όπλα, η Μόσχα θα έκανε καλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών ναρκών κατά μήκος των κρατικών συνόρων με τα νέα κράτη μέλη της συμμαχίας». Ανέφερε πως «κάθε αμυντική επιχείρηση τέτοιας κλίμακας πρέπει πρώτα να εγκριθεί. Πρέπει να σχηματιστούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες και να προγραμματιστεί η ανάπτυξή τους. Άλλες ροές εργασίας που πρέπει να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν αλυσίδες συντονισμού, διοίκησης και ελέγχου, καθώς και κάθε είδους διαδρομές ανεφοδιασμού και στρατιωτική επιμελητεία. Φυσικά, τα έξοδα που συνδέονται με μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν σημαντικά. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα εθνικά συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας έχουν σαφώς προτεραιότητα».

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ασκήσει πολύ σημαντική περαιτέρω πίεση στη ρωσική άμυνα στα δυτικά της σύνορα. Πράγματι, ακόμη και πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης προσχώρησης, η χώρα το Δεκέμβριο του 2021 έγινε κορυφαίος πελάτης για το μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35A όταν παρήγγειλε 64 αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επέκταση του ρωσικού δικτύου αεράμυνας στην περιοχή, καθώς και των πόρων επιφάνειας-εδάφους ικανών να στοχεύουν αεροπορικές βάσεις που φιλοξενούν τα μαχητικά, εικάζεται ευρέως ότι είναι στο σχεδιασμό για το δεύτερο μισό της δεκαετίας, όταν αρχίσουν να παραδίδονται τα μαχητικά.

Παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για πιθανές ρωσικές απαντήσεις, στις 3 Απριλίου, μια ημέρα πριν από την επίσημη ένταξη του Ελσίνκι στη συμμαχία, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko προειδοποίησε: «Εάν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αναπτύξουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους στο φινλανδικό έδαφος, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα είναι ασφαλής». Ενώ παραμένει αβέβαιο εάν θα υπάρξει σημαντική αύξηση της παρουσίας δυνάμεων από άλλες δυτικές δυνάμεις στη φινλανδική επικράτεια, ακόμη και χωρίς αυτό η συμμετοχή της χώρας στη συμμαχία και η απόκτηση F-35 από μόνες τους μεταμορφώνουν την κατάσταση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ρωσία στο δυτικό της σύνορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail