Το πρώτο θύμα των διαρροών του Πενταγώνου είναι εδώ! Η ΕΕ αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει την Ουκρανία;

Αυτό είναι κάτι το περίεργο και εκπληκτικό. Σαν να μην έφταναν οι διαρροές του Πενταγώνου για να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη ανακοίνωση.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον τρέχοντα αιώνα, υπήρξαν τρεις σημαντικές δημόσιες αποκαλύψεις των πληροφοριών των ΗΠΑ, καθεμία από τις οποίες αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες. Η πρώτη, που ξεκίνησε από τη σειρά WikiLeaks της Τσέλσι Μάνινγκ, αποκάλυψε το χάος που κρύβεται πίσω από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το τεράστιο απόθεμα πληροφοριών του Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε την παράνομη εκστρατεία παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του λαού της.

Πρόσφατα, ένα άλλο θησαυροφυλάκιο απόρρητου υλικού εμφανίστηκε, το οποίο είναι το πιο επιζήμιο πολιτικά από τα τρία, όχι για τις ΗΠΑ, αλλά για τη σύμμαχό τους Ουκρανία. Σύμφωνα με αναφορές διαρροών του Πενταγώνου, η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής κρίσης αεράμυνας. Η πλειονότητα των αντιαεροπορικών πυραύλων της χώρας θα καταστραφεί σύντομα, με καταληκτική ημερομηνία να οριστεί η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία εκλιπαρεί εδώ και καιρό τη Δύση για πρόσθετα συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσει την προοπτική της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής. Μια υποτιθέμενη παρουσίαση του Πενταγώνου από τις 28 Φεβρουαρίου ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την προμήθεια 200 πυραύλων S-300 και 69 πυραύλων Buk κάθε μήνα με ανησυχητικό ρυθμό. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός πυρκαγιάς, το έθνος θα ξεμείνει από πυρομαχικά Buk μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τον εφοδιασμό του με όπλα S-300 έως τις 3 Μαΐου.

Τώρα, όπως αναμέναμε, οι διαρροές του Πενταγώνου θα μπορούσαν να είναι ένα σκόπιμα, λεπτό μήνυμα προς τους συμμάχους να αποσυρθούν από τον πόλεμο. Όπως αποδεικνύεται, αυτό φαίνεται να συμβαίνει, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει σήμερα ότι υποχωρεί από τη σύγκρουση. Οι ενέργειες της ΕΕ μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. 

Διαρροές Πενταγώνου: Το τεμαχισμό των πυρομαχικών

Σύμφωνα με δημοσίευμα μέσων ενημέρωσης του Euractiv , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προτεινόμενου ταμείου 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη βραχυπρόθεσμη κοινή αμυντική προμήθεια της Ουκρανίας σε 250 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Euractiv. Τρεις ανώνυμες πηγές της ΕΕ αναφέρουν πως η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Τον περασμένο Ιούλιο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ παρουσίασε την πρωτοβουλία EDIRPA, η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει την ταχεία κοινή προμήθεια όπλων από τα κράτη μέλη για τον ανεφοδιασμό των αποθεμάτων τους και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει προϋπολογισμό δύο ετών 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η ΕΕ είχε τονίσει ότι εάν υπήρχαν νέες εξελίξεις από την εισαγωγή του αρχικού σχεδίου που το καθιστούν ανεπαρκές για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Επιτροπή ενδέχεται να τροποποιήσει την πρόταση, υπό την προϋπόθεση πως τα κράτη μέλη δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.

Ξαφνικά, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο κανονισμός αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αποφασίσει να μειώσει το ταμείο στο μισό, από 500 ευρώ σε μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και η εισαγωγή νέων ιδεών για την αντιμετώπιση κρίσιμων απαιτήσεων εφοδιασμού είναι μερικά παραδείγματα που τόνισε η Επιτροπή.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, που ήταν η επείγουσα αναπλήρωση των αποθεμάτων και η προμήθεια όπλων στο Κίεβο, δεν θα επιτευχθεί. Το πρόγραμμα προτάθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση των επειγουσών αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας. Επιπλέον, παρά το αδιέξοδο του σχεδίου σχετικά με τους νομικούς ορισμούς, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν να στείλουν και να προμηθευτούν από κοινού πυρομαχικά αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο μήνα, καλύπτοντας τις επείγουσες ανάγκες που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει η EDIRPA . Ωστόσο, οι ανάγκες του Κιέβου παραμένουν επείγουσες, αλλά επί του παρόντος επικεντρώνονται κυρίως σε πυρομαχικά.

Εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας ισχυρίζονται πως η προετοιμασία των κοινών έργων προμηθειών από τα κράτη μέλη πρόκειται επίσης να παρεμποδιστεί.

Αναλαμβάνοντας το βάρος

Αν και η ΕΕ έχει ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κράτη μέλη της Ευρώπης φαίνεται να αναλαμβάνουν το βάρος για την ξαφνική διακοπή. Για παράδειγμα, στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα πολωνικών ΜΜΕ, η Γαλλία φέρεται να αντιτίθεται σε απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία, μια απόφαση που χρειάζεται έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί η παράδοση πυρομαχικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία. Ωστόσο, το έργο βρίσκεται επί του παρόντος σε αδιέξοδο καθώς η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί σε δεσμευτική συμφωνία.

Οι ρωσικές πρόοδοι συνεχίζονται

Η πρόσφατη είδηση ​​για την πιθανή ευάλωτη θέση της Ουκρανίας λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα την ΕΕ, προκάλεσε σοκ σε πολλούς. Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία βασίζεται σε αυτές τις συμμαχίες για να προστατευθεί από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει άμεση στήριξη στην Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Αυτή η βοήθεια περιλάμβανε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και διμερούς στήριξης από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης στην ΕΕ και της παροχής περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, βρίσκονται τώρα σε αμφίβολη κατάσταση, αφήνοντας τις πιθανότητες ήττας της Ουκρανίας να αυξάνονται.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει βασικές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, με το Bakhmut να είναι το τελευταίο θύμα. Οι διαρροές πληροφοριών του Πενταγώνου υποδηλώνουν πως περισσότερες πόλεις ενδέχεται να πέσουν τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την επερχόμενη έλλειψη πυρομαχικών, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας και αυξάνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι βρίσκεται σε μια σχεδόν απελπιστική κατάσταση χωρίς προφανή διέξοδο, κάτι που δεν ανησυχεί μόνο τον λαό της Ουκρανίας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο για το μέλλον του έθνους. Το πώς θα επιλύσει ο Ζελένσκι αυτή την κατάσταση παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποσυρθεί επίσημα από τη σύγκρουση, η είσοδος της Ρωσίας στο Κίεβο θα είχε τον ίδιο καταστροφικό αντίκτυπο με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail