Η μεγάλη ευρωπαϊκή διαίρεση είναι εδώ, καθώς η Ανατολική Ευρώπη αμφισβητεί τη γαλλογερμανική υπεροχή

Ποιος θα το φανταζόταν πριν από δύο χρόνια ότι θα γινόταν μάρτυρας της Ευρώπης εναντίον της Ευρώπης σε τόσο μεγάλη κλίμακα; Η παθιασμένη εξέγερση σε όλη την Ανατολική Ευρώπη που πυροδοτήθηκε από την ουκρανική βλακεία υπονομεύει τη μακροχρόνια ηγεμονία των γαλλογερμανικών δυνάμεων. Είναι αυτό το τέλος της ηγεμονίας τους; Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας ηλίανθου, καλαμποκιού, σιταριού και κριθαριού.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο του 2022, τα πλοία του ναυτικού της απέκλεισαν τα λιμάνια της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Ωστόσο, ο αποκλεισμός επιλύθηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν συνήφθη μια τεράστια συμφωνία για τα σιτηρά με τη βοήθεια της ΕΕ. Έκτοτε, υπήρξε σημαντική εισροή ουκρανικών σιτηρών στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες της περιοχής που δυσκολεύονται να πουλήσουν τη δική τους παραγωγή. Η Ρουμανία, ένας σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και σιταριού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πληγεί περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του χερσαίου εμπορίου της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης.

Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο τρομερή. Παρόλα αυτά, η ΕΕ φαίνεται να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα, καθώς η Ουκρανία έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως οι εισαγωγές σιτηρών θα συνεχιστούν με κάθε κόστος. Ως αποτέλεσμα, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται τώρα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο ανεξάρτητος αποκλεισμός

Αρκετοί εξέχοντες παίκτες στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, αποφάσισαν να εμποδίσουν πλήρως τις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών. Ισχυρίζονται ότι αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη για την προστασία των ντόπιων αγροτών που έχουν δυσκολευτεί λόγω της εισροής ουκρανικών σιτηρών που πλημμυρίζουν την αγορά. Οι υλικοτεχνικές προκλήσεις στην κεντρική Ευρώπη οδήγησαν στη συσσώρευση σιτηρών, προκαλώντας πτώση των τιμών και πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από τους εργάτες της γεωργίας. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο τρομερή που ακόμη και ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας παραιτήθηκε.

Ο Jarosław Kaczyński, ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS), δήλωσε ότι η πολωνική ύπαιθρος αντιμετωπίζει μια «στιγμή κρίσης». Ενώ η Πολωνία υποστηρίζει την Ουκρανία, ένιωσε υποχρεωμένη να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τους αγρότες της.

Υπάρχουν επίσης φήμες πως η Αυστρία μπορεί να ενταχθεί στον αποκλεισμό, ο οποίος έχει μπερδέψει και εξοργίσει τόσο την ΕΕ όσο και την Ουκρανία. Η Επιτροπή της ΕΕ εξέδωσε μια δήλωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την απαγόρευση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία. Στη δήλωση τονίζεται ότι η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και πως οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Η ΕΕ ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για την αξιολόγηση των μέτρων και τόνισε τη σημασία του συντονισμού και της ευθυγράμμισης των αποφάσεων εντός της ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής του Κιέβου εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως «δραστική και μονομερή». Οι Ουκρανοί αγρότες, υποστήριξαν, βρίσκονται ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις ενέργειες των μελών της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τις ως μεροληπτικές. Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας, Mykola Solsky, ζήτησε το άνοιγμα της διαμετακόμισης ως ζωτικής σημασίας στοιχείο κάθε ψηφίσματος, που πρέπει να τεθεί σε ισχύ χωρίς όρους. Μόνο τότε, είπε, θα μπορούσαν να εξεταστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. 

Η σοβαρή κατάσταση

Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς η εισροή φθηνών ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στην Πολωνία έχει συγκλονίσει την τοπική αγορά, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η πολωνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αγνοούν τη δεινή κατάσταση», δήλωσε ο Michał Kołodziejczak, αγρότης και ηγέτης του αγροτικού κινήματος Agrounia. Επιμένει πως οι αρχές θα πρέπει να επιτρέπουν μόνο τα ουκρανικά σιτηρά που βρίσκονται σε διαμετακόμιση σε τελικό προορισμό εκτός της Πολωνίας. Παρόμοιες συνθήκες μπορούν να παρατηρηθούν σε γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Οι πρόσφατες ενέργειες των αγροτών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι σαφής ένδειξη της οργής και της απογοήτευσής τους. Αποκάλεσαν προδότη τον Henryk Kowalczyk, υπουργό Γεωργίας της Πολωνίας, και τον κατηγόρησαν ότι τους κατέστρεψε τα προς το ζην καθώς του πετούσαν αυγά.

Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν σε όλη τη Ρουμανία ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους για να εμποδίσουν την κυκλοφορία και τα συνοριακά σημεία ελέγχου. Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να σταματήσει την εισροή φθηνών εισαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, οι οποίες απαλλάσσονται από δασμούς έως τον Ιούνιο του 2024. Αυτές οι εισαγωγές έχουν προκαλέσει όλεθρο στις τιμές και τις πωλήσεις των τοπικών παραγωγών και η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Μια Αναγκαιότητα

Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το υπό εξέταση ζήτημα, θέτοντας τέλος σε ένα παρατεταμένο πρόβλημα. Είναι μια ενδιαφέρουσα εποχή που ζούμε, καθώς η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει εντυπωσιακά.

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι δυτικές δυνάμεις είχαν το πάνω χέρι, με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, τα ανατολικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, ακολούθησαν τα βήματά τους χωρίς αμφιβολία.

Ωστόσο, μια νέα εξέγερση έχει εμφανιστεί, που διαταράσσει την καθιερωμένη δυναμική εξουσίας εντός της ΕΕ. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν αρκούνται πλέον στο να κάθονται στη σκιά. μιλούν όλο και περισσότερο για τους ρόλους και τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες. Επομένως, η διαμάχη για τα σιτηρά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική κόντρα είναι για την κυριαρχία που κερδίζει αυτή τη στιγμή η Ανατολική Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail