Η Κίνα βγαίνει μπροστά

Αν υπήρχαν ακόμη αμφιβολίες πως η Κίνα είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη, οικονομικά, γεωπολιτικά αλλά και διπλωματικά οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να τις διέλυσαν. Την Τετάρτη, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων στο Πεκίνο έλαβαν χώρα, δύο διαφορετικές συναντήσεις. Στην πρώτη ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν επαφές με την κινεζική ηγεσία στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι σχέσεις των δύο πλευρών και το ουκρανικό. Στη δεύτερη, μετά από διαμεσολάβηση της Κίνας συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των ταραγμένων σχέσεων των δύο χωρών.

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκη   

Το Πεκίνο δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, όπως επίσης δεν κρύβει και με ποια μέσα έχει σκοπό να τις υλοποιήσει. Τα τελευταία χρόνια επενδύει τεράστια ποσά στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», η οποία ακολουθεί την πορεία του προαιώνιου Δρόμου του Μεταξιού και που εκτός από τεράστια εμπορική και οικονομική, έχει και πολύ μεγάλη πολιτιστική και διπλωματική σημασία. Μέσα από αυτή την στρατηγική ανάπτυξης υποδομών αυξάνει την ήπια ισχύ του και την παγκόσμια επιρροή του.

Πρόκειται για μια πολιτική εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουν ακολουθήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και που βασίστηκε κυρίως στην στρατιωτική ισχύ της χώρας. H Ουάσιγκτον δεν δίσταζε να παρεμβαίνει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και να εμπλέκεται σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον εαυτό της πολλές φορές μέρος του προβλήματος παρά της λύσης. Με αυτό τον τρόπο όμως, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών της περιορίζονται όλο και περισσότερο, κάτι που παραχωρεί χώρο στην Κίνα να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του ειρηνοποιού.

Το Πεκίνο έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει και για αυτό επιδιώκει να διαδραματίσει ένα ακόμη πιο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Για αυτό και πλέον δεν διστάζει να προχωρεί σε κινήσεις που όχι μόνο αμφισβητούν την παντοδυναμία των ΗΠΑ, αλλά αναδεικνύουν την κινεζική υπεροχή. Έτσι την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να καλοπιάσει το Ριάντ και απειλούσε την Τεχεράνη, το Πεκίνο μπόρεσε να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε την Κίνα να αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες. Τώρα που ο γίγαντας της Ασίας βγήκε μπροστά, δύσκολα θα σταματήσει. Είναι γεμάτη φιλοδοξίες, δεν θα υποταχθεί σε κανόνες και δεν αφήσει κανένα να την αμφισβητήσει. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail