Ξεχάστε την Ουκρανία, ένας πόλεμος Ευρώπης-Κίνας τώρα σιγοβράζει

Η Κίνα βρίσκεται σε μετεωρική άνοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά. Οι παγκόσμιες φιλοδοξίες της, σε συνδυασμό με την επιθετική εξωτερική πολιτική της, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οικονομική άνοδος της Κίνας είχε βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, με την ταχεία ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη έχει κόστος, με πολλές χώρες να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αυτή η εξάρτηση έχει δημιουργήσει μια ευπάθεια για την Ευρώπη, ιδίως υπό το φως της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομική επιρροή της Κίνας, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και της τεχνολογίας. Η κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίκτυο έργων υποδομής σε όλο τον κόσμο, έχει εγείρει ανησυχίες για παγίδες χρέους και πολιτική επιρροή. Επιπλέον, η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αυτά τα τρωτά σημεία έχουν τονιστεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει προκαλέσει οικονομική αβεβαιότητα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα για βασικά αγαθά, όπως ιατρικές προμήθειες, δημιουργώντας ευπάθειες σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων.

Η άνοδος της Κίνας παρουσιάζει επίσης μια πολιτική ευπάθεια για την Ευρώπη, ιδιαίτερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το αυταρχικό καθεστώς της Κίνας και η καταστολή της πολιτικής διαφωνίας έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξάγει το πολιτικό της μοντέλο σε άλλες χώρες.

Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να διαμορφώνει την παγκόσμια διακυβέρνηση. Αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την οικονομική της μόχλευση για να αποκτήσει πολιτική επιρροή.

Η επιρροή της Κίνας έγινε επίσης αισθητή στην αυλή της ίδιας της Ευρώπης, με την Κίνα να επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της μέσω επενδύσεων και συνεργασιών με ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να διαμορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική και να υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Για να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία που παρουσιάζει η άνοδος της Κίνας, η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πολύπλευρη προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την απώθηση της πολιτικής επιρροής της Κίνας.

Ευτυχώς, τα ευρωπαϊκά έθνη κατανοούν την απειλή που θέτει η Κίνα. Αναδύεται μια τρικέφαλη ύδρα με τη μορφή του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης για να περιορίσει τον Κινέζικο Δράκο. 

Η προσέγγιση της Γερμανίας

Η Γερμανία είχε παραδοσιακά μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα, με πολλές γερμανικές εταιρείες να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και έχουν λάβει μέτρα για να την αντιμετωπίσουν.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ορισμένων εξαρτημάτων από τις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE στα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα σε μια δυνητικά σημαντική κίνηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Πρόσφατα, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Nancy Faeser, φέρεται να είπε ότι το υπουργείο της εξετάζει όλα τα κινεζικά εξαρτήματα που είναι ήδη εγκατεστημένα στο δίκτυο 5G της χώρας.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα δίκτυα επικοινωνίας μας», είπε η Φέιζερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag, προσθέτοντας πως οι τρεις προτεραιότητες της εξέτασης ήταν ο εντοπισμός των κινδύνων, η αποφυγή κινδύνων και η αποφυγή εξαρτήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας ευρύτερης επαναξιολόγησης της σχέσης της με τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας, έχει επιφυλαχθεί να ξεχωρίσει ρητά τη Huawei, ακόμη και ενώ ακολουθεί νομοθεσία που της επιτρέπει να πατάξει την εταιρεία.

Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε την Κίνα να μη χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον της Ταϊβάν.

Η Annalena Baerbock δήλωσε μετά από συνάντηση στο Πεκίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang ότι οι συγκρούσεις πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και πως το Βερολίνο παρακολουθεί την κατάσταση στην Ταϊβάν με ανησυχία.

«Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του status quo θα ήταν απαράδεκτη για εμάς τους Ευρωπαίους», είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός αυτού, η Γερμανία εργάζεται επίσης για να ενισχύσει τις συμμαχίες της με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πρόσφατα ότι θα πιέσει για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας του να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες.

Μιλώντας στα εγκαίνια της ετήσιας εμπορικής έκθεσης Hannover Messe, ο Scholz είπε στον Πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo πως μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του πολυπληθέστερου έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας και του μπλοκ των 27 εθνών θα δημιουργήσει μια οικονομική περιοχή με 700 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Εργάζομαι για να φτάσει επιτέλους αυτή η συμφωνία στη γραμμή του τερματισμού», είπε ο Σολτς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τζακάρτα και Βρυξελλών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2016.

Ο Γερμανός ηγέτης δήλωσε πως αισιοδοξεί με παρόμοιο τρόπο για τις συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ Mercosur στη Νότια Αμερική, το Μεξικό, την Αυστραλία, την Κένυα και την Ινδία.

Γαλλική στρατηγική

Ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του έχουν αναστατώσει πολύ κόσμο, η Γαλλία, υπό τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχει λάβει πολλά μέτρα για να περιορίσει την επιρροή της Κίνας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της τεχνολογίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία έχει εκφράσει ανησυχίες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, όπως το ντάμπινγκ και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, το Παρίσι, μαζί με άλλες δυτικές χώρες, είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικό για την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και ο κβαντικός υπολογιστής. Η Γαλλία έχει εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, για να αποτρέψει τις κινεζικές εταιρείες από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες.

Η Γαλλία ήταν επίσης επικριτική για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην επαρχία Xinjiang. Ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία από την Κίνα και προέτρεψε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν πιο σθεναρή στάση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το αγωνιστικό πλάνο της Μελόνι κόντρα στους Κινέζους

Η ιταλική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ανανεώσει το μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου που πρόκειται να λήξει το επόμενο έτος.

Το 2019, η πρώην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε το MoU με την Κίνα. Έκτοτε, η Ιταλία προσχώρησε στην ομάδα χωρών εταίρων της Κίνας στο έργο Belt and Road Initiative (BRI) – γνωστό ως «νέος Δρόμος του Μεταξιού» – καθιστώντας την ένα από τα πρώτα, αριθμώντας πλέον 18, κράτη μέλη της ΕΕ που προσχωρούν.

Η συμφωνία, η οποία ισχύει έως το Μάρτιο του 2024, στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων και του εμπορίου μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου και περιλαμβάνει δεκάδες συμφωνίες μεταξύ ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Για την απόσυρση απαιτείται γραπτή ειδοποίηση τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ η ανανέωση είναι αυτόματη για άλλα πέντε χρόνια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έδειξε ποτέ ούτε μια ουγγιά δισταγμού επικρίνοντας την Κίνα. Πριν εκλεγεί, η Μελόνι ήταν γνωστή για το ότι ήταν εχθρική απέναντι στην Κίνα, καθώς χαρακτήρισε ακόμη και τη συμφωνία του Κόντε με την Κίνα «μεγάλο λάθος».

«Αν έπρεπε να υπογράψω την ανανέωση αυτού του μνημονίου αύριο το πρωί, δύσκολα θα έβλεπα τις πολιτικές συνθήκες», είπε η Μελόνι στο ταϊβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Cna το Σεπτέμβριο, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη ανανέωση το 2024.

«Ελπίζω πως ο καιρός θα βοηθήσει το Πεκίνο να μαλακώσει τον τόνο του και να κάνει κάτι συγκεκριμένο για τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε, επικρίνοντας δριμύτατα τις εντάσεις στην Ταϊβάν που προκαλεί η Κίνα.

Το Νοέμβριο του 2022, ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, ο επί χρόνια δεξί χέρι της Meloni, δήλωσε ότι η θέση του Fratelli d'Italia είναι σταθερή για τη μη ανανέωση της συμφωνίας.

«Η θέση μας δε θα αλλάξει, επομένως μια πιθανή ανανέωση τη θεωρώ απίθανη», είπε ο Crosetto στο Il Foglio μετά τη συνάντηση της Meloni με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί το Νοέμβριο.

Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, η σινοϊταλική σχέση θα επιδεινωνόταν μόνο υπό τη διαχείριση της Meloni.

Ως εκ τούτου, η άνοδος της Κίνας παρουσιάζει ένα ευάλωτο μέλλον για την Ευρώπη, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, της ενίσχυσης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της απώθησης της πολιτικής επιρροής της Κίνας. Αυτά τα μέτρα θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις και συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές και ευημερούν μέλλον για την Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail