Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρευρέθηκαν στην τελετή εισδοχής με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο. Το Γραφείο του Προέδρου της Φινλανδίας ανέφερε σε δήλωση: «Η Φινλανδία έγινε σήμερα μέλος της αμυντικής συμμαχίας ΝΑΤΟ. Η εποχή της στρατιωτικής μη δέσμευσης στην ιστορία μας έφτασε στο τέλος της. Μια νέα εποχή ξεκινά. Κάθε χώρα μεγιστοποιεί η ίδια η ασφάλεια. Το ίδιο και η Φινλανδία. Ταυτόχρονα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη διεθνή μας θέση και το περιθώριο ελιγμών. Ως εταίρος, συμμετέχουμε εδώ και πολύ καιρό ενεργά στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, η Φινλανδία θα συμβάλει στη συλλογική αποτροπή του ΝΑΤΟ και την άμυνα».
Η επίσημη ένταξη της Φινλανδίας είναι η τελευταία κίνηση στη διαδικασία «παγκοσμιοποίησης» του ΝΑΤΟ. Το τσιτάτο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι «επίσημη», όχι «εισδοχή στο (ΝΑΤΟ)» και ο λόγος είναι αρκετά απλός. Η Φινλανδία δεν ήταν ποτέ πραγματικά ουδέτερη, ούτε κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα από τότε που μπήκε στην ΕΕ. Ήταν πάντα γεμάτη με στοιχεία πληροφοριών των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αν και αυτό έχει κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Από τότε, η χώρα έχει γίνει ουσιαστικά μέλος του ΝΑΤΟ με τα όλα της εκτός από το όνομα. Χθες, αυτό απλώς επισημοποιήθηκε. Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός», αυτό ήταν απλώς δημοσίων σχέσεων και οπτικών που στόχευαν να «συμπιέσουν» με την 74η επέτειο του ΝΑΤΟ. Όσο για τη Σουηδία, μάλλον θα πρέπει να περιμένει άλλον έναν χρόνο, αφού η δημοσιότητα είναι τον παν για το ΝΑΤΟ.
Αν και ο Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ήταν αισιόδοξος πως η Σουηδία θα ενταχθεί τους επόμενους μήνες, αυτό είναι πολύ απίθανο εάν η Στοκχόλμη συνεχίσει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Άγκυρας. Ωστόσο, επέμεινε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα είναι καλή για την ασφάλεια [της], για την σκανδιναβική ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ συνολικά». Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το «καλό για την ασφάλεια της Φινλανδίας» δεν έχει ακόμη εξηγηθεί από τις Βρυξέλλες ή το Ελσίνκι. Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται πολύ μακρά σύνορα (πάνω από 1300 km), που σημαίνει ότι η κίνηση έχει σχεδόν τριπλασιάσει τη γραμμή άμεσης επαφής μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς τα συνδυασμένα σύνορα μεταξύ τους ήταν προηγουμένως περίπου 700 km. Τώρα που έχουν μήκος πάνω από 2000 km, τα σύνορα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εντάσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη πως η Μόσχα προηγουμένως δεν είδε τη Φινλανδία ως πιθανή απειλή, η ένταξη της στο ΝΑΤΟ, μια εχθρική και εξαιρετικά επιθετική στρατιωτική συμμαχία που δήλωσε ανοιχτά και στόχευε τη Ρωσία ως τον κύριο εχθρό της, το Ελσίνκι το άλλαξε μονομερώς, ωθώντας τη Μόσχα να ανανεώσει πλήρως την στρατηγική της στάση προς Ελσινκι. Σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko δήλωσε ότι «[η Ρωσία] θα ενισχύσει το στρατιωτικό της δυναμικό στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση» και πως «[η Μόσχα] θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει αξιόπιστα την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας στην περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του ΝΑΤΟ αναπτυχούν στη Φινλανδία».
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Κρεμλίνο, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση «επιδείνωση της κατάστασης» και επανέλαβε την προειδοποίηση του Γκρούσκο ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα για να διατηρήσει την ασφάλειά της. "Το Κρεμλίνο πιστεύει πω; αυτή είναι μια ακόμη επιδείνωση της κατάστασης. Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί παραβίαση της ασφάλειάς μας και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας", δήλωσε. Ωστόσο, ο Πεσκόφ αναγνώρισε ότι η κατάσταση σίγουρα δεν είναι τόσο κακή όσο με το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο η Δύση προσπάθησε εδώ και καιρό να μετατρέψει σε εφαλτήριο για ενεργό επίθεση κατά της Ρωσίας.
"Η κατάσταση με τη Φινλανδία, φυσικά, είναι ριζικά διαφορετική από την κατάσταση με την Ουκρανία, γιατί, πρώτον, η Φινλανδία δεν είχε ποτέ αντιρωσική ρητορική και δεν είχαμε καμία διαφωνία με τη Φινλανδία. Με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι αντίθετη και δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ωστόσο, από στρατιωτική άποψη, η κατάσταση δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξη. Η Φινλανδία έσπασε άμεσα την ουδετερότητά της όταν αποφάσισε να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2021. Το Πεντάγωνο έχει άμεση πρόσβαση σε όλα όσα μπορούν να ανιχνεύσουν οι αισθητήρες του F-35, πράγμα που σημαίνει ότι η Φινλανδία θα μοιράζεται βασικά στρατιωτικά δεδομένα με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Από την άλλη πλευρά, το να είσαι μέλος σημαίνει επίσης πως είναι πιο πιθανό να δούμε την ανάπτυξη αμερικανικών επιθετικών όπλων σε κοντινή απόσταση από την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Ρωσίας.
Από αυτή την άποψη, ο Στόλτενμπεργκ είχε δίκιο που είπε ότι η είσοδος της Φινλανδίας είναι πραγματικά ιστορική, αλλά μόνο με την έννοια ότι το Ελσίνκι ουσιαστικά επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος όπως πριν από περισσότερα από 80 χρόνια, όταν προσχώρησε στον Άξονα υπό την ηγεσία της ναζιστικής Γερμανίας. Τώρα που είναι για άλλη μια φορά ανάμεσα στους "παλιούς φίλους", ίσως η Φινλανδία θα έπρεπε να ξεσκονίσει τα βιβλία της ιστορίας και να προσέξει πολύ καλά πώς τελείωσε αυτό την τελευταία φορά.